Lounais-Häme Forssan seutu

Lounais-Hämeen luontokohteiden imu säilyi lomakaudellakin – Matkailijat suuntasivat kansallispuistoihin ja oheispalveluihin, museoissa rauhallista

Kotimaan matkailijat näkyivät kesä–heinäkuussa Lounais-Hämeen luontokohteissa: sisäkohteisiin ei ollut ryntäystä.
Forssan torin matkailuinfossa kuluneen kesän työskennellyt Jenni Lampinen sai jakaa vinkkejä Forssan seudun matkailukohteista tasaisesti pitkin kesää. Info oli viimeistä päivää auki eilen lauantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan torin matkailuinfossa kuluneen kesän työskennellyt Jenni Lampinen sai jakaa vinkkejä Forssan seudun matkailukohteista tasaisesti pitkin kesää. Info oli viimeistä päivää auki eilen lauantaina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Luontokohteet nousivat koronakevään aikana arvoon arvaamattomaan. Kasvaneella suosiolla oli myös kääntöpuolensa – Lounais-Hämeenkin kansallispuistoissa ja suosituimmilla retkikohteilla kohdattiin tilanteita, joissa turvavälien pitäminen osoittautui vaikeaksi.

Esimerkiksi Liesjärven kansallispuistossa retkeilijöiden määrä kasvoi huhti–toukokuussa noin puolella normaalimäärästä. Kesä–heinäkuussa tilanne tasoittui, ja kävijälaskureiden mukaan väkeä oli puiston poluilla viime vuoden tahtiin.

Kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla on järjestetty vähän tapahtumia tai opastuksia viime kesään verrattuna, mutta siitä huolimatta kävijöitä oli kesä–heinäkuussa noin viidennes enemmän, kerrotaan Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kotimaan matkailijat ja luontoon suuntaajat ovat näkyneet myös Saaren kansanpuistossa ja siellä sijaitsevalla Kaukolanharjun näkötornilla. Heinäkuun loppuun mennessä tornissa oli vieraillut miltei 2 400 kävijää, mikä on enemmän kuin koko viime kesänä yhteensä.

– Elokuun alkupäivinäkin on käynyt jo yli 200 ihmistä, joten lisäystä viime vuoteen tulee reilusti. Kansallispuistojen suosion voimakas kasvu näkyy myös tornilla, kun tulija googlaa mitä muuta nähtävää seudulta löytyy, tornin toimintaa pyörittävän Tammelan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kivijärvi arvelee.

Museoissa menty edellisten kesien tahtiin

Sisäkohteissa kävijöitä on ollut rauhalliseen tahtiin. Esimerkiksi Forssan museossa ja Luontomuseossa kävijöitä on ollut arvion mukaan samoissa määrin kuin aikaisempina kesinä.

– Päivittäisissä kävijämäärissä oli kuitenkin huomattavaa vaihtelua noin sadan kävijän päivistä päiviin, jolloin kävi vain kymmenkunta vierasta, Luontomuseon museoassistentti Oskari Härmä huomauttaa.

Vesihelmessä kuluva kesä on ollut poikkeuksellinen, sillä vuosihuolto ehdittiin tehdä kevään koronasulun aikana, ja ovet on voitu pitää läpi kesän avoinna. Palvelupäällikkö Totti Munckin mukaan kesäkuu oli selkeästi normaalia hiljaisempi, mikä johtui helteisistä keleistä, jolloin ihmiset suuntasivat rannoille.

– Heinäkuu oli sitten puolestaan hieman edellisiä vuosia vilkkaampi. Sää vaikuttaa aina meidän kävijämääriimme.

Matkailuinfo palveli tiedonjanoisia

Forssan torilla sijaitsevassa Forssan seudun matkailuinfossa oli heinäkuussa tasaisesti kävijöitä. Infossa työskentelevä Jenni Lampinen sai jakaa vinkkejä keskimäärin noin 10–15 ihmiselle päivässä.

– Suurimmalla osalla oli jo joku suunnitelma tai ajatus mielessään siitä, mitä he aikoivat tehdä tai missä vierailla. Useimmat kaipasivat oman suunnitelmansa täydennykseksi vinkkejä kohteista.

Lampisen mukaan Forssan seudun kohteet kiinnostivat kävijöitä laajalla skaalalla, mutta erityisesti Kehräämön alueesta ja kansallisesta kaupunkipuistosta haluttiin tietää lisää.

– Lisäksi kaivattiin tietoa siitä, mitä tekemistä seudulta löytyy lapsille. FL

Yli 5 miljoonaa lomamatkaa kotimaassa

62 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista teki vähintään yhden kotimaanmatkan kuukaudessa alkukesän (kesä–heinäkuu) aikana.

Matkoista kolme neljästä, eli runsaat viisi miljoonaa oli lomamatkoja.

Suhteessa väkilukuun eniten matkailijoita saivat pienet kunnat.

Suomalaisten kotimaanmatkojen pääkohteena kolmessa tapauksessa neljästä oli alle 55 000 asukkaan kunta.

Ei hinkua ulkomaille

69 % kesä-heinäkuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista kertoi, ettei halua nyt matkustaa ulkomaille.

Ulkomaille kertoi matkustavansa seuraavan 12 kuukauden aikana 36 % vastaajista ja kotimaassa aikoo matkustaa 74 % vastanneista.

Lähde: Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK oy, suomalaisten kotimaanmatkailu -tutkimus

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic