Lounais-Häme Tammela

Lounais-Hämeen Pirtti uusiutuu seudun kuntien tuella – Keittiötilat ja lämmitysjärjestelmä tälle vuosikymmenelle

Historiallinen kotiseututalo Lounais-Hämeen Pirtti pääsee seudun kuntien tuella kunnostamaan tilojaan ja uusimaan lämmitystään lämpöpumpuilla.
Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön puheenjohtaja Harri Kaunisto seisoo keittiön upouudella lattialla ja katselee vaihdettuja keittiökoneita. Kuva: Tapio Tuomela
Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön puheenjohtaja Harri Kaunisto seisoo keittiön upouudella lattialla ja katselee vaihdettuja keittiökoneita. Kuva: Tapio Tuomela

Lounais-Hämeen Pirtillä on vanhana kotiseututalona komea historia, mutta harmia on ollut tilojen käytännöllisyydestä ja korkeista ylläpitokuluista kalliin öljylämmityksen vuoksi.

Lounais-Hämeen Pirtin Säätiö ei ole voinut korottaa vuokraakaan niin paljon, että se riittäisi kunnon investointeihin.

Forssan seudun kuntien tuella säätiö saattoi vihdoin maaliskuun puolivälissä käynnistää remontin, jota on pohjustettu pitkään seutuneuvostoa myöten.

Keittiöremontin ohella tärkeintä oli uudistaa lämmitysjärjestelmä kustannuksiltaan kohtuullisemmaksi. Lämmitysvaihtoehdoista parhaaksi selvisi ilmasta-vesikiertoon lämpöpumppu ja tueksi yksi ilmasta-ilmaan-lämpöpumppu. Tämän pumppuinvestoinnin hinta on leijonaosa kunnilta haetusta 35 000 euron kokonaissummasta.

Keittiön laitto oli elintarvikeviranomaisten ukaasien vuoksi välttämätöntä. Keittiön sulkeminen olisi vienyt samalla rakennuksen ainoan tulonlähteen. Ravintolatoimintaa harjoittava ulkopuolinen vuokraaja on säätiölle ainoa tapa pitää pirtti lämpimänä ja auki yleisölle.

Lattiat on nyt uusittu ja parvekkeen ikkunat kunnossa. Kohta alkaa lämpöpumppujen asennus. Työlistalla on vielä hyllyjen ja säilytystasojen uusimista sekä uusien kennojen vaihtamista kylmiöihin. Remontti valmistuu ensi kuun alkuun.

Lounais-Hämeen Pirtin Säätiön puheenjohtaja Harri Kaunisto kiittää säätiön puolesta kuntia rahallisesta tuesta. Rahoituksen hankkiminen on ollut hankalaa.

Säätiö haki investointiavustusta LounaPlussalta, mutta vastaus oli kielteinen, koska kiinteistössä harjoitetaan liiketoimintaa. Suomen Kotiseutuliittokaan ei voinut tukea rakennuksen kunnostusta, vaikka hirsirakennus on Suomen ensimmäinen virallinen kotiseututalo ja siinä perustettiin toukokuussa 1949 koko liitto ensimmäisillä valtakunnallisilla kotiseutupäivillä.

– En voi ymmärtää, miten yksikään kotiseututalo pysyy pystyssä, jos siellä ei pidetä joitain tilaisuuksia ja juhlia. Se on samalla tavalla liiketoimintaa kuin vuokrata tilat ravintolanpitäjälle. Sitä kauttahan raha tulee kaikkiin kotiseututaloihin, Kaunisto sanoo.

Arkkitehti V. Kyanderin suunnittelema Lounais-Hämeen Pirtti rakennettiin talkoilla ja vihittiin käyttöönsä vuonna 1948. Pirtti on rakennettu Saaren kartanon omistamalle hehtaarin kokoiselle vuokratontille.

Rakennus on tuttu niin Saaren kansanpuistossa kävijöille kuin juhlapaikkana ja perinteikkäänä ravintolanakin.

Ravintolaa piti ennen nykyisiä yrittäjiä pitkään Tuija Kääriäinen ja hänen jälkeensä Kim Palhus.

Rakennuksen omistaa Lounais-Hämeen Pirtin Säätiö, jonka hallituksessa on jäseniä kaikista Lounais-Hämeen kunnista. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic