Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounais-Hämeessä kaatuu yhä muutakin kuin joulukuusia – Puualalla mielet ovat silti matalalla

Päättyvä vuosi on ollut puukaupan osalta valtakunnallisesti edellisvuosia vaisumpi. Lounais-Hämeessä puuta on kuitenkin kaatunut entiseen tahtiin.
Tänä vuonna Lounais-Hämeessä on keskitytty metsätöissä harvennushakkuisiin, kun viime vuonna hintojen ollessa korkealla tehtiin avohakkuita. Kuva: Tapio Tuomela
Tänä vuonna Lounais-Hämeessä on keskitytty metsätöissä harvennushakkuisiin, kun viime vuonna hintojen ollessa korkealla tehtiin avohakkuita. Kuva: Tapio Tuomela

– Vuosi on ollut puukaupan osalta seudullamme kohtuullisen vilkas, oikeastaan edellisvuoden tasolla, toiminnanjohtaja Kari Kannisto Metsänhoitoyhdistys Lounais-Hämeestä toteaa.

Tilanne ei ole sama kaikkialla Suomessa.

Valtakunnallisesti kuitu- ja tukkipuun ostomäärät ovat olleet tammi-marraskuussa selvästi pienempiä kuin viitenä edellisenä vuonna keskimäärin. Puuta ostettiin yksityismetsistä joulukuun alkuun mennessä 28,4 miljoonaa kuutiota, mikä on yli 10 prosenttia alle viime vuosien keskiarvon.

Tukkeja ostettiin peräti 21 prosenttia vähemmän kuin viiden edellisen vuoden vastaavana aikana. Keskikantohinnat laskivat muutamalla prosentilla.

Kilpailu rauhoittunut

Versowoodin hankintaesimies Sakari Knuuti uskoo kuitenkin, että tänä vuonna myös Lounais-Hämeessä metsäyhtiöiden ostohalukkuus on laskenut edellisvuodesta.

– Tein puolet vähemmän ostotarjouksia kuin vuosi sitten, mutta silti sain enemmän tukkipuuta. Seutunahan tämä on ollut erittäin kilpailtu, mutta kilpailu on rauhoittunut edellisvuosista, Forssan ympäristöön keskittyvä Knuuti toteaa.

Kelitilanne ei ole tällä hetkellä otollinen metsätöille.

”Ostajia löytyy kyllä”

Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi selittää valtakunnallista laskua globaalilla tilanteella. Maailmantalouden kasvun hidastuminen ja epävarmuuden lisääntyminen heijastuvat myös puukauppaan.

Kannisto uskoo, että selitys valtakunnallisten ja paikallisten tilastojen erolle on aktiivinen jalkatyö. Lisäksi Lounais-Häme on metsäyhtiöillä melko kilpailtua seutua.

– Meillä on ollut vahva kampanja, jonka puitteissa soittelemme metsänomistajille ja infoamme tämän hetken hinnoista ja tilanteesta. Kun on itse aktiivinen, se näkyy myös myyntimäärissä.

– Ostajia löytyy kyllä, kunhan on metsäomistajia, jotka myyvät puuta.

 

Metsäteollisuus ja Teollisuusliito tukkanuottasilla

Kannisto toteaa, että tällä hetkellä puualalla ollaan kuitenkin melko synkissä tunnelmissa.

Metsäyhtiöt eivät näin vuodenvaihteen tienoilla juuri osta puuta, minkä lisäksi kelitilanne ei ole otollinen. Maastossa on märkää ja pehmeää, mikä vaikeuttaa kulkua monelle alueelle.

Oman soppansa alalle on joulukuussa tuonut Metsäteollisuus ry:n ja Teollisuusliiton oleminen napit vastakkain työntekijöiden työajoista. Teollisuusliitto aloitti työtaistelun lakolla, jota seurasi

Metsäteollisuus ry:n mekaanista metsäteollisuutta koskeva työsulku. Työsulku koski yli 30 tuotantolaitosta ja tuhansia työntekijöitä Suomessa.

– Hakkuita on kyllä tällä hetkellä käynnissä ja koneita metsissä, mutta uusien kohteiden saaminen on vaikeaa. Huonot suhdanteet näkyvät metsässä viiveellä, Kannisto toteaa.

Knuuti toteaa, että tiedossa oli jo valmiiksi, että joulukuu on maltillinen sahauskuukausi pyhien sekä kelien vuoksi. FL

 

 

Lue myös: Talousmetsien luonnonhoidolla on merkitystä – Toimia kannattaa jatkaa ja tehostaa

Suomen metsittämiseksi on tutkittu useita keinoja – peltoalan vähennys ja rahallinen tuki esillä

 

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic