Lounais-Häme Forssa

Lounaita noudetaan Forssassa ja Humppilassa 850 kotiin – Kouluruoan kova menekki tuli yllätyksenä

Jakelu on sujunut. Aterioiden valmistaminen 850:lle kotona opiskelevalle on työläs urakka.
Hannele Raivio ja Anne-Mari Rantanen (taustalla) jakoivat koululounaita Tölön koululla, josta haetaan noin 600 pakettia. Ruokaa jaetaan 850:lle Forssassa ja Humppilassa kotona opiskelevalle koululaiselle ja esikoululaiselle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hannele Raivio ja Anne-Mari Rantanen (taustalla) jakoivat koululounaita Tölön koululla, josta haetaan noin 600 pakettia. Ruokaa jaetaan 850:lle Forssassa ja Humppilassa kotona opiskelevalle koululaiselle ja esikoululaiselle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ja Humppilan etäkoululaisten ruokahuolto on toiminut paremmin kuin uskallettiin odottaa. Kotona lämmitettäviä lounaita jaetaan tiistaisin ja torstaisin 850 lapselle. Ruoanjako aloitettiin Forssassa 7. huhtikuuta ja Humppilassa 16. huhtikuuta.

– Ensimmäinen haaste oli arvioida, paljonko lounaita menee. Arvioimme, että Forssassa hakijoita olisi enimmillään 300 ja määrä meni todella alakanttiin. Jäähdytettävien ja yksittäispakattavien lounaiden valmistaminen on myös todella hidasta verrattuna normaaliin ruokatuotantoomme, Loimijoen Kuntapalveluiden ateriapalvelupäällikkö Jaana Ketonen kertoo.

Ruokatuotannon turvaamiseksi tekijöitä siirrettiin Loikun muista kohteista. Avuksi hälytettiin myös siivouspuolen henkilökuntaa. Alkuvalmistelut ja tilaukset piti tehdä todella pikaisesti, joten lähtökohtiin nähden Ketonen arvioi kaiken sujuneen hyvin.

– Vanhemmillakaan ei ollut juuri aikaa ilmoittaa, halutaanko lounasta vai ei. Nimiä on lisätty jatkuvasti. Viimeisen viikon aikana uusia hakijoita ei enää ole ilmoittautunut. Hankalan alun jälkeen päästiin nopeasti tasapainoon.

Maanantain menussa teollisia valmisaterioita

Teolliset valmisateriat ovat keränneet jonkin verran kritiikkiä. Yleensä kaupan valmisaterialla korvataan yksi ateria viikossa ja muut ovat Tölön keskuskeittiön valmistamia ruokia. Juhlapyhät ovat sekoittaneet tilannetta.

– Kun toimituksia lähdettiin tekemään, niin meillä oli heti selkeä linjaus. Meidän puitteissa ja kapasiteetilla ei oteta minkäänlaisia riskejä. Ilmoitimme heti, että torstaina jaettava kolmannen päivän (maanantain) ruoka tulee olemaan turvallisuussyistä teollisuuden valmistama, Jaana Ketonen painottaa.

Muitakin kompromisseja on tehty. Esimerkiksi keskuskeittiön valmistama perunamuusi on korvattu valmiilla perunasoseella, koska riittävää jäähdytykseen tarvittavaa laitteistoa ei ole. Lasten vanhemmat ovat kaivanneet aterioiden lisukkeeksi myös kasviksia, hedelmiä ja leipää.

– Emme ole lähteneet tuottamaan muuta. Kaikkein tärkeintä on saada tarjottua lämmin ateria jokaiselle lapselle.

Valinnat ovat tietenkin myös talouskysymys. Yksittäispakattujen aterioiden hinta on merkittävästi korkeampi ja päivitetyistä hinnoista neuvotellaan luonnollisesti tilaajien kanssa.

Loiku valmistaa yli puolet vähemmän aterioita

Työmäärän lisääntymisestä huolimatta Loikun valmistama ateriamäärä on pudonnut alle puoleen normaalista. 850 etäkoululaisen lisäksi kouluilla ja päiväkodeilla ruokailee arkisin noin 550 ihmistä. Normaalisti valmistettava ateriamäärä on 3150.

Valtaosa ruuasta, noin 600 lapsen ateriat, jaetaan Tölön koululta. Jaana Ketosen mukaan heti alkuun koulun pihalle hankittiin peräkärry, jotta jaettavat ruuat saatiin asiallisesti kylmäsäilöön.

– Negatiivisia kommentteja on ollut todella vähän ja melkein pelkkiä kehuja on saatu.

Vain 30 ateriapakettia jää hakematta

Tölön koululla aterioiden hakua on jaksotettu ruuhkien välttämiseksi. Rehtori Minna Lintonen pelkäsi aikataulua laatiessaan, millainen hässäkkä syntyisi, kun hakuaika on vain 15 minuuttia. Koulunkäynnin ohjaajat on irrotettu etäyhteyksien ääreltä kahdeksi tunniksi ruoanjakoon ja kaikki on toiminut sujuvasti.

– Rytmitys on onnistunut hyvin ja pientä vilinää on ollut vain 11.30-12, kun keskuskoulun ja Talsoilan lounaita haetaan. Ruoanjakelulle on selkeästi tarvetta. Ensimmäisellä hakukerralla meillä ei ollut nimilistoja, mutta ne jouduttiin ottamaan heti käyttöön, Lintonen selvittää.

Ruoanjaossa on luotettu ihmisten rehellisyyteen ja maalaisjärkeen. Lounaat on voinut toimittaa naapurin lapsille ja noutajina olla vaikkapa isovanhemmat. Minna Lintosen mukaan Tölöllä jaettavista 600 ateriapaketista hakematta jää noin 30.

Noutoruoka vaihtuu normaaleihin kouluruokailuihin taas 14. toukokuuta, mutta kaikki ei ole ennallaan. Loppukevään aikana tarjolla on helposti jaettavaa ruokaa, kuten keittoja ja laatikoita.

– Linjastoruokailua ei tässä tilanteessa voi olla, vaan ruoka jaetaan henkilökunnan toimesta. Ruokailua rytmitetään entistä enemmän. Meillä osa lapsista syö luokissa ja osa ruokalassa, Lintonen kertoo. FL

Lue myös: Kouluruokailut apulaisoikeusasiamiehen pöydälle, selvitys käynnistetty – Korona-aikaiset käytännöt kiivastuttaneet Kanta-Hämeessäkin

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic