Lounais-Häme

Lounea jatkoi viime vuonna kasvu-uralla – Valokuituverkko laajeni

Konsernin liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani.
Lounea jatkoi viime vuonna toimialueensa ja valokuituverkon laajentamista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lounea jatkoi viime vuonna toimialueensa ja valokuituverkon laajentamista. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Lounea jatkoi viime vuonna kasvu-uralla. Konsernin liikevaihto kasvoi ja kannattavuus parani. Yhtiö jatkoi toimialueensa ja valokuituverkon laajentamista, ja Canoraman hankinta vahvisti Lounean roolia yritysten IT-palvelujen kumppanina. Lounean toimialueisiin kuuluvat muun muassa Forssan, Salon ja Someron sekä Loimaan seudut.

– Lounean hallitus päätti viime vuoden alussa uudesta strategiasta, jossa yhtiölle tavoitellaan 100 miljoonan euron liikevaihtoa valokuiduilla ja yritysten ICT-ratkaisuilla. Vaikka covid-19-pandemia pysäyttikin Suomen varsin tehokkaasti heti keväällä, pääsimme silti hyvin tavoitteisiimme kovan työn ja hyvien onnistumisten avulla, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen kertoo yhtiön viime vuoden tilinpäätöstä koskevassa tiedotteessa.

Vaikka pandemia pysäytti osan valokuitukaupasta, yhtiön valokuituliiketoiminta laajeni silti uusille toimialueille, kuten Akaan ja Janakkalan suunnilla ja Tampereen seudulla.

– Strategiamme mukaisesti haluamme kasvaa sekä nykyisillä että uusilla paikkakunnilla ja olla silti paikallinen toimija, joka on mahdollisimman lähellä asiakasta ja erottuu näin valtakunnallisista palveluntarjoajista. Canoraman ostaminen oli merkittävä askel tällä kasvupolulla. Canorama on arvostettu ICT- ja tulostusratkaisujen huippuosaaja, jolla on toimipisteitä 13 paikkakunnalla Suomessa, Viitanen sanoo.

Salon asukkaista 90 prosenttia on Lounean valokuituverkon piirissä. Muut yhtiön perinteiset alueet ovat keskimäärin yli 60-prosenttisesti verkotettuja. Vuoden aikana uusia valokuituliittymiä otettiin käyttöön 6 299, ja valokuituvalmius laajeni toimialueella noin 80 000 talouteen.

– Samalla kun rakennamme valokuituverkkoa, puramme perinteisen, jo vanhentuneen lankapuhelinverkon. Jo reippaasti yli sata vuotta toiminnassa ollut perinteinen kuparinen lankapuhelinverkko on tullut tiensä päähän ja palvelut loppuvat toimialueillamme syksyyn 2021 mennessä ja ne korvataan uusilla ja nykyaikaisilla ratkaisuilla.

Lounea oy:n oma pääoma on taseen 31.12.2020 mukaan 71 978 579 euroa ja jakokelpoiset varat ovat 23 889 320 euroa, josta tilikauden tulos on 859 179 euroa. Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Lounea oy jakaa tuloksestaan osinkona 27 euroa osakkeelta. Yhtiön maksuvalmiuden todetaan olevan hyvä, eikä ehdotettu varojen jako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä. FL

Lounea konsernin tilipäätös 2020

Liikevaihto oli 46,6 miljoonaa euroa. (Vuonna 2019 se oli 33,5 miljoonaa euroa.)

Liikevoitto oli 4,4 miljoonaa euroa, (Vuonna 2019 se oli 4,1 miljoonaa euroa.)

Tilikauden tulos oli 6 miljoonaa euroa. (Vuonna 2019 se oli 5,4 miljoonaa euroa.)

Konserniluvut eivät ole vertailukelpoisia, koska Canorama on mukana luvuissa 1.7.2020 alkaen ja Länsilinkki oy uutena konserniyhtiönä koko vuoden.

Vertailukelpoiset luvut ilman uusien konserniyhtiöiden vaikutusta:

Liikevaihto oli 34,3 miljoonaa euroa. (Vuona 2019 se oli 33,5 miljoonaa euroa.)

Käyttökate oli 11,3 miljoonaa euroa. (Vuonna 2019 se oli 10,9 miljoonaa euroa.)

Liikevoitto oli 3,8 miljoonaa euroa. (Vuonna 2019 se oli 4,1 miljoonaa euroa.)

Vertailukelpoinen liikevaihto ilman Canoraman vaikutusta kasvoi 2,5 prosenttia kokonaisliittymämäärän kasvun myötä, käyttökate parani hieman, mutta liiketulos laski kasvaneen poistokuorman takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic