Lounais-Häme Forssa

Lounaismaan Op: kohentunut työllisyys ruokkii asuntokauppaa, asuntoluottojen määrä nousi

Lounaismaan Osuuspankin toimialueen näkymät ovat aiempaa paremmat.
Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala pitää talouden yleiskuvaa alueella positiivisena. Kuva: Tapio Tuomela

Työllisyystilanteen kohentuminen on näkynyt asuntokaupan piristymisenä Forssan ja Salon talousalueilla. Asuntokauppojen määrä lisääntyi viime vuonna koko Lounaismaan Osuuspankin toimialueella liki 8 prosenttia ja asuntokauppojen euromääräinen arvo reilut 4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Uusien asuntoluottojen määrä nousi 17 prosenttia. Keskimäärin joka kolmas uusi asuntoluotto sisältää koronnousun varalta korkosuojauksen.

Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala arvioi, että hyvä työllisyystilanne, kuluttajien jatkunut luottamus ja yritysten verraten vakaat näkymät luovat uskoa tulevaan, vaikka toimialueella väki on vähentynyt vuodessa hiukan yli tuhannella.

– Minulla on myötäkarvainen näkemys tilanteesta. Eteenpäin on menty. Tuloksellisesti pankin tilanne on vakaa, Hautala toteaa.

– Kasvu taittuu mutta ei lopu, hän lainaa pankkiryhmän ekonomeja.

Lounaismaan Osuuspankin omistaja-asiakkaiden määrä nousi viime vuonna lähes 3300 hengellä kaikkiaan yli 48 500 omistajaan. Syitä löytyy etenkin kilpailijapankkien ratkaisuista, vaikka Hautala korostaa asiakaskokemusten parissa tehtyä työtä.

– Jokainen kohtaaminen on tärkeä.

– Meillä on ollut kolme hyvää vuotta. Olemme saaneet uusia asiakkaita enemmän kuin ennen.

Erityisesti mobiilipalveluiden käyttö on selvässä kasvussa.

Pankin omistaja-asiakkaat saivat bonuksia yhteensä yli 5 miljoonaa euroa. Tuotto-osuuksien korosta päättää pankin edustajisto huhtikuussa.

Pankin rahoitustoiminta pysyi viime vuonna edellisen vuoden tasolla. Pankin talletukset kasvoivat 4,6 prosenttia vuoden aikana. Epävakaa osakekurssien kehitys näkyi rahasto- ja vakuutussäästöjen määrän 2,5 prosentin laskuna. Asiakasvarat kasvoivat vuoden aikana 3 prosenttia.

Lounaismaan Osuuspankin liikevoitto viime vuodelta oli 12,5 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 14,6 miljoonaa. Muutos selittyy edellisvuoden satunnaisilla tuotoilla, viimevuotisilla kiinteistöjen arvonalennuksilla ja suuremmilla nettoluottotappioilla. Pankin vertailukelpoinen perusliiketoiminnan tulos säilyi edellisvuoden tasolla.

Pankin vakavaraisuus kasvoi vuoden lopussa peräti 49 prosenttiin. Omat varat olivat 255 miljoonaa euroa.

– Pitää huolehtia paitsi siitä, että toiminta on kannattavaa ja kantaa tulevaisuuteen, myös siitä, että voimme vaikuttaa toimintaympäristömme elinvoimaan, Hautala linjaa.

Lounaismaan Osuuspankki on yritysrahoituksen lisäksi tukenut seutukunnalla urheilua, musiikki ja kulttuuria sekä ammattikorkeakoulutusta ja tarjonnut nuorille kesätyöpaikkoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic