Lounais-Häme

Forssan Lehden lukijamatka Vesilahteen huipentui kirkkoherran tapaamiseen

Forssan Lehden lukijamatka Vesilahteen huipentui Tammelassakin työskennelleen Harri Henttisen tapaamiseen.
Tammelalaiset Aarno ja Ritva Mero lähtivät lukijamatkalle tavatakseen Vesilahden kirkkoherran Harri Henttisen. Kuva: Marianna Langenoja
Tammelalaiset Aarno ja Ritva Mero lähtivät lukijamatkalle tavatakseen Vesilahden kirkkoherran Harri Henttisen. Kuva: Marianna Langenoja

Forssan Lehden kesän ensimmäinen lukijamatka suuntasi Pirkanmaalle Vesilahteen ja siellä sijaitsevaan Laukon kartanoon. Moni matkailija hämmästeli, miten huikea historia kunnalla on.

Tiesitkö sinä, että Kalevala sai alkunsa Laukon kartanosta, jossa Elias Lönnrot toimi kotiopettajana? Kalevala myös viimeisteltiin Laukossa. Vesilahdessa ovat vaikuttaneet Lönnrotin lisäksi esimerkiksi kirjailija Kalle Päätalo ja runoilija Oiva Paloheimo.

Vesilahden historiasta ja sen suurmiehistä huolimatta matkan ykköskohde taisi olla pappila. Ei niinkään pappila itsessään, vaan sen isäntä, Vesilahden seurakunnan kirkkoherra Harri Henttinen.

Moni Forssan seudulta kotoisin oleva muistaa Henttisen Tammelan seurakunnan pastorina. Hän on värikäs persoona, ja jäänyt monien mieleen ehkä pysyvästi.

Esimerkiksi tammelalaiset Aarno ja Ritva Mero lähtivät lukijamatkalle nimenomaan tavatakseen Henttisen. Aarno Mero on toiminut pitkään Tammelan seurakunnassa vapaaehtoisena ja muistaa työskennelleensä Henttisen kanssa.

– Hän oli jo silloin kerta kaikkiaan mahtava mies, sellainen mummojen pappi, Mero kertoi.

Myös Henttinen itse muisteli lämmöllä Tammela-aikojaan, vaikka ehti työskennellä kunnassa 1980-luvun lopusta alkaen vain muutaman vuoden ajan. Hän muistaa yhä tammelalaisilta saamansa lempinimet: Mummojen Elvis, Kirkon James Dean ja Leivospastori. Lempinimet viittaavat hänen ulkonäköönsä, mutta myös siihen, miten pidetty hän oli erityisesti ikäihmisten ja nuorison keskuudessa.

– Vesilahti ei niin kovasti poikkea Tammelasta. Molemmat ovat maalaispitäjiä vähän isomman kaupungin kyljessä. Vesilahdessa ollaan jatkuvasti nokikkain Lempäälän kanssa, ja eikös tammelaisten mielestä kaikki paha ala Forssasta, Henttinen vitsaili.

Hän piti matkailijoille lähes kahden tunnin luennon elämästä ja siitä, miten ihmisten tulisi pyrkiä pitämään lapsenmielisyys jatkuvasti läsnä arjessaan. Henttinen harmitteli, että aikuisilla on tapana pitää asioita itsestäänselvyyksinä sen sijaan, että he avaisivat silmänsä katsomaan asioita ikään kuin ensimmäistä kertaa ja ihmettelisivät maailmaa.

– Toivon, että ihmisten elämässä olisi muitakin sävyjä kuin mustaa, valkoista ja harmaata, Henttinen kiteytti.

Vielä pappilan ovensuussakin matkailijat ottivat kirkkoherrasta viimeisiä kuvia, vaikka matkabussi jo ruopi lähtökuopissaan, eikä aikataulu joustanut.

– Matka Vesilahdelle oli todella hieno, mutta Henttisen tapaaminen taisi olla koko reissun kohokohta, tuumasivat tammelalaiset Aulis ja Marjatta Mattila paluumatkalla kotiin. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic