Lounais-Häme

Luke: Kanta-Hämeessä on vain yksi susilaumareviiri Humppilassa – Rengon susilaumaa ei enää ole

Luken tuoreen aineiston mukaan kaikkiaan kolme susireviiriä osuu ainakin osittain Kanta-Hämeen puolelle. Toijalan sudet liikkuvat myös Urjalassa.
Rengon metsästäjät kaatoivat taajamissa pihakäyntejä tehneen susilauman alfauroksen 22. tammikuuta 2017. Kuva: Toni Rasinkangas
Rengon metsästäjät kaatoivat taajamissa pihakäyntejä tehneen susilauman alfauroksen 22. tammikuuta 2017. Kuva: Toni Rasinkangas

Kanta-Hämeen puolella on vain yksi susireviiri, josta on tehty susilaumahavaintoja. Se sijoittuu Humppilan alueelle. Myös kaksi muuta reviiriä osuu ainakin osittain Kanta-Hämeen alueelle.

Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta aineistosta. Kaksi susireviiriä puolestaan sivuaa maakunnan rajaa.

Humppilan alueelta on kirjattu neljä susilaumahavaintoa. Niistä kaksi koskee susiparia ja kaksi susilaumaa, jossa on vähintään kolme sutta.

Humppila kuuluu niin sanottuun Punkalaitumen reviiriin, joka on kooltaan 870 neliökilometriä ja sijoittuu pääosin Satakunnan alueelle. Kaikkiaan kyseisellä reviirillä on tehty 45 havaintoa susiparista tai laumasta.

Somerniemen reviirillä (590 neliökilometriä) on tehty seitsemän havaintoa susiparista.

– Näistä ei ole kirjattu yhtään havaintoa Kanta-Hämeen puolelle. Havainnot ovat niin lähellä maakuntarajaa, että todennäköisesti sudet ovat käyneet myös Tammelan puolella.

Toijalan sudet liikkuvat myös Kanta-Hämeessä

Toijalan reviiri (940 neliökilometriä) on uusi susireviiri. Se sijoittuu Toijalan eteläpuolelle muun muassa Urjalan tienoille ja myös Kanta-Hämeen puolelle. Alueelta on viime talven aikana kirjattu viisi kahden suden havaintoa ja yksi kolmen yksilön havainto, mutta ne ovat Kanta-Hämeen ulkopuolelta.

– Havaintoja alueelta ei ole kovin montaa, mutta ne hajaantuvat pidemmälle aikajaksolle, joten on arvioitu, että olisi susiparien asuttama reviiri.

Rengon susilaumaa ei ole enää ole. Tieto perustuu Dna-näytteisiin. Rengon lauma koostui alfaparista ja näiden kuudesta jälkeläisestä.

Alfauros metsästettiin vuonna 2017 ja naaras lopetettiin vuotta myöhemmin poliisin päätöksellä. Yksi jälkeläisistä metsästettiin vuoden 2017 tammikuussa ja yksi lopetettiin Liedossa poliisi päätöksellä.

Kolme muuta jälkeläistä vaelsi kauas Kanta-Hämeestä ja yhden jälkeläisen liikkeistä tutkijoilla ei ole tietoa.

– Vuoden 2017 talven jälkeen Rengossa ei ole havaittu selkeästi uutta pentutuotantoa tai selkeästi uutta laumaa. Havaintoja on tullut vain yksittäisistä susista, kertoo Luken tutkimusinsinööri Antti Härkälä.

Reviirit laajoja

Reviirialueet ovat hyvin laajoja ja niiden rajaus on karkea. Rajaus on tehty aikaisempaan tutkimusaineistoon perustuen ja päättelemällä.

– Havaintoja on kohtalaisen vähän, joten ei ole tiedossa, missä sudet tarkalleen ottaen liikkuvat. Ne liikkuvat todennäköisesti myös tarkasteltavan reviirialueen ulkopuolella.

Luken susien reviirejä koskevasta aineisto on koostettu riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöiden susihavainnoista. Asuttuja reviirejä arvioitaessa huomioidaan pari- ja laumahavainnot.

Havainnot on kirjattu sähköiseen Tassu-järjestelmään. Havaintojakso on viime vuoden elokuun alusta tämän vuoden helmikuun loppuun.

Kokonaisarvio Suomen susireviirien määrästä liikkuu 43–49 välillä. Reviirien määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna, mutta reviireillä asuu nyt enemmän laumoja kuin pareja.

Kanta-Hämeen länsipuolella on useita reviirejä, jossa on ollut jälkeläistuottoa.

– Olisi aika odotettavaa, että joku seikkailisi Kanta-Hämeessäkin, mutta mihin ne muodostavat reviirit, sitä ei pysty ennustamaan. FL

Lue myös: Kuljimme kettutytön kanssa suden jäljillä – Mia Takula on viettänyt pitkälti toistasataa yötä susireviireillä näkemättä kertaakaan puolustettavaansa

Koira päätyi kotipihalta suden suuhun Hämeenlinnassa – Susihavaintoja on tehty myös Humppilassa

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic