Lounais-Häme

Löytyisikö seinille ostajaa

 

Forssan kaupungin yhdyskuntalautakunta haluaisi, että Viksbergin kartanon konttorirakennus laitettaisiin myyntiin, ja jos sitä ei saada myytyä vuoden loppuun mennessä, niin se purettaisiin.

Lautakunta päätyi lopputulokseen äänestyksen jälkeen.

Kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä-Koponen esitti, ettei rakennusta pureta.

Hän toivoo, että konttori pysyisi kaupungin hallussa kylmänä tilana.

-Rakennus on nyt aika rankan näköinen, Köykkä-Koponen myöntää.

Konttorin lähes metrin paksuinen tiilirunko kuitenkin miellyttää arkkitehdin silmää ja yhtenä vaihtoehtona hän haluaisi, että rakennuksen vaurioituneet osat purettaisiin ja ulkokuori jäisi paikoilleen.

-Raunio voisi olla yksi elementti puiston keskellä. On tärkeää, että historia säilyy.

Rakennus on suojeltu rakennushistoriallisesti arvokkaana.

Arvion mukaan konttorirakennus on valmistunut vuosien 1788 ja 1852 välisenä aikana, jolloin Ernst Gustaf von Willebrand omisti Viksbergin kartanon. Kartanosta ei ole muita rakennuksia jäljellä.

Itse kartano paloi 1970-luvulla. Konttorirakennuksessa oli tulipalo vuonna 2012.

Kaikki sen puuosat ovat pahoin vaurioituneet ja tiilimuurien rappaus on irti. Myös katto on suurimmaksi osaksi tuhoutunut, joten suojauksen puute on vahingoittanut rakennusta tulipalon jälkeenkin.

Myös Museovirasto toivoo, että rakennus säilytettäisiin. Viraston mukaan se on maakunnallisesti merkittävä.

Viraston kaupungille antamassa lausunnossa esitetään, että tiilirunko säilytettäisiin niin, että kaikki puuosat puretaan, maanpinta siistitään ja rakennukselle tehdään kevyt suojakate.

Mutta jos rungon säilyttämiselle ei ole edellytyksiä, Museovirasto myöntyy rakennuksen purkamiselle. Jos se puretaan, rakennus on dokumentoitava valokuvin ja piirtäen ennen purkamista.

Jos rakennus saataisiin myytyä, niin Köykkä-Koposen mukaan siihen voisi tehdä joko toimistotiloja tai esimerkiksi kahvilan tai ravintolan. Asuinrakennukseksi taloa ei voisi muuttaa.

-Sitä en osaa sanoa, kuinka paljon rakennuksen muuttaminen lämmitettäväksi tilaksi maksaisi.

Mutta jos koko rakennuksen purkamiseen päädytään, nostaisi tiilirungon purkaminen kustannuksia huomattavasti. Jos runko säilytetään, säästyneellä summalla voitaisiin rakentaa katto.

Köykkä-Koponen haluaisi, että rakennukseen tehtäisiin suojaava katto, jolloin sitä voisi käyttää kylmänä varastona.

-Se tukisi rakennuksen viereen suunniteltua viljelypalsta-aluetta.

Kaupunkilaisille suunniteltu viljelypalsta-alue on tarkoitus saada käyttöön jo ensi keväänä.

Kaupunginarkkitehti sanoo, että rakennuksen suojaaminen ja kylmävarastona käyttö jatkaisi sen elämää. Hän kertoo esimerkkinä, että Turun linna oli pitkään kylmillään ennen kuin se kunnostettiin nykyiseen käyttöönsä.

-Vanhojen rakennuksen säilyttäminen on arvostuskysymys. Kartanon talousrakennus on osa Forssan historiaa, Köykkä-Koponen summaa.

Seuraavaksi rakennuksen tulevaisuutta käsitellään ympäristölupalautakunnassa. Lautakunta päättää rakennuksen kohtalosta lokakuun 25. päivän kokouksessaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti