Lounais-Häme

Löytyykö taksikuskeja enää maaseudulta, ovatko autot turvallisia? – Taksilaki aiheuttaa huolta koulukyydeistä

Miten vaikeaksi menee pienten paikkakuntien lasten kyytien järjestäminen, kun taksiliikenne vapautuu kilpailulle? Ovatko koululaisia kuljettavat autot varmasti riittävän turvallisia?

Nämä kysymykset askarruttavat Kuntaliittoa taksiliikenteen isossa myllerryksessä, kun uusi laki astuu voimaan kahden kuukauden päästä 1.7. Kyyditys on kuitenkin kunnan tehtävä.

Kunnat ja kaupungit kuljettavat esikoululaisia ja peruskoululaisia vuosittain noin 180 miljoonan euron edestä, joten rahallisestikaan kyse ei ole pienestä asiasta. Kuljetusten piirissä on päivittäin yli 120 000 koululaista.

Moni takseihin liittyvä säädös muuttuu 1.7.2018, kun taksiliikenne vapautuu kilpailulle.

 

-Olemme huolissaan, onko jatkossa kyydin ajajia, kun niin paljon on kuulunut arvioita, että pienten paikkakuntien taksiyrittäjät joutuvat lopettamaan, Kuntaliiton erityisasiantuntija Leena Pöntynen kertoo Lännen Medialle.

Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson vahvistaa, että koulukuljetukset ja Kelan korvaamat kuljetukset ovat monen taksiyrittäjän selkäranka maaseudulla.

-Jos nämä loppuvat, moni taksiyrittäjä joutuu lopettamaan maaseudulla ja ehkä aloittamaan työt keskustaajamassa.

Andersson kertoo, että takseilla loppuu heinäkuun alusta ajo- ja päivystysvelvollisuus. Se tietää sitä, että muita satunnaisia ajoja ei kannata maaseudulla jäädä odottelemaan, jos yhteiskunnan kilpailuttamat ajot menetetään.

-Jos kouluajot taas säilyvät, voisi yöpäivystyskin toteutua tai ainakin yöajon voisi tilata erikseen.

 

Kuntaliitto lähestyi kuntia jo alkuvuonna muistuttamalla lainmuutoksen vaikutuksista. Koulukuljetukset kilpailutetaan.

Leena Pöntynen kertoo, että yhteydenottoja ja kysymyksiä on tullut toistaiseksi vain vähän. Hän uskoo, että yhteydenotoista voi syntyä vielä suma kesän jälkeen.

Kuntaliitto on ohjeistanut, että koululais- ja päivähoitokuljetuksiin hyväksyttävälle kalustolle kannattaa asettaa vaatimukset.

-Kannattaa edellyttää, että kuljetuksiin käytettävä kalusto täyttää kuormituksesta ja turvallisuusjärjestelyistä annetut säädökset, Pöntynen toteaa.

 

Kunnat joutuvat miettimään, hyväksyvätkö ne 1.7. alkaen muitakin ajoneuvoja kuljetuksiin kuin henkilöautoja.

-Taksiautoksi käy vaikka mopoauto. Kuka haluaisi laittaa lapsensa kouluun mopoauton kyydissä, Pöntynen kysyy.

Busseilta poistuu tilausliikenteestä viiden matkustajan minimivaatimus. Mikäli kunta hyväksyy bussin koulukuljetukseen, niin Kuntaliiton mukaan on huomioitava, että bussikuskille ei tehdä EU-vaatimusten takia samanlaisia rikostaustatutkimuksia kuin taksikuskeille.

-Kuntien tulee edellyttää tällainen tutkimus sopimuksessa erikseen.

 

Julkisista varoista kustannettavat kyyditykset voidaan jakaa kolmeen osaan. Ensimmäisenä ovat Kelan korvaamat taksimatkat, eli kun ihminen tarvitsee kyytiä esimerkiksi tutkimuksiin, hoitoon, kuntoutukseen.

Toisena ovat koululaisten kyyditykset, joista huolehtii kunta. Kolmantena ovat vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain edellyttämät kyyditykset, joista huolehtivat kunnat tai kuntayhtymät.

Kelan korvaamien taksimatkojen uudet palveluntuottajat 1.7. lähtien on valittu. Kilpailutus liittyi lakimuutokseen.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic