Lounais-Häme Jokioinen

Luka, 9, haluisi asua pilvenpiirtäjässä, jonka ympärillä on vallihauta – Taideleirillä unelmat rakentuivat minikoossa

Kulttuuriyhdistys Kuvion talvilomaviikon taideleireillä on luvassa vielä sanataiteilua, laulua, askartelua ja näyttelemistä.
Taideleiriä ohjannut Mirjami Rajamäki (oik.) näytti kuvia, miten eri tavoin ihmiset maailmalla asuvat: savimajoissa, torneissa, puussa ja veden päällä. Luka Liesiveden unelmien asuinpaikka olisi vallihaudan ympäröimä pilvenpiirtäjä. Äiti Taija Laurell (vas.) auttoi Lukaa toteuttamaan haaveen minikoossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Taideleiriä ohjannut Mirjami Rajamäki (oik.) näytti kuvia, miten eri tavoin ihmiset maailmalla asuvat: savimajoissa, torneissa, puussa ja veden päällä. Luka Liesiveden unelmien asuinpaikka olisi vallihaudan ympäröimä pilvenpiirtäjä. Äiti Taija Laurell (vas.) auttoi Lukaa toteuttamaan haaveen minikoossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Pilvenpiirtäjä olisi kiva paikka asua, koska siellä on niin kivat maisemat, Luka Liesivesi, 9, mietti.

Kulttuuriyhdistys Kuvion talvilomaleirillä hän pääsi rakentamaan unelmatalonsa miniatyyrikoossa ja tekemään sille ympäristön. Sinne tuli kivikaari, askelmia ja samanlaista hiekkaa kuin mummon ja papan mökkirannassa.

– Vallihauta oli tärkein, äiti Taija Laurell hymyili.

Yhdessä näpertely ja tuotoksen ikuistaminen polaroid-kameralla oli mitä mukavin alku talvilomalle, sillä taiteilu on molempien mielipuuhaa. Luka käy Forssan kuvataidekoulua ja äiti opettaa.

– Kerrankin pääsen itsekin tekemään, Laurell totesi.

Viihtyisyyteen voi itse vaikuttaa

Alpa Kälkäjä, 3, saattoi minimaailmojen rakentelun uudelle asteelle, kun hän piilotti pikkuiseen hiekkakasaan kaulakorun, jonka voi etsiä ja antaa äidille.

– Siitä tuli kuin peli. Mielikuvitus ja luovuus kehittyvät, kun pitää itse keksiä, mitä tekee, taiteilupäivää ohjannut Mirjami Rajamäki Lasten Taidelaboratoriosta kehui.

Hän toivoi minimaailmojen herättävän ajatuksia siitä, mikä tekee asuinympäristöstä viihtyisän ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Alpalle ja äiti Riikka Kälkäjälle viihtyisyys on rauhallisuutta ja luonnonläheisyyttä.

– Asumme Hämeenlinnan keskustassa, mutta se ei ole loppuelämän koti. Haaveilemme maaseudulle muuttamisesta.

Alpa Kälkäjä piilotti hiekkakasaan kaulakorun, joka kaivetaan esille haravalla ja annetaan Riikka-äidille. Hänen unelmien asuinpaikassaan on myös silta ja meri. Sänky, lelut ja ruoka puuttuivat vielä. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Olisiko minusta arkkitehdiksi?

Paanan koulun kuvataideluokassa oli keskittynyt tunnelma, kun lapset liimailivat aikuisten avustuksella jäätelötikkuja, olkia ja kiviä.

– Näin voi tehdä tosi hienoja taloja niin, ettei tarvitse tehdä isoja ja oikeita, Isla Haataja, 11, mietti.

Ohjaaja Mirjami Rajamäki huomautti minimaailmojen tekemisen antavan kurkistuksen niin maisemasuunnittelijan, arkkitehdin, kaavoittajan kuin sisustussuunnittelijankin työhön.

Kevään tullen hän kehottaa lähtemään tarvikkeiden kanssa pihalle ja perustamaan minimaailman kasvilavaan.

– Sinne voi pistää multaa, hiekkaa, vihreitä kasveja ja vaikka kasvattaa itse taimia siemenistä.

Taideleirejä koko lomaviikko

Kuvion talvilomaleireillä pääsee tällä viikolla myös näyttelemään, askartelemaan kierrätysmateriaaleista, laulamaan porukassa ja kokeilemaan sanataiteilua.

– Etukäteen ei tarvitse osata mitään. Riittää, että on utelias kokeilemaan, puheenjohtaja Minna Autio korostaa.

Ypäjän päiväleirit jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Autio kannustaa ilmoittautumaan Forssan, Humppilan, Jokioisten ja Tammelan jäljellä oleville leireille nopeasti, sillä ne toteutetaan vain, jos ennakkoilmoittautumisia on leirille vähintään neljä.

Ajankohtaiset tiedot päivitetään Kuvion verkkosivuille.

– Jos leiri on päätetty järjestää, saa paikan päälle vain tulla. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic