Lounais-Häme Forssa

Lounais-Hämeen matkailulla on imua, nyt aletaan kouluttaa oppaita – Seutu yllättää monen matkailijan positiivisesti

Ammatti-instituutti ja opasyhdistys yhdistävät voimansa.
Forssan ammatti-instituutin liiketoiminnan lehtori Ismo Variksen on luontevaa koordinoida matkailuopaskoulutusta, sillä hän on toiminut itsekin matkaoppaana Hangossa, Joensuussa ja nyt Lounais-Hämeessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan ammatti-instituutin liiketoiminnan lehtori Ismo Variksen on luontevaa koordinoida matkailuopaskoulutusta, sillä hän on toiminut itsekin matkaoppaana Hangossa, Joensuussa ja nyt Lounais-Hämeessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Matkailuoppaat ovat alueen eläviä käyntikortteja. He puhuvat paikkakunnan puolesta ja pyrkivät luomaan hyvää mielikuvaa seudusta, Forssan ammatti-instituutin liiketoiminnan lehtori ja Lounais-Hämeen Oppaiden puheenjohtaja Ismo Varis sanoo.

Lounais-Hämeessä opastuksia on ollut ajoittain tiukkaa saada järjestymään, sillä aktiivisten oppaiden joukko on kutistunut alle kymmeneen.

Oppaat ovat ikääntyneet, heitä on muuttanut pois seudulta eikä koulutusta ole järjestetty vuosiin.

Nyt Forssan ammatti-instituutti ja Lounais-Hämeen Oppaat ry vastaavat tarpeeseen järjestämällä ensi vuonna matkailuopaskoulutuksen.

Koulutus toteutuu, kun opiskelijoita on vähintään kymmenen.

– Toivon, että joka kuntaan saataisiin ainakin yksi opas. Jos ryhmä aloittaa vaikkapa Jokioisilta, on jokioislaisen oppaan helppo hypätä sieltä kyytiin, opasyhdistyksen varapuheenjohtaja Arja Sura sanoo.

Oppaat treeniin ensi vuonna, jotta kunkkarivuonna -21 ollaan iskussa

Ammatillisen oppilaitoksen ja opasyhdistyksen yhdessä järjestämä koulutus on tiettävästi ainutlaatuinen Suomessa.

– Koulun johdolle pitää nostaa hattua, että he rohkenivat lähteä tähän mukaan, Varis kiittelee.

Ammatillisen koulutuksen yksi tehtävä on tukea alueen elinkeinoelämää, mitä matkailuoppaiden koulutus Variksen mukaan hienosti toteuttaa.

Ammatti-instituutista opaskoulutusta järjestävät liiketoiminta ja palvelualat.

Koulutus koostuu matkailualan perustutkinnon Opastuspalvelut -tutkinnonosasta ja matkailuoppaan peruskurssista.

– Opetus sisältää teoriaopintoja, yleistietoa esimerkiksi maantiedosta ja historiasta, paikallistuntemusta, kohdekäyntejä sekä itsenäistä opiskelua, kurssitöitä ja käytännön opastusharjoittelua, Varis luettelee.

Kurssin hyväksytysti suorittanut voi auktorisoitua Lounais-Hämeen Oppaat ry:n matkailuoppaaksi ja toimia oppaana Forssassa, Tammelassa, Jokioisilla, Humppilassa ja Ypäjällä.

Uudet oppaat pääsevät harjoittelemaan jo ensi kesänä, jotta he ovat iskussa Kuninkuusravi-vuonna 2021.

Varis toivoisi kuntien tekevän nykyistä enemmän yhteistä opasvälitystä; matkailun asema on suurempi kuin seudulla kuvitellaan.

– Forssan seutulaiset lyttäävät seudun joka mutkassa periferiaksi, vaikka tämähän on keskellä kaikkea.

 

Luitko tämän: Lisää löylyä Forssan seudun matkailulle – ”Pienois-Suomella” mahdollisuus kasvaa kansainväliseksi vierailukohteeksi (FL 11.11.2019)

 

Lounais-Häme yllättää turistit positiivisesti

Matkailijoista Lounais-Hämeen luonto on ehdoton ykkönen, historialliset kulttuurimiljööt vaikuttavia eikä teollisuusperintö häviä heistä yhtään esimerkiksi Tampereelle.

– Kaikki oikeastaan kelpaa, mitä tarjotaan. Moni huokaa, ettei tiennytkään ”että täällä on tällaista, kun yleensä vaan ajetaan pikatietä ohi”, Sura kertoo.

– Hyvä ruokapaikka on kaiken a ja o, mutta erikoisia kahviloita saisi olla enemmänkin.

Varis katsoo, että oppaan tehtävä on herättää henkiin tarinat, joita ei näe seiniä katsomalla.

Opas viestii ja tiedottaa mutta myös viihdyttää.

– Itse koetan oppaana saada matkailijat tuntemaan, että tänne täytyy tulla uudestaan: tätä en tiennytkään ja haluan tietää lisää.

Hyvä mahdollisuus matkailuyrittäjälle

Jos opaskoulutus on menestys, Varis toivoo sen edesauttavan matkailualan koulutuksen saamista takaisin ammatti-instituutin tarjontaan.

Opaskoulutuksen käytyään voi jatkaa suorittamaan matkailualan perustutkintoa tai opastuspalvelujen ammattitutkintoa.

Varis kannustaa myös paikallisia matkailuyrittäjiä ilmoittautumaan opaskoulutukseen, joka voi olla hyvä tuki yritystoiminnalle.

Hän kokee saaneensa itse opaskoulutuksesta jopa opettajakoulutusta enemmän.

– Opastuksessa oppii kohtaamaan ihmisiä ja esittämään asioita. FL

 

Lue myös: Luontokuvakilpailusta vetoa Tammelan lähimatkailuun – Yleisöäänestys syksyn upeimmasta otoksesta on käynnissä (FL 9.12.2019)

Matkailuoppaaksi opiskelemaan

Forssan ammatti-instituutissa järjestetään ensi vuonna matkailualan perustutkinnon Opastuspalvelut -tutkinnonosa (25 osp) ja matkailuoppaan peruskurssi (60 osp).

Opetusta on pääasiassa tiistaisin ja torstaisin klo 17–20 sekä muutamina lauantaipäivinä ajalla 14.1.–touko-/kesäkuu 2020.

Koulutuksen hinta koostuu Suomen Opasliitto ry:n auktorisointi- ja arviointimaksuista 195 e ja materiaaleista. Perustutkinnon tutkinnonosa on maksuton.

Haku päättyy 10.1.2020 osoitteessa lhkk.fi/koulutushaku.

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic