Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounais-Hämeen yrityksille satojatuhansia euroja Business Finlandin koronatukea – Tässä lista seudun tukea saaneista

Urjala Works ja Suomen Käsityöteollisuuden oy saivat Lounais-Hämeessä 100 000 euron potin Business Finlandilta
Yhden Lounais-Hämeen suurimmista korona-avustuksista sai forssalainen kylmälaitevalmistaja Aste Finland oy. Vuodelta 2017 olevassa kuvassa kylmäkaappia asensivat Tomi Eloranta (vas.) ja Anwar Alhamami. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yhden Lounais-Hämeen suurimmista korona-avustuksista sai forssalainen kylmälaitevalmistaja Aste Finland oy. Vuodelta 2017 olevassa kuvassa kylmäkaappia asensivat Tomi Eloranta (vas.) ja Anwar Alhamami. Kuva: Lassi Puhtimäki

Vajaa parikymmentä Lounais-Hämeen yritystä on tähän mennessä saanut Business Finlandin myöntämää koronatukea, Iltalehden listaus tukea saaneista yrityksistä paljasti tiistaina.

Valtakunnallisesti Business Finland on myöntänyt jo yli 200 miljoonaa euroa yrityksille, joiden liiketoimintaa koronavirustilanne on vahingoittanut.

Seudun yrityksistä täyden 100 000 euron tukipotin ovat Iltalehden listauksen mukaan saaneet koneiden ja laitteiden teräsrakenteita valmistava Urjala Works sekä forssalainen Suomen Käsityöteollisuuden oy.

Forssassa kylmälaitteita valmistava Aste Finland oy sai tukea 99 200.

Muita suuria tuensaajia ovat muun muassa forssalaiset e-Oppi oy (66 000 euroa) ja Tili-Häme oy (46 776).

 

Lue myös: Forssassa koronatukea 369 yksinyrittäjälle – Myös Jokioinen ja Humppila valmiina avustusten myöntämiseen (FL 21.4.2020)

Urjala Worksilla vaikeuksia saada komponentteja

Urjalan suurimman yksityisen työnantajan Urjala Worksin toimitusjohtaja Jari Peltola kertoo, että heidän saamansa kehittämisrahoitus kuluu ja on jo kulunutkin hankintakanavien hiomiseen.

– Tilauskantammekin on hiukan laskenut koronan vuoksi, mutta suurempi ongelma on ollut esimerkiksi tiettyjen komponenttien hankinnat, Peltola sanoo.

Urjala Works tilaa paljon erilaisia tuotteissaan käyttämiään komponentteja ulkomailta, mutta niiden saatavuus on koronan vuoksi vaikeutunut, kun esimerkiksi tehtaita on suljettu. Hankintakanavat on hiottava uusiksi tai yrityksen ei ole mahdollista toteuttaa tehtyjä tilauksia ja tällöin työntekijöitä uhkaa lomautukset. Tähän mennessä yritys on kevään aikana välttynyt lomautuksilta.

– Pyrimme saamaan mahdollisimman paljon hankinnoista tehtyä Suomesta. Uskon, että koko koronatilanne tuokin monia tilauksia takaisin Suomeen, kun huomataan, etteivät ketjut välttämättä toimi ulkomailta, Peltola arvioi.

Kaksi erilaista rahoitusta

Business Finlandin häiriötilannerahoitus on suunnattu yrityksille, joilla on 6–250 työntekijää. Lisäksi rahoitusta voidaan myöntää midcap-yrityksille. Midcapiksi lasketaan yritys, jonka liikevaihto on 50–300 miljoonaa euroa ja työntekijöitä yli 250.

Alle kuuden henkilön yritysten osalta vastaavaa rahoitusta on saatavilla ely-keskusten kautta.

Rahoitusta ei myönnetä yrityksille, joilla ei arvioida olleen edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan ennen koronaa.

Business Finland myöntää koronatilanteessa kahta erilaista rahoitusta. Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin on enintään 100 000 euroa. Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin taas on enintään 10 000 euroa.

Häiriötilannerahoitus on avustusta, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Avustuksen suuruus on suhteessa yrityksen kokoon ja esitettyyn projektiin.

Business Finland on saanut yrityksiltä nyt yli 20 000 tukihakemusta. FL

Lounais-Hämeen tukea saaneet yritykset

Forssa

100 000 €: Suomen Käsityöteollisuuden oy

99 200: Aste Finland oy

66 000 €: e-Oppi oy

46 776 €: Tili-Häme oy

10 000 €: Hotelli Maakunta Forssa oy, Varauspalvelu FI oy, Muotiliike Olivia oy, Culturelli oy, Forssan Matkatoimisto oy, Tuikku Dee oy

9800 €: LeikkiSet oy

Somero

10 000 €: Elonor oy

Tammela

10 000 €: MokkerMeija oy, EuroNet Trading – Irina Pelli, Pirtin Pidot oy

Urjala

100 000 €: Urjala Works

10 000 €: Prosessia oy

Ypäjä

10 000 €: Audivision oy

Lähde: Iltalehti

Uusimmat

Fingerpori

comic