Lounais-Häme Tammela

Pistesuunnistuskilpailu Louna-Rogaining palaa entistä ehompana

Kilpailijoiden toiveet kuultu: sarjoja pidennetty, karttaa laajennettu, tuloslaskentaa nopeutettu.
Ratamestari Ari Ilola ja hänen apulaisensa Jouko Peipinen (takana) ottamassa tuntumaan kisamaastoon Liesjärvellä.

Liesjärven kansallispuiston maisemissa järjestetään toisen kerran Louna-Rogaining-pistesuunnistuskilpailu lokakuun lopulla. Järjestävä seura Lounais-Hämeen Rasti odottaa paikalle saapuvan lähes 300 suunnistuksen ystävää.

Kauniissa maastoissa kisattu Louna-Rogaining sai mukavan vastaanoton, joten päätös tapahtuman jatkosta oli helppo tehdä.

– Viime vuonna Louna-Rogainingissa oli reilut 200 osallistujaa. Nyt odotamme mukaan 250–300 suunnistajaa, enemmänkin toki mahtuu, kertoo kilpailujen ratamestari Ari Ilola Lounais-Hämeen Rastista.

 

Vaikka palaute viime syksyn kisasta oli positiivista, kilpailuun on tehty joitakin muutoksia, joiden toivotaan parantavan tapahtumaa entisestään. Vuosi sitten kierrettiin kahden ja neljän tunnin kisat, nyt ohjelmassa on kolmen ja kuuden tunnin sarjat.

– Kolmen ja kuuden tunnin sarjat otettiin mukaan kilpailijoiden toivomuksesta. Nyt kun mukana on pidempiä sarjoja, saamme toivottavasti houkuteltua paikalle pitkämatkalaisia tulijoita, Ilola sanoo.

Suunnistusaluetta on laajennettu. Mukana on sama alue kuin vuosi sitten plus 10 neliökilometriä lisää suunnistettavaa.

Kilpailua on siirretty loppusyksystä 2–3 viikkoa aikaisemmaksi. Silti ajankohta on rogaining-kisan järjestämiselle haasteellinen.

– Kilpailu pidetään metsästysaikana. Saimme kuitenkin sovittua lähialueen metsästysseurojen kanssa, että he pidättäytyvät metsästyksestä sinä aikana kuin kilpailu järjestetään.

Tulospalvelun pitäisi toimia vielä viime vuotta sujuvammin. Viimeksi tuloslaskenta tehtiin manuaalisesti, nyt käytössä on tuloslaskentaohjelma.

– Tulosten pitäisi olla selvillä muutaman kymmenen minuutin päästä siitä, kun viimeiset kilpailijat ovat maalissa.

 

Louna-Rogaining suunnistetaan kauniissa ja vaihtelevassa maastossa. Rata ei ole maailman vaikein, mutta riittävän haastava. Rastit ovat selkeästi esillä.

– Maasto on todella monipuolista. Välillä suunnistetaan vanhassa kuusimetsässä, josta löytyy todella nopeakulkuista sammalikkoa. Toisaalta taas reitillä voi olla poikittain vanhoja kaatuneita puita, jotka hidastavat menoa.

– Alueelta löytyy paljon polkuja, jotka helpottavat menoa. Jonkin verran on myös taimikkoa alueilla, jotka on myöhemmin liitetty kansallispuistoon, Ilola lisää.

Koska kansallispuistossa kilpaillaan, tapahtumalle on haettu lupa Metsähallitukselta. Ilolan mukaan kilpailijat ovat osanneet ottaa hyvin huomioon sen, että kisa pidetään luonnonsuojelualueella.

– Olen tähdentäneet kilpailijoille, ettei luontoon jätetä mitään roskia. Kilpailijat toimivat tosi fiksusti jo viime vuonna. Kun haimme kisan jälkeen rasteja maastosta, emme löytäneet kilpailijoiden jäljiltä roskan roskaa, Ilola sanoo.

 

Ratamestari Ilola ja hänen apunaan toimiva Jouko Peipinen korostavat, että Louna-Rogaining sopii kutakuinkin kaikille luonnossa liikkumisesta pitäville. Tapahtuman voi ottaa tiukkatahtisena kilpailuna, rentona lenkkinä luontoon tai vaikkapa sieniretken pohjustuksena.

– Karttaan voi merkitä parhaat sienipaikat rastilla ja palata seuraavana päivänä poimimaan suppilovahverot talteen. FL

Pitkäkestoista pistesuunnistusta

Rogainingin kaltaisia kilpailuja on järjestetty eri maissa ainakin 1900-luvun alkupuolelta saakka. Omaksi lajiksi rogaining muodostui Australiassa 1900-luvun lopulla.

Rogaining on pistesuunnistusta. Kilpailija/joukkueet keräävät mahdollisimman paljon pisteitä käymällä eriarvoisilla rasteilla haluamassaan järjestyksessä määräajan kuluessa.

Kisa alkaa suunnittelujaksolla, jonka aikana joukkueet miettivät, mitkä rastit heidän kannattaa kiertää ja missä järjestyksessä.

Kestävyyslaji, niin sanottu perusmatka kestää 24 tuntia. Useimmiten kilpailut kestävät kuitenkin 3–8 tuntia.

Laji rantautui Suomeen 2000-luvun alussa. Ensimmäiset kisat Suomessa järjestettiin syyskuussa 2007 Jämillä.

Toinen Louna-Rogaining

Lounais-Hämeen Rasti järjestää toisen Louna-Rogaining-kilpailun 27. lokakuuta Liesjärvellä Tammelassa.

Kilpailu alkaa kello 10, yhteislähtö molemmille sarjoille kello 11.

Kisakeskuksena Eräkeskus Metsäkouluntie.

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

17.2.2020

Uusimmat