Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounais-Hämeessä ei tohdita järjestää lasten kesäleirejä – Nuorisotyöntekijä: "Siitä on tullut vähän mielipahaa"

Kunnat peruivat yön yli kestävät lasten kesäleirit. Niiden tilalla tarjotaan päiväleirejä ja ulkotouhuja.
Koulujen aukeamisen myötä Tammelassa rohjettiin päättää, että päiväleirejä voidaan sentään pitää. Kesäkuussa kunnan nuorisopalvelut järjestää yhdessä Pinna skateboardingin kanssa skeittipäiväleirin liikuntapuistossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Koulujen aukeamisen myötä Tammelassa rohjettiin päättää, että päiväleirejä voidaan sentään pitää. Kesäkuussa kunnan nuorisopalvelut järjestää yhdessä Pinna skateboardingin kanssa skeittipäiväleirin liikuntapuistossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeen kunnat eivät järjestä tänä kesänä lapsille ja nuorille yön yli kestäviä leirejä.

Vs. nuorisotyöntekijä Sanna Ståhlström kuvaa suunnitelmien menneen koronan myötä totaalisesti uusiksi, sillä perinteisesti Jokioisten kunnalla on ollut kesäkuussa kolme leiriä Pikku-Liesjärvellä.

– Ymmärtääkseni siitä on tullut vähän mielipahaa, ettei leirejä pidetä. Mitä olemme asiaan perehtyneet, tämä tuntuu nyt kuitenkin olevan Suomessa yleinen linjaus.

Tammelan nuorisotyöntekijä Maria Valta huomauttaa, että iso osa leirielämän sosiaalisesta viehätyksestä katoaisi, jos jokaisen leiriläisen pitäisi rajoitusten vuoksi esimerkiksi nukkua omassa teltassa.

Yöleirien sijaan kunnat tarjoavat kesälomalaisille maltillisempia muutaman tunnin pituisia päiväleirejä ja kesäkerhoja, joissa aiotaan viettää paljon aikaa ulkona touhuten.

– Kesäleirit ovat olleet kunnalle rahallisestikin iso panostus. Niiden tilalla haluamme tarjota nyt paljon maksutonta ohjelmaa, Ståhlström kertoo.

Tiukempia rajoituksia osallistujamääriin

Valtaosa lasten ja nuorten kesälomatoiminnasta järjestetään heti kesäkuussa ennen kuin kuntien työntekijät jäävät itse lomalle.

Poikkeuskevään jälkeen innokkuutta ohjattuun toimintaan osallistumiseen on vaikea arvioida, mutta ainakin Tammelassa ilmoittautuminen liikunta- ja skeittipäiväleireille on käynnistynyt vilkkaasti.

– Nyt kun Vesihelmen uimakoulujakaan ei ole, se saattaa lisätä päiväleirien kysyntää, Valta arvelee.

Osallistujamääriin on asetettu aiempaa tiukempia rajoja. Esimerkiksi Forssa tutuksi -päiväleireille otetaan tänä kesänä vain 25 lasta ja liikennepuistoon pääsee kerrallaan enintään 45 henkilöä oma kypärä päässä.

Ohjelmaa on suunniteltu paljon ulos, jotta turvavälien pitäminen ja pienryhmiin jakaminen olisi helpompaa. Paikkojen valinnassa on huomioitu käsienpesumahdollisuus.

– Forssan päiväleireillä on aiemmin oltu eväillä, mutta nyt niillä tarjotaan lämmin ruoka porrastetusti, nuorisotyöntekijä Kaisa Ahola kertoo.

Nuokkarit palaavat lähes normaaliin

Nuoret ovat kokoontuneet poikkeusaikana chat-alustoilla. Kesäkuussa kunnissa käynnistellään taas perinteisempää nuorteniltatoimintaa.

– Kun koulu loppuu, kyllästyminen tulee nopeasti. Siinä kohtaa on tärkeää tarjota hauskaa tekemistä järkevällä tavalla, Someron nuorisotyöntekijä Reima Luoma sanoo.

Urjalan nuoriso-ohjaaja Ronja Kannisto uskoo, että nuorilla on kova tarve nähdä kavereita kesällä nuorisotila Majakalla, koska koulut ehtivät olla keväällä vain parisen viikkoa auki.

– Myös nuorten Narikka -toimintamme jatkuu normaalisti.

Humppilassa yläkoululaisille järjestetään kesällä ulkonuokkareita ja Jokioisilla pop-up-nuokkareita sekä K18-iltakahvilaa.

Forssassa nuorteniltoja pidetään parina iltana viikossa mahdollisuuksien mukaan ulkona esimerkiksi makkaranpaiston tai pelailun merkeissä.

Ypäjällä lasten ja nuorten kesälomatoiminta odottaa vielä johtoryhmän vahvistusta. Luvassa saattaa olla retkiä Caissaniemeen, mutta nuorisotila Haavin ovet pysyvät todennäköisesti kiinni.

– Nuoret ovat viettäneet keväällä muutenkin paljon aikaa tietokoneen äärellä, joten kesällä tekeminen ja touhuaminen pihalla olisi paras juttu, nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen katsoo. FL

Kuntien kesälomatoimintaa lapsille ja nuorille

Forssa: Forssa tutuksi -päiväleirejä, sporttikerho sekä nuorteniltoja kesäkuussa ti ja ke. Liikennepuisto avautuu 1.6.

Jokioinen: toimintaa 1.–2-, 3.–4-. ja 5.–6.-luokkalaisille sekä 13–17-vuotiaille. K18-iltakahvila.

Tammela: skeitti-, luonto- ja liikuntapäiväleirit.

Humppila: liikuntakerho, puuhapäiväleiri ja ulkonuokkari.

Ypäjä: mahdollisesti retkiä Caissaniemeen.

Urjala: päiväleirejä. Nuortenillat kesäkuussa ke ja pe.

Somero: kesäkuussa toimintaa alakoululaisille ja 13–17-vuotiaille. Roolipelipäiväleiri.

Uusimmat

Näkoislehti

29.5.2020

Fingerpori

comic