Lounais-Häme Forssan seutu

Lounais-Hämeessä 3700 asuntoa vailla asukasta, vaikka kauppakin käy – "Urjala ei enää ole mörkö, eikä Viksberg no no"

Vailla vakituista asukasta on tuhansia asuntoja. Arvoltaan vähäiset kohteet jäävät usein perikunnilta myymättä. Tyhjiä kerrostaloja ei seudulta löydy.
Valtakunnallisesti eniten tyhjiä asuntoja on 1970-luvun kerrostaloissa. Forssan Kiinteistökauppiaat oy:n yrittäjä Tuula Tykkii tuumii, että tuolloisilla materiaalivalinnoilla talon elinkaareksi laskettiin 40 vuotta. Ne talot, joissa remonttia on tehty vuosien varrella aktiivisesti, käyvät kaupaksi. Tykin esittelemä vuoden alusta tyhjillään ollut huoneisto Forssan keskustassa meni kaupaksi alle viikossa, vaikka koko asunto menee remonttiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valtakunnallisesti eniten tyhjiä asuntoja on 1970-luvun kerrostaloissa. Forssan Kiinteistökauppiaat oy:n yrittäjä Tuula Tykkii tuumii, että tuolloisilla materiaalivalinnoilla talon elinkaareksi laskettiin 40 vuotta. Ne talot, joissa remonttia on tehty vuosien varrella aktiivisesti, käyvät kaupaksi. Tykin esittelemä vuoden alusta tyhjillään ollut huoneisto Forssan keskustassa meni kaupaksi alle viikossa, vaikka koko asunto menee remonttiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeessä vailla vakituista asukasta on lähes 2500 asuntoa. Kun mukaan lasketaan vielä Somero ja Urjala, määrä nousee peräti 3700:een. Tyhjiä asuntoja on kunnasta riippuen 11,7–15,6 prosenttia asuntokannasta. Tilastokeskuksen mukaan Suomen reilusta kolmesta miljoonasta asunnosta tyhjillään oli 2019 lopussa joka kymmenes.

Forssan reilusta 1250 tyhjästä asunnosta myynnissä tai vuokrattavana on noin 250 asuntoa. Vaikka todellinen luku olisi lähemmäs 500, niin edessä on vielä lähes 800 asunnon mysteeri.

– Tyypillistä on, että asunnon jäädessä perikunnan omistukseen asioista ei päästä sopuun. Jos edessä on pakollinen kylpyhuone- tai keittiöremontti, maksajaa ei sillä kohtaa löydykään, eikä taloa laiteta myyntiin. Yleistä on myös, ettei perikunta saa taloa tyhjennettyä ja siivottua, vaikka irtaimistojakin ostetaan, Forssan Kiinteistökauppiaat oy:n yrittäjä Tuula Tykki selvittää.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen. Lounais-Hämeen kuntien prosenteista on poistettu osittain asuttuja asuntoja, jotka nostavat kuntakohtaisia lukuja 0,1–0,5 prosentilla. Luvuista ei ole poistettu osittain asuttuja asuntoja.

PaikkakuntaAsuntojen kokonaismäärä (kpl)Tyhjillään olevien osuus (%)
Forssa1053111,7
Tammela320512,9
Jokioinen280013,6
Humppila126914,2
Somero510214,7
Urjala284115,5
Ypäjä138315,6
Hämeenlinna3999612,5
Lohja240418,9
Loimaa946614,5
Loppi402912,6
Salo2955912,1

Tyhjänä asuntoa ei kannata pitää

Kohteen arvo ja hyvä kunto lisäävät yleensä myyntimotivaatiota. Sen sijaan heikompikuntoinen omakotitalo tai osake jää helpommin oman onnensa nojaan. 10 prosentin omarahoitusosuuden vuoksi Tykin mukaan myös vanhemmille ja remonttia kaipaaville kohteille on kysyntää.

– Usein mitään ei tehdä niin pitkään, kun tilillä riittää rahaa kuluihin. Varsinkaan omakotitalojen tyhjänä pito ei missään nimessä tee hyvää hengitysilmalle. Asuminen on paras keino pitää paikat kunnossa. Meille tulee usein myyntiin useita vuosia tyhjillään olleita kohteita.

OP-Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander arvioi, että tilastoja rumentavat vuokrapuolella kokonaisia kiinteistöjä hallitsevat massaomistajat, jotka eivät saa kohteisiinsa asukkaita sekä monien vuokrataloyhtiöiden alhaiset täyttöprosentit.

– Maaseudulla on jätetty paljon tiloja sukujen kesäkäyttöön ja tuleehan tuolla liikkuessa vastaan myös valitettavan paljon autiotaloja. Jokaisen tyhjillään olevan talon takana on varmasti oma tarinansa, mutta ovathan nuo luvut aika hurjia. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä taustalta löytyy. Vaikea uskoa, että moni pitäisi asuntoa tarkoituksella tyhjillään, Nikander aprikoi.

Lue myös: Forssalaiset Kati, Jussi, Eetu ja Luca-koira muuttivat rivitalosta omakotitaloon – Täydellinen löytö tehtiin Facebookissa (FL 4.10.2020)

Viksberg houkuttelee paluumuuttajia

Väestö- ja työllisyyskehitys heijastuvat suoraan lukuihin, mutta uudistuotanto on alueella balanssissa. Seudulta ei nykypäivänä löydy alueita, joilla kauppa ei kävisi. Ainakaan, mikäli hinta ja laatu kohtaavat. Tuula Tykin mukaan esimerkiksi Forssan Viksbergistä on tullut suosittu alue.

– Viksberg oli vielä vähän aikaa sitten no no, mutta ei ole enää. Yleisilmeen nosto on toiminut ja alue houkuttelee myös paluumuuttajia. Palvelut ovat paljon paremmin saatavilla kuin monella muulla alueella. Urjala oli aiemmin mörkö, mutta suora yhteys Ysitieltä ja tonttien kallistuminen Tampereen naapurikunnissa luo kysyntää sinne. Forssassa keskustan kerrostalot, Sortohaan kohteet sekä Kuuston omakoti- ja rivitalot menevät parhaiten kaupaksi, hän listaa.

Jarkko Nikander kertoo, että kuluvana vuonna kauppa on käynyt Forssan seudulla hyvin. Korona ei ole vaikuttanut kaupantekoon käytännössä lainkaan.

– Sijainnilla on merkitystä ja sillä, ovatko palvelut lähellä. Unelmia ei pysty koskaan ennakoimaan. Sellaisetkin kohteet saattavat mennä nopeasti, joiden myynti voi tuntua haastavalta. Myynti on aina helpompaa, jos omaisuudesta on pidetty huolta. FL

Lue myös: Asunnon ostosuunnitelmia enemmän kuin koskaan – Korona sai ihmiset miettimään asumistaan (FL 29.9.2020)

 

Uusimmat

Fingerpori

comic