Lounais-Häme Tammela

Lounais-Hämeen Pirtti muuttuu joulun taloksi, sunnuntaina puuhataan pajoissa ja pistellään ohrapuuroa

Koko perheen työpajoja ja pehmeää ohrapuuroa.
Joulumieli voi hyvinkin löytyä pirtin hirsien tunnelmasta ja pitkästä puuropöydästä. Näin arvelevat pirtin yrittäjät Kari Järvinen, Merja Vainio ja Satu Pura. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tummuneet hirsiseinät, päretapetti sekä pöydät ja tuolit kuin Korvatunturilta. Lounais-Hämeen Pirtti Saaren kansanpuiston kauniissa maisemissa on kuin tehty joulunajan tapahtumiin.

Juuri paikan erityisyydestä ja tunnelmasta kumpusi myös Lounais-Hämeen Pirtin yritystoimintaa vetävän kaksikon idea teematapahtumista. Kun Satu Pura ja Merja Vainio yhdessä Kari Järvisen kanssa aloittivat pirtillä syyskuussa, he suunnittelivat joulunaikaan sopivan koko perheen tapahtuman eli pirtin maalaisjoulun.

– Keitämme perinteistä hämäläistä ohrapuuroa ja väskynäsoppaa sekä torttukahvit. Lisäksi tarjolla on erilaisia puuhapajoja, jotka soveltuvat sekä lapsille että aikuisille, Pura ja Vainio kertovat.

Pirtin tunnelmassa voi askarrella ainakin mehiläisvahakynttilöitä, kenties koristella pipareita ja puistossa ratsastaa ponilla. Myös joulupukki on luvannut tulla mukaan puuhiin.

Joulun laulut soivat pirtillä Minne Nymanin, Hooper Santosin ja Joose Malinin voimin ja yhteislaulukin helähtää.

 

Markkinameininkiä Pura ja Vainio eivät pirtille halunneet, vaikka myyntiäkin on luvassa. Lähiseudun ihmiset tuovat tarjolle jätkänkynttilöitä, joulukuusia ja havukransseja. Myynnissä on myös perinteinen Lounais-Hämeen Joulu -lehti.

– Miljöö, mukavat joulupuuhat ja oikea tunnelma ovat tärkeitä, ja nuo tuotteet siihen sopivat, Pura toteaa.

Jatkossakin Pura, Vainio ja Pirtin Pidot oy suunnittelevat poikkeukselliselle paikalle eri vuodenaikaan sopivia teematapahtumia ja -ruokailuja.

– Vaikka emme aivan Härkätien varressa olekaan, osallistumme myös loppiaistulitapahtumaan, Pura toteaa.

– Juhannuksen järjestämiseen emme kuitenkaan ainakaan yksin lähde, sillä sitä ihmiset haluavat nykyisin viettää mökeillään, Vainio lisää.

 

Pirtin puuhanaiset haluavat maalaisjoululla ja tulevilla tapahtumilla nostaa pirtin tunnettuisuutta ja poikkeuksellisuutta esiin.

– Aivan nuorimmat lounaishämäläiset eivät välttämättä tunne tätä hienoa paikkaa ja sen perintöä. Sitä haluamme jakaa, Pura lisää.

Lounais-Hämeen Pirtti nousi talkoilla kotiseutuaatteen hengessä luonnonkauniille paikalle Suujärven ja Kuivajärven kainaloon Tammelaan.

Sen rakentaminen aloitettiin syksyllä 1946. Pirtti vihittiin käyttöönsä Lounais-Hämeen pitäjien yhteiseksi kotiseututaloksi vuonna 1948.

Pirtti edustaa kahta perusmuotoista tammelalaista talonpoikaismuotoista taloa. Talon eri osat yhdistävän salahinkalon seinään on kiinnitetty Urjalan Pyhän Olavin, Tammelan arkkienkeli Mikaelin ja Someron Jaakon eli Mikaelin suojelupyhimykset.

Pirtin huonekalut ja tekstiilit edustavat 1800-luvun tammelalaista pirttikalustoa. Ruokasalin peräseinään on sijoitettu taulu, jossa on taloon hirsiä rakentaneiden puumerkit. FL

Koko perheen joulutapahtuma Lounais-Hämeen Pirtillä ja Saaren kansanpuistossa sunnuntaina 16.12. kello 12–17. Työpajat ovat ilmaisia, puuro ja torttukahvit maksullisia.

 

Korjattu 15.12.2018 klo 18:00

Korjattu esiintyjien nimet.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic