Lounais-Häme

Lounaishämäläisen lähiruoan matka pöytään kiteytyi elokuvaksi

Lähiruoka-Akatemia ry on tuottanut dokumenttielokuvan, joka kertoo lounaishämäläisen lähiruoan matkan. Kehitystyö on synnyttänyt muun muassa aluetukkutoimintamallin, jolla lähi- ja luomuruoka löytää tiensä lähiseudun ravintoloiden ja laitoskeittiöiden ruokalistoille.

-Elokuvaa levitetään somen kautta. Kohteenamme ovat erityisesti julkisyhteisöt ja laitoskeittiöt, mutta me itse tai meidän läheisemmehän sitä ruokaa syövät. Kuluttajaakin voi siis asia kiinnostaa, muistuttaa yhdistyksen sihteeri Mertsi Töttölä.

 

Elokuvaan on kiteytetty 7 vuoden kehitystyö, 5 vuoden yritystoiminnan kokemukset sekä 2,5 vuoden kuvaukset. Elokuva on osa Resurssiviisaasti lähi- ja luomuruokaa –hanketta, jonka on rahoittanut Leader-toimintaryhmä LounaPlussa Ry.

Elokuva veti yhteen jo päättyneen hankkeen. Hankkeen yhtenä tavoitteena oli nostaa lähi- ja luomuruoan yhteiskäyttömäärää 30 prosenttiin kaikista ruokahankinnoista.

-Esimerkiksi Humppilassa on päästy pitkälle. Ennen siellä oli laitoskeittiöiden ruokapöydissä läheltä vain perunat, mutta nyt siellä osuus on noin 25 prosenttia, Töttölä kertoo.

 

Lähi- ja luomuruoan puolestapuhujat etsivät ideoilleen uutta hanketta etenemisen väyläksi. Maakuntauudistus muuttaa myös ruokahuoltomarkkinaa. Töttölän arvion mukaan maakunta kattaa noin 60 prosenttia ruoanvalmistuksesta laitoskeittiöissään. Suuriin keittiöihin on pienillä tuottajilla korkea kynnys.

– Vireillä on ollut laajempi kehittämishanke lähimaakuntiin. Kiinnostunein on ollut Varsinais-Suomi, ja siellä viemme ideaa eteenpäin. Varsinais-Suomessa luodaan hajautettua mallia ruokahuoltoon. Siellä tavoitteena on käyttää paikallisten tuottajien palveluita ja tuotteita eikä niinkään keskittää valmistusta isoihin yksiköihin, Töttölä kertoo.

 

Lähiruoka-Akatemia ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää lähiruoan saatavuutta ja käyttöä sekä vahvistaa aluetaloutta parantamalla alueellisia yritystoiminnan edellytyksiä.

Tavoitteensa toteuttamiseksi yhdistys toimii lähiruoan tuottajien, ammattikeittiöiden ja kuluttajien edunvalvojana. Keskeinen toiminnan muoto on sidosryhmien kouluttaminen ja neuvonta sekä toimintaa tukevien tapahtumien järjestäminen. Yhdistys toimii myös yhteydenpitäjänä viranomaisiin sekä muihin organisaatioihin.

Elokuvan voi katsoa lähiruoka-akatemia.fi -nettisivustolla. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic