Lounais-Häme

Luken 60 vuotta täyttävä hallintojohtaja Ilkka P. Laurila: "Luonnonvarojen tutkimus on tärkeämpää kuin koskaan"

Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila toivoo, että myös uusi hallitusohjelma korostaisi tutkimukseen pohjautuvaa päätöksentekoa.
Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila pitää tärkeänä sitä, että Suomessa kannattaa jatkossakin tuottaa ruokaa, vaikka luonnonolot ja pitkät etäisyydet nostavat tuotantokustannuksia. Kuva: Veikko Somerpuro
Luken hallintojohtaja Ilkka P. Laurila pitää tärkeänä sitä, että Suomessa kannattaa jatkossakin tuottaa ruokaa, vaikka luonnonolot ja pitkät etäisyydet nostavat tuotantokustannuksia. Kuva: Veikko Somerpuro

Luonnonvarakeskuksen (Luke) hallintojohtaja Ilkka P. Laurila näkee alan tutkimuksen nyt ajankohtaisempana kuin koskaan.

Tutkimukselta odotetaan isoja ratkaisuja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ehkäisyyn ja siihen sopeutumiseen, luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen sekä alkutuotannon kilpailukyvyn parantamiseen.

Huomenna 60 vuotta täyttävä Laurila vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Lepaan puutarhaoppilaitoksen ja Lepaan emäntäkoulun kampuksella, jossa hänen vanhempansa olivat töissä.

– Lepaalla on erityinen merkitys minulle. Siellä ovat juureni, siellä olen kasvanut sellaiseksi kuin olen ja siellä olen valmentautunut työelämään, kertoo Laurila.

Yhteys on säilynyt, sillä Laurilan 90-vuotias isä asuu edelleen Lepaalla. Ilkka P. Laurila itse osallistuu elokuussa 56. kerran järjestettävään puutarhanäyttelyyn 54. kerran.

Teini-ikäisenä Laurila päätti ryhtyä viljelemään isovanhempiensa maatilaa Sääksmäellä, ja meni Lepaan maatilatekniseen kouluun. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja opiskelu jatkui Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Jatko-opinnot opettivat tutkimusmaailman kulttuurin ja kansainvälisyyden. Laurila teki ne pohjoismaisessa tutkijaryhmässä, työskenteli ja opetti Wageningenin yliopistossa Alankomaissa ja myöhemmin Helsingin yliopistossa. Tutkijanura vaihtui kuitenkin pian tutkimushallinnon johtotehtäviin, ensiksi Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa (MTTL).

Alkuvuoden aikana Suomessa on keskusteltu vuorineuvos Reijo Karhisen valtioneuvostolle laatimasta raportista. Raportissa on lukuisia ehdotuksia, joilla parantaa maatalouden kannattavuutta. Karhinen muistutti eräästä perusasiasta, joka saattaa maailman monimutkaistuessa unohtua: älä unohda taloutta!

– Kestävyyden yksi ulottuvuus on taloudellinen kestävyys. Jos sitä ei ole, toiminnalta putoaa pohja. Tutkimuksessa on pidettävä huoli, että yrittäjille, kansalaisille ja päättäjille tarjotaan ratkaisuja, joissa tuotantoa ja kulutusta tarkastellaan tasapainoisesti kestävyyden kaikista näkökulmista, Laurila pohtii.

Tänä vuonna valmistellaan myös luonnonvara-alan tulevaisuuteen vaikuttavaa EU:n rahoitus- ja ohjelmakautta 2021–2027. Suomi on vuoden 2019 jälkipuoliskon EU:n puheenjohtajamaa, ja se näkyy myös Luken työssä.

Laurila toivoo, että tulevassa hallitusohjelmassa painotettaisiin tutkimukseen pohjautuvaa päätöksentekoa.

Viisaasti hyödynnettynä luonnonvaramme tuottavat kestävää kasvua, hyvinvointia, työllisyyttä ja vientiä. Kansainvälisesti hyvin verkottunut tutkijakunta on valmis haasteeseen, kunhan tutkimusrahoitus turvataan.

– Ilmastonmuutoksen ehkäisy ja siihen sopeutuminen vaativat uudenlaisia ratkaisuja, mutta samalla ne tarjoavat uudenlaisia liiketaloudellisia konsepteja. Digitalisaatio muuttaa uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvaa tuotantoa ja kulutusta nopeammin kuin montaa muuta toimialaa. Siksi tutkijayhteisöltä odotetaan paljon muutoksen tukemisessa.

Ilkka P. Laurila

Luonnonvarakeskuksen (Luke) hallintojohtaja.

Syntynyt 10.4.1959. Asuu Hämeenlinnan Luolajassa, viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Lepaassa (Laurila käyttää tätä muotoa, josta erottaa paljasjalkaiset lepaalaiset).

Opiskeli Lepaan maatilateknisessä koulussa, sen jälkeen Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, maisteri v. 1988, tohtori 1994.

MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) tutkimusjohtaja 2001–2006, kehitysjohtaja 2006–2014, Luken kehitysjohtaja 2015–2018, hallintojohtaja 2019-.

Perheessä vaimo ja kaksi aikuista lasta.

Merkkipäivävastaanotto pe 12.4.2019 kello 10–12 Luken pääkonttorissa Viikissä (Latokartanonkaari 9, Helsinki). Mahdolliset muistamiset Etelä-Sudanin ruokakriisin auttamiseksi Kirkon ulkomaanavun tilille FI33 1572 3000 5005 04, tilisiirron viestikenttään viesti Ilkka P. Laurila 60 v.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.1.2020

Uusimmat