Lounais-Häme Forssan seutu

Lounasta kotiin, osto-osoituksia ja ruoka-apukasseja – Diakoniatyö auttaa koronapaineissa Forssan seudulla

Forssan seurakunnan lounas- ja kauppakassipalvelu kasvavat. Kasvava avuntarve tuntuu myös muissa Forssan seudun seurakunnissa.
Forssan seurakunnan lapsityöntekijä Ella Saastamoinen lähtee kuljettamaan lounasruokaa koteihin ja diakonin viransijainen Johanna Sjöblom ohjeistaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan seurakunnan lapsityöntekijä Ella Saastamoinen lähtee kuljettamaan lounasruokaa koteihin ja diakonin viransijainen Johanna Sjöblom ohjeistaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seurakunta otti tauon jälkeen käyttöön lounaspalvelun koronaviruksen vuoksi. Vajaassa kolmessa viikossa lounaan kysyntä on kasvanut selvästi.

– Olemme valmistaneet jopa noin 50 ateriaa päivässä. Resursseja meillä on vielä jonkin verran kasvuunkin, mutta ilolla olen seurannut, että muutkin toimijat tarjoavat tällaista palvelua, toteaa johtava diakonian viranhaltija Anni Lautaporras.

Lautaportaan mukaan sekä keittiön että vapaaehtoisten voimavarat mahdollistavat vielä uusien asiakkaiden ottamisen mukaan lounasketjuun.

Seurakunnan keittiö valmistaa arkilounaan maanantaisin, tiistaisin ja keskiviikkoisin. Kylmän lounaan voi ostaa kotiin vietäväksi seurakuntatalolta ja lämmittää sen kotona. Vapaaehtoiset kuljettavat sen tarvittaessa kotiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kari Välimäki on yksi Forssan seurakunnan vapaaehtoisista lounaankuljettajista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Käytännön apua keskusteluavun lisäksi

Sekä kotiin toimitettujen lounaiden ja seurakunnalta tilattujen kauppakassien määrä on kasvanut viime viikolla. Yhä useampi pysyttelee mahdollisimman paljon kotona välttääkseen koronaviruksen.

Kun seurakunnan muusta toiminnasta iso osa on tauolla tai toteutettu vaihtoehtoisilla tavoilla, työntekijöiden työpanosta riittää enemmän diakoniatyöhön.

Tällä viikolla kauppakassiasiakkaita oli jo parikymmentä.

– Seurakunnan työntekijät saavat asiakkaalta listan ja käyvät tämän puolesta kaupassa. Ostokset toimitetaan ovelle ja laskutetaan asiakkaalta. Käteistä emme käytä tartuntariskin minimoimiseksi.

Lounas- ja kauppakassipalvelun suuri tarve sekä yhteydenottojen määrä diakoniatoimistoon on ollut Lautaportaalle yllätys.

– On ollut ilo huomata, että voimme tarjota keskusteluavun lisäksi juuri sellaista apua, jolle on tarvetta.

Jokioisten seurakunta aloittaa lounasjaon

Myös muut seudun seurakunnat tuntevat pandemian paineet. Jokioisten seurakunnan viikoittainen diakonialounas jäi koronan vuoksi pois ohjelmasta. Ensi viikosta alkaen palvelu alkaa jälleen, mutta uudessa muodossa.

– Tiistaina laitamme noutolounaan ja sen voi hakea seurakuntatalon pääovelta kello 13. Jaamme lounaan lisäksi leipää. On vaikea ennalta arvioida, kuinka moni lounaan tarvitsee. Sen näemme tiistaina, lisää diakoni Elina Mettovaara.

Mettovaaran mukaan sekä seurakunnan tarjoaman asiointipalvelun että ruoka-avun kysyntä on viime viikkoina kasvanut.

Tammelan seurakunta vahvisti ruoka-apua

Tammelan seurakunnassa ruoka-apua tarjotaan toisin.

– Olemme lisänneet ruoka-apukassiin entistä monipuolisemmin tuotteita, sillä taloudellisen avun tarve on selvästi lisääntynyt, kun lapset ovat kotona etäopetuksessa. Pienituloisten perheiden ahdinko näkyy selvästi, kertoo Tammelan seurakunnan diakoni Sari Tenhami.

Tenhamin mukaan koronan aiheuttamat paineet näkyvät Tammelassa tässä vaiheessa nimenomaan ruoka-avussa. Kassimäärä on kasvanut 20–30 kassiin viikossa.

– Avun tarve muuttuu ja kasvaa tilanteen kestäessä. Se on jo varmaa, Tenhami arvioi.

Humppilan seurakunnalla käynnissä rahankeräys

Humppilan seurakunnan diakoni Jaana Valtonen on samaa mieltä. Yhteydenottojen määrä on kasvanut myös Humppilassa.

Lomautukset, irtisanomiset ja kotona ruokailevat lapset tuntuvat perheiden kukkarossa. Humppilassa apu kanavoituu Valtosen mukaan valtaosin sosiaalitoimen kautta.

– Diakoniatyöllä on kuitenkin parhaillaan käynnissä rahakeräys Kotimaanavussa (kotimaanapu.fi /paikalliset keräykset). Kartoitamme myös paikallisten ravintolayritysten hyödyntämistä ja muita yhteistyökumppaneita esimerkiksi kuljetuksiin.

Ypäjän seurakunnassa keskusteluavun tarvetta

Ypäjän seurakunnassa koronan vaikutukset ovat näkyneet toistaiseksi pääosin kasvaneena keskustelutarpeena.

– Puhelin on soinut normaalia enemmän. Osto-osoitusten määrässä ei voi vielä puhua massiivisesta noususta, mutta hieman normaalia enemmän pyyntöjä on tullut. Viikoittaisen ruokajaon asiakasmäärä on pysynyt suhteellisen samana kuin ennen koronaa, diakoni Katriina Laiho toteaa.

Lapsiperheiden ruoka-aputarve ei ole Laihon arvion mukaan vielä noussut Ypäjällä.

– Suurempi haaste on ollut etäkoulun opetusvälineistön hankinta, johon kaikilla ei ole taloudellisia resursseja. FL

Lue myös: Kotiinkuljetuksiin kaivataan vapaaehtoisia – Forssan seurakunta kokkaa lounaan kolme kertaa viikossa

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic