Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounais-Hämeessä keskimääräistä turvallisempaa, vain Forssa alle keskiarvon – Tilasto ei kerro koko totuutta

Rikosten määrät on suhteutettu indeksissä kunkin kunnan asukaslukuun.
Katuturvallisuus on indeksin mukaan Lounais-Hämeessä hyvällä tolalla.

Lounais-Hämeen kunnat olivat viime vuonna keskimääräistä turvallisempia poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan. Suomen kaikkien kuntien keskiarvoluku indeksissä oli viime vuonna noin 100. Luvun yläpuolelle, eli keskimääräistä turvallisempien kuntien joukkoon sijoittuvat kaikki Lounais-Hämeen kunnat Forssaa lukuun ottamatta. Forssan luku on tilastossa noin 84.

Asiasta kirjoittaneen Helsingin Sanomien vertailun mukaan valtakunnallinen katuturvallisuusindeksi parani lähes koko 2010-luvun.

Kaikkein turvallisinta Lounais-Hämeessä oli indeksin mukaan Tammelassa (228) ja Urjalassa (227). Jokioisten indeksiluku on 192 ja Someron 174. Humppilakin on hieman keskiarvon yläpuolella (112).

 

Indeksissä huomioidaan sellaisia rikoksia, joita tehdään tyypillisesti julkisilla paikoilla, kuten pahoinpitelyiden, ryöstöjen, rattijuopumusten ja vahingontekojen määriä. Vakavat rikokset saavat lieviä tekoja suuremman painoarvon.

Rikosten määrät on suhteutettu indeksissä kunkin kunnan asukaslukuun. Henkirikokset ja seksuaalirikokset eivät vaikuta indeksiin. Kyseiset vakavat rikokset on aikoinaan päätetty jättää pois indeksistä, koska suuri osa niistä tapahtuu julkisten paikkojen sijasta yksityisissä tiloissa.

 

Indeksiä kannattaa lukea myös rivien välistä.

Poliisin rikollisuutta paljastavan toiminnan tehokkuus ja resursointi tietyn rikollisuuden paljastamiseksi voi vaikuttaa indeksiin.

Esimerkiksi painotus liikennevalvontaan voi aiheuttaa kaupungin sijoittumisen vertailussa aiempaa ”vaarallisemmaksi”, sillä päihtyneet kuskit paljastuvat usein poliisin liikennevalvonnassa. Samoin huumausainerikollisuus tavanomaisine oheistekoineen kuten omaisuusrikoksineen on usein poliisin oman työn paljastamaa piilorikollisuutta.

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic