Lounais-Häme Forssan seutu

Lukijan aihe: Onko pärskeiden pysäyttäjästä apua hoivatyössä ja miten niiden hygienia varmistetaan?

FSHKY:n Annukka Kuismin vastaa. Hyvinvointikuntayhtymä on tilannut vanhuspalveluille 57 500 kankaista suojainta.
Kasvosuojain peittää nenän ja suun ja pysäyttää ainakin isommat pärskeet. Leena Teperi valmistaa ompelimossaan puuvillakankaisia suojaimia hyvinvointikuntayhtymälle. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kasvosuojain peittää nenän ja suun ja pysäyttää ainakin isommat pärskeet. Leena Teperi valmistaa ompelimossaan puuvillakankaisia suojaimia hyvinvointikuntayhtymälle. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kangassuojainten käyttö vanhuspalveluissa ja vammaispalveluissa koronariskin torjumiseksi puhuttaa.

Kangasmaskit eivät ole standardien mukaisia kirurgisia hengityssuojaimia, mutta ne voivat suojata lähellä olevia ihmisiä ainakin jonkin verran. Tiivis puuvillakangas pysäyttää pahimmat pärskeet ja sylkipisarat.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY) on tilannut niitä vanhuspalveluidensa käyttöön.

Kuinka paljon kangassuojaimia on tilattu, vanhuspalveluiden palvelualuejohtaja Annukka Kuismin?

Vanhuspalvelujen kotihoidon käyttöön on tilattu 7 500 suojainta ja vanhuspalvelujen ympärivuorokautisen hoivan käyttöön 50 000 suojainta. Lisäksi vammaispalvelujen käyttöön on tilattu heidän arvioimansa määrä.

Onko niitä jo käytössä?

Ei ole. Tarkkaa tietoa siitä ei ole milloin ne saamme, mutta oletettavasti vasta pääsiäisviikkojen jälkeen.

Miksi niitä hankitaan?

Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut käyttämään kaikissa kotihoidon hoitokontakteissa sekä ympärivuorokautisessa hoidossa suu-nenäsuojainta riskiryhmiin kuuluvien suojaamiseksi.

Koko maata ja maailmaa koskeva suojaintilanne on huono. FSHKY:ssa päädyttiin ratkaisuun, jossa päätimme hankkia pestäviä, kankaisia maskeja käyttöön, kun varastossa olevat suojaimet loppuvat.

Onko niistä hyötyä koronaviruksen ja muiden taudinaiheuttajien leviämisen estämiseksi?

Kankainen maski ei suojaa käyttäjäänsä saamasta tartuntaa, mutta saattaa estää asiakasta saamasta tartuntaa hoitajalta. Se estää siis suurimpien partikkeleiden lentämisen ilmaan. Maskin käyttö on vain yksi keino taudinaiheuttajien leviämisen hillitsemissä. Oleellisempaa on muun muassa hoitohenkilökunnan oma oireiden tarkkailu ja työskentely vain terveenä sekä hyvä käsihygienia.

Mistä materiaalista ne valmistetaan?

Tietojeni mukaan käytetään uutta käyttämätöntä lakanakangasmateriaalia.

Miten maskien käyttäjiä ohjeistetaan?

Heille annetaan ohjeistukset maskien säilyttämiseen, käsittelyyn ennen ja jälkeen sekä käyttöön. Ohjeistukset ovat tekeillä yhteistyössä hygieniahoitajan kanssa. Esimerkiksi Tukes on koonnut omille internetsivuilleen varsin selkeän ohjeistuksen suojaimista ja maskeista.

Miten maskeja käsitellään käytön jälkeen?

Kaikki maskit siirretään suljettuun pussiin ja siitä pesuun jokaisen hoitokontaktin jälkeen. Maskien pesu ostetaan ammattipesulasta, missä on ammattitaitoa toteuttaa pesu vaatimusten mukaisilla prosesseilla ja aineilla sekä käsitellä saapuvia likaisia maskeja ja puhtaita maskeja asianomaisin menetelmin. Maskit kuljetetaan suunnitellulla prosessilla pesulaan. Puhtaat toimitetaan erikseen suunnitellusti yksiköihin ja tiimeihin. Kuljetus suunnitellaan vaiheiltaan tarkasti hygieenisyyden näkökulmasta.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic