Lounais-Häme Ypäjä

Lounaishämäläisten lasten uimataito hyvällä tasolla: Piilikankaan rantauimakoulussa edes veden lämpötila ei hiivuta uimaan oppimisen intoa

Veden vilpoisuus ei häirinnyt innokkaita uimakoululaisia Piilikankaan rantauimakoulussa.
Piilikankaan uimarannalta kuului maanantaina iloinen vedenloiske, kun uimakoululaiset opettelivat uimaopettaja Satu Laihon johdolla kelluntaa. Kuva: Tapio Tuomela
Piilikankaan uimarannalta kuului maanantaina iloinen vedenloiske, kun uimakoululaiset opettelivat uimaopettaja Satu Laihon johdolla kelluntaa. Kuva: Tapio Tuomela

– Ja eikun veteen! Kuka ehtii ensimmäisenä? uimaopettaja Satu Laiho hihkaisee. Innokkaat uimarit juoksevat vesi roiskuen Piilikankaan lammen rantaveteen. Muutama vilukissa jää rannalle keräämään rohkeutta.

 

Ypäjän Piilikankaalla alkoi eilen luonnonvedessä järjestettävä rantauimakoulu. Kahden viikon aikana uimakoululaiset pääsevät harjoittelemaan uinnin alkeita ja uintitekniikoita oman taitotasonsa mukaan. Oppiminen tapahtuu leikkien ja pelien avulla. Rantauimakoulussa uimaopetukseen yhdistyy myös vesipelastuksen ja -turvallisuuden oppeja.

– Uimakoulun tärkein tehtävä on totuttaa lapsi vedessä olemiseen. Uimaan oppiminen on hyvin lapsikohtaista. Oppimisprosessin kannalta rentous ja uskallus ovat avainasemassa, 15 vuotta uimaopettajana toiminut Laiho luettelee.

 

Uimaopettaja kannustaa vanhempia viemään lapsensa rohkeasti veden äärelle. Hänen mukaansa veteen totuttelun voi aloittaa jo aivan pienenä. Varsinainen uintiharjoittelu kannattaa aloittaa kuitenkin vasta noin viiden vuoden iässä, jolloin keskittymiskyky on kehittynyt riittävälle tasolle.

 

Uimakouluryhmä jaettiin maanantaina taitotason perusteella kolmeen eri ryhmään. 5-vuotiaan Emma Lehtisen ja 7-vuotiaan Lauri Hakamäen ryhmä totutteli veteen pelaamalla haavihippaa. Lisäksi ryhmä harjoitteli kelluntaa uimarullien avulla. Kaksikko käy uimassa kesäisin ahkerasti, mikäli sää suosii. Kysyttäessä lapsilta, miksi he haluaisivat tulla uimakouluun, vastaus oli selvä.

– Tulin uimakouluun, sillä haluan oppia uimaan hyvin. Uiminen on kivaa, Lauri vastasi tomerasti.

Emman mielestä uimakoulussa on parasta vesileikit.

 

Emman äiti Susanna Romu toi lapsensa uimakouluun, sillä se järjestetään lähellä heidän kotiaan. Lisäksi hän uskoo, että uimakoulu tarjoaa uimisesta pitävälle Emmalle paljon mielekästä kesäpuuhaa. Uinnin alkeet 5-vuotiaalla tytöllä on jo hallussa, sillä talvella hän vierailee usein isoäitinsä kanssa uimahallissa.

– Olen itsekin käynyt Piilikankaalla uimakoulun. Uskon, että monen lapsen uimataito on yhdistelmä vanhempien antamaa opetusta ja uimakoulun antamia oppeja, ypäläinen Romu pohtii.

 

Piilikankaan rantauimakoululla on pitkät, vuosikymmenien mittaiset perinteet. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Ypäjän paikallisyhdistys ja Kuusjoenkulman kyläyhdistys on järjestänyt uimakoulua nykymuodossaan neljä vuotta. Yhdistyksen yhteinen tavoite on tarjota lapsille kesätekemistä ja mahdollistaa luonnonveteen tottuminen ammattilaisen opastuksessa. Tänä vuonna innokkaita uimakoululaisia on 17 lapsen ryhmä.

– Tuntuu, että luonnonvesissä järjestettävien uimakoulujen määrä on vähentynyt viime vuosina. Rantauimakouluun tullaan Koski TL:stä ja Loimaalta asti, Jonna Hakamäki MLL:n Ypäjän paikallisyhdistyksestä kertoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

21.2.2020