Lounais-Häme

Lounaismaan Osuuspankki kasvaa ja kehittyy talouden myötätuulessa

Lounaismaan Osuuspankissa ollaan tyytyväisiä talouden kehittymiseen. Forssan seudulla työttömyysaste on painunut kesäkuussa jo 9,3 prosenttiin. Pankissa arvellaan, että näin alhaisia työttömyyslukuja pitää lähteä etsimään Forssan seudun työttömyysasteluvuista jostain 1990-luvun alusta.

Talouden kirkastuneet näkymät vaikuttavat myös kansalaisten tulevaisuudenuskoon ja haluun tehdä investointipäätöksiä esimerkiksi asuntoihin.

 

Lounaismaan Osuuspankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaava pankinjohtaja Jukka Tuominen kertoo pankin myöntäneen asuntolainoja tämän vuoden alkupuolella euromääräisesti kymmenen prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Pelkästään kesäkuussa pankki myönsi uusia asuntolainoja 14 miljoonaa euroa. Asuntolainoitus on jatkunut koko kesän hyvissä merkeissä, eikä hän usko, että syksy toisi tähän mitään suurempaa notkahdusta.

Tuominen sanoo myös, että luottojen maksusuunnitelmien muutoksia on tehty tänä vuonna viime vuotta vähemmän, mikä kertoo osaltaan lainanottajien parantuneista olosuhteista.

Asuntoluottojen ottajista noin kolmannes sopii asuntolainan korkosuojauksesta lainanoton yhteydessä. Korkosuojauksen kysyntä on edelleen kasvussa.

Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala sanoo pankin tulostason säilyneen hyvänä ja vakavaraisuuden vahvistuneen.

 

Viriäminen näkyy myös yrityspuolella. Pankin vakaus antaa Hautalan mukaan pankille hyvän selkänojan myös yritysrahoitukseen.

Hän myöntää, että startup-yritysten ja nopeaa kasvua pelkästään lainarahalla hakevien yritysten kohdalla myönteisen rahoituspäätöksen saavuttaminen voi olla pankin näkökulmasta hankalaa.

-Järkeviä hankkeita kyllä rahoitamme. Meillä on tulevaisuudenuskoa ja halua olla mukana talousalueiden kehittämisessä, Hautala sanoo.

Pankin rahoitustoiminta oli kesäkuun lopussa yhteensä 1 336 miljoonaa euroa. Pankin talletukset kasvoivat alkuvuodesta maltilliset 1,1 prosenttia ja rahasto- ja vakuutussäästöt 3,7 prosenttia. Sopimuspohjaisten varainhoitopalveluiden kysyntä on myös kasvussa. Pankilla on tällä hetkellä 1 150 sopimussijoittaja-asiakasta, jotka ovat sijoittaneet noin 350 miljoonaa euroa.

Pankin liikevoitto oli alkuvuonna yhteensä 11,5 miljoonaa euroa, joka on käytännössä samalla tasolla ilman satunnaisia tuottoeriä kuin viime vuonna.

Pankin vakavaraisuus oli kesäkuun lopussa erittäin vahva 49,2 prosenttia ja omat varat 252 miljoonaa euroa.

Lounaismaan Osuuspankin asiakkaista noin neljännes asuu pankin toimialueen ulkopuolella. Heistä suurella osalla on juuret Forssan tai Salon seudulla. Hautala pitää asiakasryhmää pankille tärkeänä. Pankilla oli kesäkuun lopussa kaikkiaan yli 46 500 asiakasomistajaa. Omistaja-asiakkaille maksettiin bonuksia alkuvuonna yhteensä 2,5 miljoonaa euroa.

OP on vastannut myös asiakaskäyttäytymisen murrokseen. Hautala hahmottelee pankin lähtevän palvelustrategiassaan laajasta palvelutarjonnasta, jossa niin digitaalisilla palveluilla kuin henkilökohtaisella palvelulla on oma paikkansa. Mobiilipalveluiden käyttö selvässä kasvussa. Mobiilipalveluiden käyttäjien määrä on kasvanut yli 2 000:lla viimeisen vuoden aikana. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti