Lounais-Häme

Lounean osakkeita myytiin marraskuussa miljoonilla – Elisasta suurin omistaja

Lounea on tiivistänyt konsernirakennettaan, mikä näkyy viime vuoden tunnusluvuissa.

Marraskuussa Finlaysonin Forssan tehtaitten sairauskassa myi Elisa oyj:lle 1448 Lounean osaketta, lisäksi aiemmin osakkeita haalinut OTC Fund of Fund ky myi Elisalle 2878 osaketta.

Nyt Elisalla on Lounean osakkeita yli 5200, mikä nostaa sen suurimmaksi yksittäiseksi omistajaksi ohi helsinkiläisen Lakiasiaintoimisto Asiakasturva oy:n.

Kaikista Lounean osakkeista Elisan omistusosuus on silti ainoastaan 5,5 prosenttia.

Lounean Pienosakkaat ry:llä on sen puheenjohtaja Matti Rasilan mukaan tällä hetkellä valtakirja 26 000 Lounean osakkeeseen, mikä kattaa yli neljänneksen kaikista yhtiön osakkeista.

Marraskuun aikana myös Laitilan Puhelin sai 2121 osaketta suunnatun osakeannin kautta vastineena FNE Finland oy:n osakkeista.

 

Lounean osakkeilla tehtiin marraskuussa kauppaa yhtiön mukaan yhteensä liki neljän miljoonan euron edestä.

Yhden osakkeen keskihinta oli näissä kaupoissa 585 euroa. Forssan Lehden tietojen mukaan Elisa maksoi marraskuussa Lounean osakkeista keskimäärin alle 540 euroa kappaleelta.

Lounea lunastaa itse tällä hetkellä omia osakkeitaan 670 euron kappalehinnalla. Yhtiö olisi siis ollut valmis lunastamaan ainakin osan osakkeista suuremmalla kappalehinnalla kuin mitä niistä marraskuussa keskimäärin maksettiin.

-Kävimme tunnusteluja (Finlaysonin Forssan tehtaitten sairauskassan edustajan) Eino Järvisen sekä OTC:n kanssa, mutta keskustelut eivät edenneet edes neuvottelutasolle, Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen kertoo.

-Yhtiö ostaa nyt omia osakkeitaan, joten myyjät olisivat voineet tarjota niitä. Omistajat kuitenkin tekevät mitä haluavat, ei ole tehtäväni kommentoida kauppoja.

Järvinen vastusti Lounean yhtiökokouksessa toukokuussa 2016 sitä, että Lounea saisi ostaa omia osakkeitaan.

 

Elisan omistuspohjan kasvamisen ei uskota vaikuttavan ainakaan lyhyellä aikavälillä Lounean toimintaan.

-Toimimme samalla tavalla kuin tähänkin asti. Olemme jo aiemmin tehneet hyvää yhteistyötä Elisan kanssa, kuten muidenkin operaattoreiden kanssa, Veli-Matti Viitanen sanoo.

Lounean Pienosakkaat ry on vastustanut osakkeiden keskittymistä Elisalle. Yhdistys kertoo tavoitteekseen varmistaa, ettei päätöksenteko karkaisi paikallistasolta.

-Haluamme, että valokuitua vedetään niillekin alueille, joille suurilla pörssiyhtiöillä ei välttämättä ole intressejä sitä tehdä, puheenjohtaja Matti Rasila sanoo.

-En koe, että marraskuun kaupat vaikuttaisivat esimerkiksi yhtiökokouksen voimasuhteisiin. Elisalle myivät osakkeitaan he, jotka olivat jo muutenkin Elisalle myönteisiä, Rasila jatkaa. FL

 

 

Järvinen ei kommentoi osakehintoja

Forssalaisvaikuttaja Eino Järvinen, teillä oli ainakin aiemmin valtakirja Finlaysonin Forssan tehtaitten sairauskassan omistamiin Lounean osakkeisiin. Oliko näin edelleen, kun sairauskassa myi 1448 osaketta Elisa oyj:lle?
Eino Järvinen: Olen käyttänyt niitä valtakirjoja aina, kun on ollut tarvetta.

Sairauskassa myi Elisalle 1448 osaketta. Jäikö kassalle enää yhtään Lounean osaketta?
En kommentoi.

Miksi tämä oli hyvä hetki myydä osakkeet Elisalle?
En kommentoi siihenkään.

Lounea ostaa omia osakkeitaan 670 eurolla per osake. Marraskuussa yhden osakkeen keskihinta oli 585 euroa. Olisiko sairauskassa saanut enemmän rahaa myymällä osakkeet Lounealle?
Sinun on vaikea sanoa, kun et tiedä kauppojen sisällöstä, mutta en kommentoi.

Eikö sairauskassankin pitäisi olla kuitenkin myös sijoittaja, jonka tehtävä on tehdä rahaa?
Sairauskassan suurin tarkoitus on huolehtia jäsenien edusta, ja totta kai on tärkeää myös huolehtia taloudesta. Sijoitustoiminta on yksi toiminta.

 

Fingerpori

comic