Lounais-Häme Lounais-Häme

Lounean valokuituverkko laajenee vuodesta toiseen ja peittää Lounais-Hämeessä jo 62 prosenttia asunnoista

Lounean valokuituverkko peittää Lounais-Hämeessä jo 62 prosenttia asunnoista. Valokuituverkon käyttäjätalouksia on suhteellisesti eniten Forssassa ja Ypäjällä.
Valokuituverkkoa rakennetaan ahkerasti tänäkin kesäkautena Lounais-Hämeessä.
Valokuituverkkoa rakennetaan ahkerasti tänäkin kesäkautena Lounais-Hämeessä.

Tietoliikenneyhtiö Lounea jatkaa tänä vuonna kovaa valokuituverkon rakennustahtiaan. Lounean johtaja Jari Lahti toteaa, että valokuituverkolla ei ole Forssan kaupungin keskustassa enää paljonkaan aukkopaikkoja.

Forssan lähes 9300 asunnosta valokuituverkon piirissä on jo 6800 asuntoa, joista noin 5000 taloutta on aktivoinut palvelut käyttöön. Näin sekä valokuituverkon peittoaste että käyttöaste on peräti 73 prosenttia.

Pispanmäessä valokuituverkon rakentaminen alkaa kohta keväällä ja Tasoilassakin työ etenee tänä vuonna osuus kerrallaan. Tänä vuonna Lounealla ovat tulossa Forssassa myyntiin vielä Vieremä, Lamminranta, Tölö, Kuhala, Korkeavaha, Wahreninkatu, Sortohaka ja Linikkala.

Jokioinen ja Tammela:

Jokioisten 2500 asunnosta valokuituvalmius on 1350 asunnolla, joista valokuitu on käytössä 660 asiakkaalla. Verkon peittoaste on Jokioisilla täten 54 prosenttia ja käyttöaste 49 prosenttia. Jokioisilla myyntiin on tänä vuonna tulossa Kirkonkulmaa, Sällinrinnettä ja keskustan aluetta sekä loppu Puistometsää.

Tammelan 2800 asunnosta valokuituverkko on rakennettu 1400 asunnon ulottuville eli peittoaste on 50 prosenttia. Valokuitu on käytössä 610 asunnossa eli 43 prosentilla. Tammelassa myyntiin ovat tulossa Kirstilä, Kytö, Anttilan alue ja osa keskustaa.

Humppila ja Ypäjä:

Humppilan noin 1100 asunnosta Lounean valokuituverkon piirissä on 604 asuntoa, joista valokuidun on ottanut käyttöön 245. Peittoaste on näin 55 prosentin tuntumassa ja liittymien käyttöaste 40 prosenttia. Rakennusvaiheessa on Venäjän alue.

– Ypäjällä on vielä paljon tehtävää, sanoo Jari Lahti. Lounealla on Ypäjällä valokuituvalmius kolmannekseen asuntokannasta eli vajaaseen 300 asuntoon. Valokuitu on otettu käyttöön 213 asunnossa, joen käyttöaste on 71 prosenttia.

Urjala ja Somero:

Urjalassa Lounea on rakentanut valokuituverkkovalmiuden noin 1400 asunnon ulottuville. Näistä valokuitu on käytössä lähes 1000 asunnossa. Näin sekä kuituverkon peittoaste että käyttöaste on 60 prosentin tuntumassa.

Someron 4400 asunnosta valokuituverkon piirissä on tällä hetkellä noin 2800 asuntoa, joista valokuitu on suunnilleen 1500 asunnossa käytössä. Peittoaste on näin 64 prosenttia ja käyttöaste yli 52 prosenttia. Somerolla myyntiin ja myös käyttöön ovat tänä vuonna tulossa Pitkäjärven, Kultelan, Rautelan, Levonkedon ja Häntälän alueet.

Lounealla on myös valmiit suunnitelmat vuoden 2021 hankkeille eri kunnissa.

Valokuitua urakkatahdilla

Lounean toimialue on lounaisessa Suomessa, erityisesti Salon, Forssan, Lohjan ja Loimaan seutukunnilla. Yhtiö oli toimialueellaan rakentanut valokuituvalmiuden viime vuoden lopussa 70 857 osoitteeseen, joista aktiivisia käyttäjiä oli 40 131 ja käyttöaste täten 57 prosenttia.

– Meidän tärkeimmät alueet ovat ehdottomasti Salo, Somero, Forssan seutu ja Sastamalan seutu, Lahti toteaa. Vanhat kupariverkon asiakkaat käyvät kuluvan vuoden jälkeen vähiin.

– Vanhan kupariverkon tiedonvälityskyky ei ole ollut pitkään aikaan riittävä.

Lounea tapaa rakentaa valokuituverkkoa eri puolilla aluettaan urakkatahtia koko roudattoman ajanjakson keväästä pitkälle syksyyn.

Jari Lahti harmittelee, ettei yhtiö pystynyt hyödyntämään kaivutöissä päättyvää, roudatonta poikkeustalvea, koska uusien yhteistyökumppanien haku on nyt vasta loppusuoralla. FL

Suomi tarvitsee yhä valokuitua

Seuraava langattoman tiedonsiirron kehitysvaihe on 5G, joka nostaa jatkossa nopeuksia merkittävästi.

Valokuitua tarvitaan yhdistämään koko ajan kasvava langaton lähiverkko maailmanlaajuiseen dataverkkoon.

Mitä enemmän laitteita langattoman verkon varaan tulee, sitä enemmän verkolta vaaditaan kapasiteettia ja toimintavarmuutta.

Valokuitu tarjoaa ainoana vaihtoehtona riittävän tasalaatuisen ja nopean runkoverkon 5G:lle ja muille uusille palveluille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat