Lounais-Häme Jokioinen

Löytöeläinkodit täyttyvät syksyä kohti

Mökkikauden päättyessä väliaikaiseksi lemmikeiksi hankitut kesäkissat jäävät usein oman onnensa nojaan, kun ihmiset palaavat koteihinsa.
Samu-kissa Humppilasta on yksi Löytöeläinkoti Käpälämäen nykyasukkaista.

Niin sanotut kesäkissat ovat jälleen vaarassa jäädä hylätyiksi ennen talvea. Kesäkissoiksi kutsutaan kissoja, jotka on hankittu pelkästään kesän mökkikautta varten tai kissa on päätynyt kotinsa ulkopuolelle ja löytänyt uuden kodin kesämökiltä, jossa kissalle on tarjottu ruokaa ja suojaa. Kissasta vastuun ottaneet kesäasukkaat saattavat kuitenkin jättää kissan mökkikauden päätyttyä ja olettavat kissan selviytyvän yksin luonnossa.

Löytöeläinkoti Käpälämäen pitäjän Pirkko Kuisman mukaan löytöeläinten ja etenkin kissojen määrä kasvaa juuri syksyllä.

– Kissoja on jo nyt joka kopissa ja niiden osalta olemme täynnä. Kesäkissat tulevat yleensä vasta myöhemmin syksyllä, kun ihmiset häipyvät mökeiltään ja kissat jäävät etsimään ruokaa, Kuisma sanoo.

Tuntemattomien kissojen ruokkiminen ja niistä vastuun ottaminen on kaksipiippuinen juttu.

– Pääsääntöisesti ohje on, ettei kesäkissoja ruokita. Kissa voi olla läheltä, mutta se voi oppia käymään syömässä ja majailemassa, kun se ei viitsi käydä enää kotona, Urjalan eläinsuojeluyhdistyksen tiedottaja Marika Taskila neuvoo.

– Sitten taas jos kissalla ei ole kotia, niin silloin ruokkiminen on hyvästä. Yleensä jos kissa näyttää hyväkuntoiselta, niin silloin se voi olla lähialueelta, jolloin kannattaa kysellä naapureilta tietävätkö he mistä kissa on peräisin. Jos kissa taas näyttää huonolta, niin silloin se kannattaa ottaa talteen ja toimittaa löytöeläinkotiin, Taskila jatkaa.

Löytöeläinkoteihin päätyy eniten kissoja, koska kissoista pidetään Kuisman mukaan vähiten huolta.

– Löytökoirille löydetään aina oikea omistaja, mutta kissoille harvemmin. Ihmiset aina olettavat, että kettu vei kissan tai jäi auton alle, jolloin hankitaan vain uusi kissa, Kuisma harmittelee.

Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän alueilla toimivalla Löytöeläinkoti Käpälämäellä pyritään lopettamisen sijaan löytämään uusi koti eläimille.

– Kunnan kanssa olemme sopineet 15 vuorokauden säilyttämisajasta, mutta olemme pitäneet kissoja pidempäänkin. Yritämme pitää etenkin kesyjä kissoja pidempään, Kuisma selvittää.

Omistajien löytämiseksi tarkoitettu mikrosirukaan ei aina auta, sillä kissojen ihon alle asennetusta sirusta saattavat puuttua omistajan tiedot kokonaan.

– Mielestäni jokaisen pitäisi varmistaa, että sirussa on tarvittavat tiedot. Muuta ei oikeastaan tarvita kuin omistajan nimi, osoite ja puhelinnumero. Sitä kautta omistaja on helppo jäljittää, Kuisma muistuttaa.

Kaikkia lemmikkikissoja ei kuitenkaan ”siruteta”.

– Laki ei vaadi jokaisen eläimen siruttamista, mutta siitä yritetään saada pakollista. Tavoite on hyvä, mutta kuka käy kaikki kissalaumat läpi, Taskila kysyy. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic