Lounais-Häme Forssa

Lounaismaan OP:lla poikkeuksellinen alkuvuosi – Asuntokauppa ja luotonanto kasvoivat roimasti

Parantunut työllisyystilanne vauhditti asuntokaupan 10 prosentin kasvuun.
Toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen katsovat, ettei Lounaismaan Osuuspankki olisi yltänyt näin hyvään alkuvuoden tulokseen ilman Forssan ja Salon talousalueiden kohentunutta työllisyystilannetta. – Tilanne on parempi kuin pitkään aikaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Toimitusjohtaja Jouni Hautala ja pankinjohtaja Jukka Tuominen katsovat, ettei Lounaismaan Osuuspankki olisi yltänyt näin hyvään alkuvuoden tulokseen ilman Forssan ja Salon talousalueiden kohentunutta työllisyystilannetta. – Tilanne on parempi kuin pitkään aikaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounaismaan Osuuspankilla on ollut menestyksekäs alkuvuosi.

Pankin asiakasvarat kasvoivat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana 100 miljoonalla 1,833 miljardiin euroon, ja rahoitustoiminta lisääntyi 34 miljoonalla 1,372 miljardiin euroon.

– Kokonaiskasvumme on ollut vahvempi kuin monena vuonna koko vuoden kasvu, toimitusjohtaja Jouni Hautala suhteuttaa.

Hän löytää kasvulle selityksen kohentuneesta työllisyystilanteesta.

– Meillä on iso toimialue ja erittäin vahva 55–60 prosentin markkinaosuus. Näemme nopeasti, miten alueella menee.

Pankilla on konttorit Forssassa, Salossa, Somerolla ja Perniössä. Työllisyysasteen nousua talousalueilla ovat siivittäneet muun muassa uusi Valmet Automotiven akkutehdas, Lounavoiman ekovoimalaitoksen rakentaminen ja alihankkijoita työllistävä Turun telakka, jossa tilauskirja on täynnä lähes vuosikymmeneksi.

Myös Forza-yrityskiihdyttämön alku vaikuttaa lupaavalta.

– Koko Forssan Yrityskehityksessä on vahva kehittämisen ja tekemisen ote toimitusjohtajaa myöten, Hautala kehuu.

 

Asuntomarkkinoilla pankinjohtaja Jukka Tuominen näkee merkkejä patoutuneen kysynnän purkautumisesta: asuntokauppa lisääntyi pankin toimialueella alkuvuonna 10 prosenttia.

– Kaksinumeroinen kasvu on valtakunnallisestikin peilaten hyvä.

OP Koti Lounaismaan kautta tehtiin alkuvuonna 37 prosenttia enemmän asuntokauppoja kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Hautala jakaa kasvusta kiitosta aiemmin yrittäjinä toimineille Jarkko ja Johanna Nikanderille, jotka ovat keväästä saakka vahvistaneet kiinteistönvälityksen rivejä.

Pankin myöntämien uusien asuntoluottojen määrä kasvoi alkuvuonna 46 prosenttia ja kaikkien luottojen määrä 33 prosenttia.

– Karkeasti kolmannes ottaa luottoon korkokaton. Asiakkaat haluavat ostaa ennustettavuutta omaan talouteen, Tuominen toteaa.

 

Pankin liikevoitto oli alkuvuonna 13,1 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuonna vastaavana ajanjaksona 11,5 miljoonaa euroa. Ero selittyy tämän vuoden tulokseen sisältyvällä kertaluonteisella tuottoerällä.

Vakavaraisuus oli kesäkuun lopussa 41,4 prosenttia ja omat varat 260 miljoonaa euroa. Pankilla on 49 000 omistaja-asiakasta ja 170 työntekijää.

– Väki on vaihtunut paljon, kun porukkaa on jäänyt eläkkeelle. Uskallan sanoa, että aktiivisuustaso on noussut ja uskallamme tehdä nyt asioita eri tavalla, Hautala sanoo.

Pankilla on muun muassa liikkuva piste, josta asiakkaat ovat hakeneet ahkerasti tietoa syyskuun puolivälissä kokonaisuudessaan voimaan astuvasta PSD2-maksupalveludirektiivistä.

Jatkossa verkkopalveluihin tunnistaudutaan mobiiliavaimella tai avainlukulistalla ja tekstiviestivahvistuksella. Puhelinpalvelu ja konttorissa asiointi säilyvät myös vaihtoehtoina.

– Mobiilikirjautumisten määrä on jo ohittanut op.fi-palvelun käytön, Tuominen kertoo.

 

Lounaismaan Osuuspankki järjestää asiakkailleen muun muassa verkkokoulutuksia ja on aiempaa näkyvämmin esillä tapahtumissa. Hautala katsoo pankilla olevan tärkeä rooli seudun elinvoimaisuuden vahvistamisessa.

– Rahoitamme alueen yrityksiä, mahdollistamme kesätyöpaikan 100 nuorelle ja tuemme ammattikorkeakoulutusta. Kun on kyse urheilusta ja kulttuurista, olemme mukana lähes kaikessa. FL

Juttua on korjattu 30.8. klo 12.55: pankilla ei ole 49 000 asiakasta vaan omistaja-asiakasta.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic