Lounais-Häme Forssa

Lukemiselle kannattaa löytää aika ja paikka – Tuukka Kotille se paikka on vessa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 28.3.2019. Forssalaislähtöinen koripalloilija Tuukka Kotti elää kiireistä arkea Helsinki Seagullsin pelaajana ja lapsiperheen isänä. Lukemiselle Kotti pyrkii silti löytämään aikaa.
Koripalloilija Tuukka Kotti on myös innokas lukija, joka kannustaa myös nuoria kirjojen pariin. Kuva: Tapio Tuomela
Koripalloilija Tuukka Kotti on myös innokas lukija, joka kannustaa myös nuoria kirjojen pariin. Kuva: Tapio Tuomela

Lukuviikkoa vietetään jälleen 5.-11.4.2021. Kaksi vuotta sitten koripalloilija Tuukka Kotti vieraili kertomassa omasta lukemisharrastuksestaan Kuhalan koulun oppilaille.

Kotti on huomannut lukemisen konkreettiset hyödyt.

– Minulla on usein aika kireä aikataulu, mutta lukeminen rauhoittaa ja tasapainottaa elämää. Kun kentällä painetaan täysillä ja adrenaliini virtaa, lukeminen antaa sille hyvän vastapainon ja auttaa jaksamaan, Helsinki Seagullsia edustava Kotti totesi.

Forssalaislähtöinen urheilija kertoi myös, että vain kirjojen kautta hänelle muun muassa avautuivat ovet Providencen yliopistoon.

– Lukemalla myös sosiaaliset taidot ja kommunikaatiokyky ovat kasvaneet. Toimin paremmin joukkueessa ja ryhmissä lukemisen myötä.

Kotti oli kertomassa omista lukukokemuksistaan torstaina Kuhalan koulun oppilaille Forssan Feeniksissä Lukuliike-kampanjan tiimoilta. Kampanjan tavoitteena on, että lukuvuoden päättyessä Suomessa ei ole yhtään lukematonta lasta.

Lukuliike-kampanjan mukaan tilastojen valossa tänä lukuvuonna koulunsa aloittaneista ensimmäisen luokan oppilaista joka kymmenes ei peruskoulun aikana opi lukemaan kunnolla – ainakaan jos lasten lukutottumuksia ei saada muutettua.

Lukuliikkeellä halutaankin korjata suunta.

Kuhalan koulussa tänä vuonna koulun monialainen viikko oli lukuviikko, jonka aikana esimerkiksi yläkoululaiset kävivät kirjastossa ja lukivat viikon ajan joka tunnilla vähintään kymmenen minuuttia. Tulokset ja palaute olivat niin hyviä, että lukuviikko aiotaan koulussa ottaa jokavuotiseksi tavaksi.

Kuhalan koululla vietettiin aiemmin lukuviikkoa, nyt oppilaat pääsivät Lukuliike-kampanjan tilaisuuteen Feeniksiin kyselemään Tuukka Kotilta ja Magdalena Hailta heidän lukutottumuksistaan. Kuva: Tapio Tuomela
Kuhalan koululla vietettiin aiemmin lukuviikkoa, nyt oppilaat pääsivät Lukuliike-kampanjan tilaisuuteen Feeniksiin kyselemään Tuukka Kotilta ja Magdalena Hailta heidän lukutottumuksistaan. Kuva: Tapio Tuomela

Lapsille ja nuorille suunnattuja kirjoja kirjoittava Magdalena Hai kertoi Kuhalan koulun oppilaille, ettei lukemisen tarvitse olla mikään suuri suorite – pakko ei ole lukea montaa tuntia päivässä kutsuakseen itseään lukijaksi.

– Kunhan sille löytää jonkin ajan ja paikan. Esimerkiksi 15 minuutin lukeminen ennen nukkumaanmenoa tekee jo paljon – ja parantaa varmasti yöuniakin, Hai sanoi.

Tuukka Kotti oli asiasta samaa mieltä. Kotti yhdistää arjessaan kiireisen urheilijan elämän, jossa kilometrejä tien päällä kertyy, sekä perhearjen kahden lapsen isänä.

– Esimerkiksi pelireissuilla luen usein. Sen lisäksi luen välillä iltapäivällä lasten päiväunien aikana sekä illalla lasten mentyä nukkumaan.

– Etsin sellaisia pieniä hetkiä, jolloin ehdin lukea. Yksi paikka, josta ei paljon ole puhuttu, on vessa. Siellä tulee kuitenkin oltua se tietty aika, niin siinä samalla on hyvä lukea kirjaa ainakin vähän eteenpäin, Kotti naurahti.

Kotti kertoi lukevansa enemmän tieto- kuin kaunokirjallisuutta.

– Kaikki, mikä liittyy koripalloon, kiinnostaa ja kiinnosti jo lapsena ja nuorena. Tykkään kirjoista, joissa on jotain uutta ja inspiroivaa. Omassa elämässä ajankohtaisia asioita liippaavat aiheet kiinnostavat. Esimerkiksi tällä hetkellä luen vanhemmuutta käsitteleviä kirjoja, Kotti kertoi.

Tämä on hyvä vinkki myös nuorille lukijoille.

– Kaikesta ei tarvitse innostua, vaan kannattaa etsiä juuri sellaisia kirjoja, jotka puhuttelevat ja kiinnostavat itseä, Magdalena Hai kertoi. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic