Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounea rakentaa lähivuosina jopa kymmeniä mastoja 5G-yhteyksiä varten – Yksi masto Humppilan keskustaan

Lounea rakennuttaa lähiaikoina parikymmentä uutta mastoa 5G-verkkoa varten, mutta Forssan seutu saa vielä Humppilaa lukuun ottamatta odottaa.
Tällä hetkellä lähimpänä Humppilan keskustaa sijaitseva Lounean telemasto on kakkostien toisella puolella, eikä se riitä tuottamaan taajamaan tarvittavaa palvelua. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tällä hetkellä lähimpänä Humppilan keskustaa sijaitseva Lounean telemasto on kakkostien toisella puolella, eikä se riitä tuottamaan taajamaan tarvittavaa palvelua. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tämän vuoden aikana Humppilan keskustaan nousee Lounean 36-metrinen telemasto. Yhteensä Lounealla on tällä hetkellä käynnissä parikymmentä mastohanketta lähinnä Varsinais-Suomen alueella.

Uusia mastoja rakennetaan teleoperaattorien 5G-verkkoja varten. Yhden noin 40–50 metriä korkean maston pystyttäminen maksaa Lounean operaattoriasiakas- ja tuotantopuolen johtajan Jari Lahden mukaan noin 100 00 euroa.

– Mastolle on Humppilassa selkeä tarve. Forssan seudulla selvittelemme muutamaa mahdollista mastokohdetta, mutta ne ovat vasta suunnitteluvaiheessa, Lahti kertoo.

Lue myös: Uusi masto nousee Somerolle (FL 7.5.2020)

Yhteensä Lounealla noin 90 mastoa

Telemastoja nousee tulevina vuosina Suomessa kuin sieniä sateella.

Jotta 5G-verkko saadaan kattavaksi Suomessa, täytyy maassa rakentaa arvioiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa sata mastoa per vuosi eli noin tuhat uutta mastoa. Mitä enemmän alueella on asukkaita, sitä nopeammin alueelle todennäköisesti rakennetaan toimiva 5G-verkko. Maaseutu saa siis odottaa.

– Meillä tahti on todennäköisesti noin kymmenen mastoa vuodessa riippuen operaattoreiden tilauksista. Kartoitamme, missä on puutteita, ja käymme operaattoreiden kanssa läpi heidän tarpeitaan.

Lounean rakentamia mastoja käyttävät eri teleoperaattorit, siis lähinnä Telia, Elisa ja DNA, sillä Lounea itse keskittyy mobiiliverkkojen sijaan kiinteisiin yhteyksiin. Yhteensä Lounealla on noin 90 mastoa, joista jokaista käyttää keskimäärin 2,3 teleoperaattoria.

Operaattorit todennäköisesti tulevina vuosina myös uusivat vanhojen mastojen tekniikkaa 5G-nopeuksiin päästäkseen.

Toistaiseksi Lounais-Hämettä lähimmät 5G-verkot löytyvät suurista kaupungeista sekä Hyvinkäältä.

Lue lisää: Forssaa lähimmät 5G-verkot löytyvät Vantaalta, Tampereelta ja Salpausselän katsomosta (FL 28.10.2019)

”Ei mikään mörkö”

Humppilan mastolle Lounealla on jo olemassa rakennuslupa. Rakennuslupapäätöksestä tuli Humppilan tekniselle lautakunnalle myös oikaisuvaatimus, jonka lautakunta hylkäsi.

Masto nousee Lounean omistamalle tontille osoitteeseen Koivistontie 54, aivan Humppilan keskustaan. Samalla tontilla on jo ennestään Lounean teleliikennekeskus.

– 36-metrinen masto on aika tyypillinen taajama-alueille, eikä se ole mikään kauhea ”mörkö”. Aika nätisti se istuu maisemaan ja silmä tottuu nopeasti, Lahti sanoo.

Lounealla on Humppilassa masto jo valtatie 2:n toisella puolella, mutta etäisyys on mastolle liian suuri tuottamaan taajama-alueelle tarvittavaa palvelua.

Ei joko tai -kysymys

Lounea on viime vuosina panostanut vahvasti mobiiliverkon sijaan kiinteään valokuituun. Kiinteää ja liikkuvaa verkkoa vertaillaan usein, mutta ne eivät ole Lahden mielestä toisensa poissulkevia.

– Ei tämä ole joko tai -kysymys, vaan sekä että. Ne täydentävät toisiaan ja molempia tarvitaan. FL

Mikä 5G?

5G on viidennen sukupolven uusi verkkotekniikka, joka käyttää 4G:stä poiketen millimetritaajuuksia.

5G pääsee huomattavasti 4G:tä nopeampiin nettinopeuksiin.

Käytännössä 5G:n nopeus voi olla 4–5 kertaa nopeampi kuin nopeimmassa 4G-verkossa.

5G-verkko laajenee Suomessa koko ajan, mutta esimerkiksi Suomen suurimman teleoperaattorin Elisan 5G-verkon alueella asuu yhtiön huhtikuisen tiedotteen mukaan vasta yli 850 000 ihmistä.

Lounean roolina on Lounais-Suomessa rakentaa mastoja, joita se sitten tarjoaa teleoperaattoreille. Operaattorit vievät mastoihin omat antenninsa sekä radionsa.

5G-tekniikka on herättänyt myös huolia sen mahdollisista terveysvaikutuksista. STUK:n mukaan 5G:n käyttö on turvallista siinä muodossa kuin sitä Suomeen rakennetaan.

5G-verkon tukiasemat eivät STUK:n mukaan lisää merkittävästi ihmisten altistumista radiotaajuiselle säteilylle. 5G-tukiasemien lähetystehot ovat samaa luokkaa kuin aiemmissa matkaviestintekniikoissa.

Lähteet: Lounea, Elisa, Säteilyturvakeskus

Lue myös: Suomessa 5g-verkkojen tukiasemat on jätetty rauhaan myös koronakriisin aikana – Ruotsissa tietoliikennemasto kaadettiin ja toista yritettiin kaataa

Oikaisu 29.5. klo 8.52: Lounean johtajan nimi on Jari Lahti, ei Jari Salmi, kuten jutussa virheellisesti kerrottiin.

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic