Lounais-Häme Tammela

Lounais-Hämeen Pirtille uudet veturit

Pirtin Pidot oy aloitti Lounais-Hämeen Pirtin uutena yrittäjänä syyskuun alussa.
Satu Pura (oik.) ja Merja Vainio kertovat lähtevänsä liikkeelle pienin askelin. Vainio, Pura sekä Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön puheenjohtaja Harri Kaunisto toivovat, että yhteistyöstä tulee pitkä.

Yhdistyskentällä toisiinsa tutustuneet Satu Pura ja Merja Vainio harkitsivat jo reilu vuosi sitten erään matkailupaikan hankkimista.

– Siihen olisi pitänyt tehdä merkittäviä investointeja, eikä paikka ollut tältä seudulta, joten matkaa olisi kertynyt jonkin verran. Päätimme pohdinnan jälkeen jättää sen välistä, Pura sanoo.

Ajatus yhteisestä yrityksestä jäi kytemään. Lopulta syyskuun alussa he aloittivat Tammelassa Saaren kansanpuistossa sijaitsevan Lounais-Hämeen Pirtin uusina yrittäjinä.

Pirttiä varten perustettiin Pirtin Pidot oy -niminen yritys, jossa on pääosakkaana toimivan Puran sekä Vainion lisäksi yksi osakas.

Toden teolla Pirtti avautuu uudelleen pikkujoulusesongiksi.

– Vaikka paikka sinällään on jo valmis, tässä on paljon valmistelua ja järjestelyä ennen myynnin aloittamista, Pura kertoo.

Päättyneenä kesänä Pirtti oli arkisin kiinni, mutta kesällä 2019 ruokaa ja juomaa on tarkoitus tarjota pitkin viikkoa.

Myös hämäläinen pitopöytä tekee paluun uudella konseptilla. Lähiruoka nousee suureen rooliin.

– Tällä paikalla on paljon tarinoita ja historiaa. Tuomme sekä paikan että ruoan tarinoita esiin, Vainio toteaa.

Pura kuvailee keväällä 70-vuotisjuhliaan viettänyttä Lounais-Hämeen Pirttiä ennen kaikkea mahtavaksi juhla- ja kokouspaikaksi.

Juhlat ja kokoukset muodostavat yrittäjien mukaan toiminnan kivijalan. Etenkin alakerran Hakkapeliittakellaria tehdään tutuksi tilaisuuksien järjestäjille.

Markkinointia kohdennetaan lähiseudulle. Tarkoitus on rakentaa Lounais-Hämeen Pirtistä mahdollisimman helposti lähestyttävä.

– Potentiaalia paikalla on paljon. Mitä loppukesällä tässä olimme, niin paljon käydään kokeilemassa ovia, onko paikka auki vai ei, Pura sanoo.

Vainiolla ja Puralla on suunnitelmissa järjestää Pirtillä erilaisia vuodenaikoihin liittyviä tapahtumia.

Samalla nostetaan esiin koko Saaren kansanpuistoa. Kevättalvesta paikalla voisi järjestää pääsiäistulitapahtuman ja jouluna esimerkiksi rekiajelu- ja kuusenhakutapahtuman, kaksikko maalailee.

– Saaren juhannusta emme silti ehkä elvytä. Nykyään ihmiset viettävät juhannusta niin usein mökillä, eikä tapahtumissa niin käydä. Toki tänne on tervetullut, jos joku haluaa sellaisen tapahtuman järjestää, Vainio kertoo.

Aiemmin Boreal Kasvinjalostus oy:ssä työskennellyt Satu Pura aloitti puoli vuotta sitten Tammelan R-kioskin kauppiaana.

– Jatkan yhä R-kioskilla, Lounais-Hämeen Pirtti on sivutyö. Pirtti on vähän kuin paluu juurille, sillä minulla on matkailupuolen koulutusta ja taustaa, Pura sanoo.

Vainio työskentelee Hämeen ammatti-instituutissa lehtorina ja luotsaa myös Venesiltaa. Vainio kertoo vähentävänsä lähitulevaisuudessa opetustyötä ja keskittyvänsä enemmän matkailu- ja ravintolapuoleen.

Venesillan ja Lounais-Hämeen Pirtin välille rakennetaan kuvainnollista siltaa, Vainio uskoo.

– Paikat ovat niin lähekkäin, että saamme varmasti niistä synergiaetuja. Joudumme Pirtille kuitenkin palkkaamaan ravintolapuolen henkilökuntaa, joten voimme hyödyntää myös Venesiltaa, samoin kuin esimerkiksi siivouspuolta ajatellen, Vainio selittää.

Työnjako on melko selvä: Pura hoitaa talousasioita, markkinointia ja myynnin koordinointia, Vainio pohtii käytäntöä sekä ruokapuolta, kolmas osakas kiinteistötekniikkaa.

Pirtin Pitojen sopimus on voimassa aina vuoden kerrallaan, mutta Vainio, Pura sekä Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön puheenjohtaja Harri Kaunisto toteavat, että osapuolet toivovat yhteistyön olevan pitkäaikainen.

Kuten aiemmin, yrittäjät vastaavat Pirtin käyttökustannuksista, mukaan lukien lämmityksestä talvella.

– Vuokra on suoraan sanottuna melko nimellinen, joten sillä tavalla tilanne on aika hyvä. Pääsemme liikkeelle aika pienellä riskillä. Pikkuhiljaa käynnistämme toiminnan, Vainio ja Pura sanovat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic