Lounais-Häme

Lounaishämäläiset juhlivat matkaratsastuksen SM-kisoissa

Matkaratsastuksen SM-kilpailujen pääluokka oli lounaishämäläisten ratsukoiden juhlaa. Suomen mestaruuden vei urjalalainen 17-vuotias Sara Töppärä 10-vuotiaalla hevosellaan Hypnoze. Töppärä johti 100 kilometrin matkalla käytyä kisaa koko ajan ja oli lopulta ylivoimainen.

Töppärä opiskelee hevostenhoitajaksi urjalalaisen Markku Niemisen ravitallilla. Hän kertoo Hevosurheilu-lehden sivuilla haluavansa hevosalan ammattilaiseksi.

Toiseksi kiri tiukassa taistossa ypäjäläinen Annika Tienhaara 16-vuotiaalla Marvel Aptilla. Hevosen omistavat jokioislaiset Kirsi-Marja Grönfors ja Janne Palonen.

Tienhaara kertoo olevansa erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

-Ajattelin etukäteen, että mitaliin tarvittaisiin täydellinen suoritus näin kovassa porukassa. Hevoseni oli iskussa, Tienhaara kehuu Marvel Aptia, joka on ravisukuisena hevosena poikkeus pääluokan kilpailuissa. Parhaat matkaratsastushevoset ovat Tienhaaran mukaan yleensä Hypnozen kaltaisia, arabisukuisia hevosia.

-Viimeisen 10 kilometrin aikana hevoseni tuntui energiseltä ja pääsin vetämään pääporukkaa. Maaliin tultiin reipasta laukkaa ja taistelu kakkossijasta oli sekuntipeliä, hän kertoo lopputaistelusta.

 

Tienhaara, 25, on harrastanut ratsastusta pienestä asti, kun kotona on ollut hevosia. Hän on opiskellut hevosalaa ja on tällä hetkellä kesätöissä Hevosopistolla Ypäjällä. Tienhaara opiskelee Mustialassa agrologiksi.

Matkaratsastuksessa ratsastajalta vaaditaan erityisesti malttia ja hyvää hevosenlukutaitoa. Pienistäkin merkeistä pitää huomata, milloin hevonen esimerkiksi väsyy ja mitä vauhtia milläkin pohjalla voi ratsastaa.

Yleensä matkaratsastuksessa mennään ravia tai laukkaa. Nokialla maasto oli paikoin sen verran haastavaa, että kilpailijoiden oli pakko kävellä.

Tienhaara hoitaa Marvel Aptia yhdessä äitinsä Kirsi-Marja Grönforsin kanssa. Valmennus on Tienhaaran vastuulla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic