Lounais-Häme

Lue vinkit ja varaudu autoloman yllätyksiin ennakolta – Vieras ympäristö lisää kuljettajan stressiä

Lue vinkit ja varaudu autoloman yllätyksiin ennakolta.
Autoloman reiteillä kannattaa pitää mieli tyynenä ja aistit avoimina. Kuva: Terho Aalto
Autoloman reiteillä kannattaa pitää mieli tyynenä ja aistit avoimina. Kuva: Terho Aalto

Vieraat paikkakunnat saattavat muodostaa arkea haastavamman ympäristön kuskille. Liikenneturva kehottaa varautumaan kesäisillä autolomamatkoilla haasteisiin jo ennakolta.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista 41 prosenttia koki vieraassa taajamaympäristössä ajamisen haastavaksi olosuhteeksi.

– Vieraalla paikkakunnalla ei voi heti olettaa ajavansa kuin paikallinen taksikuski. Rauhallinen asennoituminen auttaa. Jos vaikka meneekin oikeasta risteyksestä ohi, niin on turha hermostua ja tehdä äkillisiä liikkeitä. Hätää ei varmasti ole, vaan aina voi palata ja ottaa kääntymisen uusiksi”, ohjeistaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Monille kesän reissuista saattaa haastavamman tehdä uudenlaisen ympäristön lisäksi myös ennestään tuntematon ajoneuvo. Kaverin autolla tai vuokratulla välineellä ajaminen kannattaa huomioida matkan suunnittelussa.

– Ennakointi tuo turvaa. Ajoneuvoon ja ajoreittiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan tutustua jo ennalta. Navigaattorissa kannattaa olla äänet päällä ja se on syytä kiinnittää kunnolla kuljettajan näkökenttään, kertoo Kinisjärvi.

Matkustaessa tärkeässä osassa ovat myös tienvarsien taukopaikat ja levähdyshetket. Uudessa ympäristössä ajaminen vaatii tavallista enemmän tarkkaavaisuutta ja kuluttaa enemmän energiaa, joten taukojen suunnittelu on tärkeää.

– Pääkopan hieman tavallista suuremmalla rasituksella on kuitenkin myös positiivinen puolensa. Monesti vieraalla paikkakunnalla huomioi tarkemmin liikennemerkit ja ryhmittymiset eikä lipsu rutiininomaiseen huolimattomuuteen.

Ensisijaisen tärkeää liikenteessä on toimia aina vastuullisesti ja muita huomioiden. Nopeusrajoitusten noudattaminen ja kuskille sopiva tilannenopeus korostuvat vieraissa ympäristöissä.

– Kaikkien olisi syytä olla huomaavaisia muita liikenteessä kulkevia kohtaan ja reagoida ymmärtäväisesti uusissa olosuhteissa liikkuviin. Aggressiivinen käytös ja tööttäily johtaa pahimmillaan vaarallisten tilanteiden kehittymiseen. Annetaan sen sijaan tilaa ja autetaan toisiamme, kehottaa Kinisjärvi.

Viisi vinkkiä vieraalle paikkakunnalle

Aja rauhallisesti, tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä sopiva tilannenopeus.

Kiinnitä navigaattori kunnolla kuljettajan näkökenttään ja aseta puheopastus päälle.

Suunnittele reitti ja taukopaikat jo etukäteen.

Tartu rattiin vain virkeänä – väsymyksen iskiessä pidä tauko ja juo kuppi kahvia.

Ole huomaavainen muita tielläliikkujia kohtaan.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat