Lounais-Häme

Lukio-opinnoista saa nauttia

Milla Kuunila, yksi Forssan yhteislyseon kevään parhaista kirjoittajista, löysi todennäköisen tulevaisuutensa suunnan lukion puolivälissä.

-Osallistuin toisen lukuvuoden talvella lakitiedon kurssille, ja se tuntui kivalta. Siitä innostuneena selvitin, millaisia opintoja oikeustieteellinen sisältää, nuori nainen kertoo.

Keskustelut opinto-ohjaajan kanssa rohkaisivat eteenpäin, kun aiemmat kurssivalinnat näyttivät tukevan oikeustieteellisiä opintoja. Myös toista suosikkiainetta, psykologiaa, Kuunila on hakenut opiskelemaan usealle paikkakunnalle. Oikeustieteellisen pääsykokeiden tyyppi kuitenkin tuntuu kovasti omalta.

-Siinä saa itse vastata. En pidä monivalinnasta, sanoo Kuunila.

Kirjoitukset vähän jännittivät ja ainoastaan psykologiasta tullut laudatur oli jo ennen maanantain tulosten saapumista selvä. Yhteiskuntaopin ja äidinkielen osalta yllätys laudatureista oli suurempi, vaikka korkein pistemäärä tuntui mahdolliselta. Lisäksi Kuunila kirjoitti kolme E:tä ja yhden M:n. Valtaosan kirjoitusurakasta hän suoritti tänä keväänä, pari harjoitusainetta vuosi sitten.

Lukio-opintoihin nuori nainen on tyytyväinen. Valinnaisten kurssien suhteen Forssassa oli riittävästi tarjontaa, ja itsenäisiin valintoihin kannustettiin. Kursseja hän ehtikin suorittaa 101, kun yhteensä 75 kurssilla pääsee lukion läpi ja pakollisia kursseja näistä on noin 50.

Kielistä Kuunila luki venäjää ja saksaa, ja sai lisäkursseja Forssan urheiluakatemian puolelta ratsastus- ja sukellusharrastuksista. Vapaa-aikana hän ehti vielä aloittaa taekwondon harrastamisen ja toimimaan vapaaehtoisena käsityökerhon ohjaajana SPR:llä Rantasipin hätämajoitusyksikössä.

-Elämässä täytyy olla sisältöä! Vaikka kyllä välillä taisteluväsymyskin on iskenyt, myöntää Kuunila.

Lukion kunnialla selvittämiseksi Kuunila neuvoo tulevia ylioppilaita valitsemaan mielekkäitä aineita, ja kirjoituksissa auttaa kokonaisuuksien opiskelu, ei yksityiskohtien pänttääminen. Jos lukion alussa oma polku ei ole vielä aivan selvillä, voi puolivälissä vielä hyvin vaihtaa valinnaisia kursseja. Entä mitä mieltä Kuunila on kevään mittaan yleisesti puhututtaneesta ylioppilaskirjoitusten mahdollisesta poistamisesta tulevaisuudessa?

-On hyvä, että kirjoitukset mittaavat taitotasoa valtakunnallisesti, mutta koetyyppi ei ehkä aina ole paras mahdollinen. Esimerkiksi psykologian kirjoituksissa tänä keväänä yhtä aihealuetta käsiteltiin monessa kysymyksessä eikä se kuvasta kaikkea opiskeltua, arvioi pian tuore ylioppilas.

-Mutta saahan niistä pisteitä, kun hakee eteenpäin. Enemmänkin hyötyä kyllä voisi olla. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic