Lounais-Häme Forssan seutu

Louna-kirjastot pohtivat seutukirjastoa – "Tavoitteena turvata laadukkaat kirjastopalvelut kaikille Forssan seutukunnan asukkaille"

"Lähtökohtana on, että kirjastojen määrärahoja ei leikata."
Tammelan kirjastonhoitaja Noora Oluikpe toimii Kirjastopalveluita seudullisesti -hankkeen hanketyöntekijänä. Hän huolehtii muun muassa siitä, että seudun kirjastojen henkilöstö saa äänensä kuuluviin. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelan kirjastonhoitaja Noora Oluikpe toimii Kirjastopalveluita seudullisesti -hankkeen hanketyöntekijänä. Hän huolehtii muun muassa siitä, että seudun kirjastojen henkilöstö saa äänensä kuuluviin. Kuva: Tapio Tuomela

Seutukirjaston toteuttamista pohditaan Forssan seudulla. Kirjastopalveluita seudullisesti -hankkeessa ovat mukana Louna-kirjastot eli Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kirjastot. Jos seudun kuntien valtuustot hyväksyvät seutukirjaston perustamisen, se voi aloittaa toimintansa ensi vuonna.

– Seutukirjaston ensisijaisena tavoitteena on tarjota ja turvata laadukkaat kirjastopalvelut kaikille Forssan seutukunnan asukkaille, hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimiva Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson sanoo.

”Henkilökuntaa ei ole tarkoitus vähentää”

Toisena tavoitteena on Larssonin mukaan yhdistää kirjastopuolen resurssit niin henkilöstön kuin taloudenkin osalta.

– Tarkoituksena on, että henkilökunnan työkokonaisuus pysyy mielekkäänä ja jokainen voi kehittää ammatillista osaamistaan. Henkilöstö voi myös jakaa erikoisosaamistaan helpommin kuntarajojen yli. Esimerkkinä on, että seutukunnalle saadaan paremmat lasten ja nuorten kirjastopalvelut, kun seudun kirjastojen henkilökunta voi työskennellä yhdessä. Näin kaikki seudun viisi kuntaa hyötyvät seutukirjastosta.

Larsson toteaa, että kirjastojen henkilöstön nykyinen määrä mahdollistaa laadukkaat kirjastopalvelut.

– Henkilökuntaa ei ole tarkoitus vähentää. Jos seutukirjasto toteutuu, henkilöstö siirtyy uuden organisaation palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Hankkeessa pyritään myös turvaamaan kirjastoautopalvelut. Forssassa ja Tammelassa on omat kirjastoautot, jotka ovat kuitenkin tulossa käyttöikänsä päähän.

– Suunnitelmissa on hankkia Forssaan ja Tammelaan yhteinen kirjastoauto. On myös keskusteltu mahdollisuudesta, että palvelu voisi ulottua Jokioisille. Valtio tarjoaa tällä hetkellä kirjastoautoinvestointeihin avustusta, mikä on harvinaista herkkua.

Lue lisää kirjastoautohankkeesta: Tammela mukaan kirjastoautoyhteistyöhön – Yhteinen auto Forssan kanssa käyttöön 2022? (FL 26.8.2020)

Juttu jatkuu kuvan alla.

Forssaan ja Tammelaan on suunniteltu yhteistä kirjastoautoa. Arkistokuva. Kuva: Seppo Pessinen

Kirjastoyhteistyöllä vahva pohja

Larsson sanoo, että Louna-kirjastot ovat tehneet jo pitkään hedelmällistä yhteistyötä, minkä pohjalta seutukirjasto olisi hyvä perustaa.

– Seuraava askel on tehdä arvio organisaatiomallista. Toimivin malli voisi olla vastuukuntamalli, jossa yksi seudun kunnista toimii seutukirjaston vastuukuntana. Päätöksenteosta ei kuitenkaan vastaisi vain yksi kunta, vaan seutukirjastolla olisi seudullinen johtokunta.

Hankkeesta pidettiin viime maanantaina tiedotustilaisuus seutukunnan valtuutetuille. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin hankkeen etenemisestä ja tähän asti tehdystä selvitystyöstä, jotta päättäjillä olisi päätöksensä tueksi asiasta riittävästi tietoa. Tilaisuuden anti on edelleen päättäjien katsottavissa, ja heille järjestetään aiheesta loka-marraskuussa seuraava tietoisku.

– Kuntien valtuustot käsittelevät seutukirjastoasiaa loppuvuonna. Jokainen kunta ottaa kantaa siihen perustetaanko seutukirjasto ja onko kunta kiinnostunut toimimaan vastuukuntana. Vastuukunniksi ilmoittautuneiden kuntien kanssa neuvoteltaisiin kuka valikoituisi vastuukunnaksi. Jos seutukirjasto perustetaan, sen toiminnallisuuden suunnittelun aika on vuonna 2021, Larsson sanoo.

Aiemmin aiheesta: Louna-kirjastot selvittävät seutukirjaston mahdollisuutta – Haja-asutusalueen kirjastopalvelujen turvaaminen on yksi teemoista (FL 2.5.2020)

Juttu jatkuu kuvan alla.

Seudun kirjastoilla on vahva historia yhteistyöstä, minkä päälle on hyvä rakentaa. Arkistokuva Forssan kaupunginkirjastosta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pohjavire henkilöstöllä uteliaan positiivinen

Larsson toteaa, että seutukirjaston tarkoituksena ei ole leikata kirjastojen taloudellisia resursseja.

– Lähtökohtana on, että kirjastojen määrärahoja ei leikata. Jos jokin kunta saavuttaa seutukirjaston toteutuessa säästöjä niin se on hyvä asia, mutta säästötalkoot eivät ole hankkeen tarkoituksena.

Hanketyöntekijänä toimii kirjastonhoitaja Noora Oluikpe Tammelan kirjastosta. Hän vastaa muun muassa siitä, että seudun kirjastojen henkilökuntaa kuullaan.

– Henkilökunnalta on tullut jonkin verran huolta oman työpaikan ja kirjastopalvelujen säilymisestä, mutta suhtautumisen pohjavire on uteliaan positiivinen, Larsson sanoo.

Larsson kertoo, että aiemmin seutukirjasto on Suomessa perustettu ainakin Joensuun seudulle. FL

Kirjastopalveluita seudullisesti -hanke

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi avustusta 44 500 euroa.

Hankkeen kokonaiskustannuksiksi arvioitu 77 000 euroa.

Hankkeessa ovat mukana Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kirjastot eli Louna-kirjastot.

Hanketta hallinnoi Tammelan kunta.

Ohjausryhmään kuuluvat kaupungin- ja kunnanjohtajat sekä edustaja jokaisesta Louna-kirjastosta.

Hankkeen kesto on 1.4.2020–31.12.2021.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic