Lounais-Häme

Lounais-Hämeessä tuhansia ilman sähköä – Pahin tilanne ollut Tammelassa ja Urjalassa

Keskiviikkona tuhannet ihmiset jäivät sähköttä Lounais-Hämeen alueella Aapeli-myrskyn katkottua puita sähkölinjoille. Seudulla pahinta tuhoa myräkkä teki Tammelassa ja Urjalassa.

Keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkoaamuna riehunut Aapeli-myrsky katkoi sähköjä tuhansilta ihmisiltä Lounais-Hämeessä.

Pahimmillaan tilanne oli aamulla kello kymmenen aikoihin, jolloin Forssassa sähköttä oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan yli 1000 ja Tammelassa yli 1100 asiakasta. Urjalassa ilman sähköä oli pahimmillaan lähes 1600 ihmistä.

Forssassa sähkökatkot vaivasivat eniten Koijärven ja Matkun alueella.

Somerolla ilman sähköä oli pahimmillaan vajaa 800, Humppilassa noin 150 ja Jokioisilla 15 ihmistä. Ypäjällä sähköttömiä talouksia Energiateollisuuden ja Elenian mukaan ei ollut. 

Kaikkiaan aamupäivällä Suomessa oli noin 60  000 taloutta 120 kunnassa ilman sähköä.

Tilannetta saatiin korjattua osittain jo aamupäivän aikana, ja iltapäivällä puoli viideltä Lounais-Hämeen alueen kunnissa oli sähköttömiä yhteensä reilu 1200.

Keskiviikkoiltana klo 20.30 sähköttömien talouksien määrä oli laskenut 700:aan. Forssassa sähköttä oli tuolloin yli 300, Tammelassa ja Urjalassa hieman yli 160 taloutta.

 

Pahimmin myrsky on koetellut Forssan seudulla Elenian verkkoa. Elenia kertoi tiedotteessaan, että tuuli kaatoi puita sähköjohdoille ja sataneet lumikuormat painoivat puita verkolle katkoen sähköjä.

– Meillä oli yksi ainoa linjoille kaatunut puu, joka vaikutti Kiimassuon ja Salkon alueeseen. Kaikki sähköt saatiin takaisin kuitenkin hyvin pian, Forssan Verkkopalvelujen verkkopäällikkö Jyrki Tulander kertoi.

Eleniasta otettiin myös yhteyttä Forssan Verkkopalveluihin.

– Tammelassa kartta huusi sen verran pahasti punaisella, että lähetimme heille auttajia, Tulander sanoi.

 

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Juhani Sudenmaa Forssan paloasemalta kertoi, että Lounais-Hämeessä säästyttiin pahimmilta tuhoilta.

Forssan paloasemalta käytiin auttamassa raivaamaan Loimaalla sattunutta onnettomuutta, jossa puoliperävaunuyhdistelmä ajautui ulos valtatie 9:ltä hieman ennen aamuyhdeksää. Myös Koskella Tl hieman ennen aamukymmentä sattunut henkilöauton ulosajo työllisti Forssan paloaseman henkilöstöä.

Ilmatieteen laitos luokitteli keskiviikkona ajosään koko Etelä-Suomessa vaaralliseksi tai mahdollisesti vaaralliseksi, mutta Lounais-Hämeessä liikenneonnettomuuksilta säästyttiin keskiviikkoaamun ja -päivän aikana.

Sudenmaan mukaan pelastuslaitokselle ilmoitettiin vain noin kymmenestä kaatuneesta puusta Forssan seudulla. Jokioisten Kirkkotiellä puu oli kaatunut puhelinlangan sekä taloon menevän sähkölangan päälle. Samalla puu veti Kirkkotien puoleisen langan roikkumaan matalalle tien päälle.

– Tammelassa Saaren kansanpuiston kohdalla Portaantiellä oli kaatunut neljä puuta, jotka häiritsivät liikennettä. Lisäksi puu oli kaatunut esimerkiksi Teurolla, mutta ne olivat vain yksittäisiä tehtäviä, Sudenmaa sanoi.

 

Lunta Aapeli-myrsky toi mukanaan muutaman senttimetrin verran Lounais-Hämeeseenkin.

Forssan kaupungin katumestari Mikko Vähä-Touru kertoi, että koko kaupungin aurauskalusto oli keskiviikkoaamuna liikkeellä. Ensimmäiset aura-autot olivat putsaamassa katuja jo aamukolmelta.

– Olosuhteet olivat melko hankalat, kun märkä lumi tarttui aura-autoihin, eivätkä renkaat pitäneet. Lisäksi tuuli täytti lumella jo aukinaisia väyliä, Vähä-Touru sanoi.

– Väylät saatiin kuitenkin auki jo aamun aikana auki, ja aamupäivällä jatkoimme pihateiden aurauksilla. Työt jatkuvat vielä torstaina. FL

 

Juttua muokattu kauttaaltaan kello 16.48.

Juttua muokattu klo 21.20: Lisätty sähköttömien kotitalouksien määrä klo 20.30 tilanteen mukaan.

Uusimmat

Näkoislehti

24.5.2020

Fingerpori

comic