Lounais-Häme

Lukio takana, edessä elämä – ja välivuosi

Urheiluakatemialainen Ilona Hulshof huoahtaa tyytyväisenä, kun piukka kolme vuotta Forssan yhteislyseossa on onnellisesti takana ja saa kruunukseen valkolakin.

-Välillä oli rankkaa, mutta kun aamulla harjoitteli, jaksoi koulussa paremmin.

-Lukiossa oli kaikenlaisia kivoja juttuja, mutta välillä hankalampaa, mutta selvittiin.

Terveystiedosta hän saa een, pitkästä matematiikasta, biologiasta, äidinkielestä ja ruotsista ämmän ja englannista been.

 

Juoksua jarruttivat viime kesänä tullut angiina ja sitä seurannut kitarisaleikkaus syksyllä. Toisaalta Ilona pystyi keskittymään syksyn kirjoituksiin rauhassa. Kunnon palautuminen kesti kauan. Nyt hän pyrkii parantamaan Forssan Salaman väreissä keskimatkojen ennätyksiään.

Luokioaherruksen jälkeen hän on pitämässä välivuoden, jolloin hän käy työssä ja menee Hollantiin puoleksi vuodeksi au pairiksi. Hollanti on hänelle maana ja kielenä tuttu, kun isä on Hollannista. Hollannin jälkeen on pääsykoepänttäyksen vuoro.

Jatko-opintoja hän on miettinyt joltain sosiaaliselta alalta. Ilona Hulshofista voisi tulla luokanopettaja tai liikunnanohjaaja/ liikunnanopettaja. Hän on katsastanut nyt pääsykokeita saadakseen tietoa, miten niihin kannattaa lukea.

Toinen forssalainen urheiluakatemialainen Pinja Tervomaa koki myös lukion suorittamisen haastavaksi. Ringetteä hän on pelannut FoPSissa ja toivoo maajoukkuepaikkaa.

-Taidan nyt pitää välivuoden… Että ringetteä ja töitä. Saan rauhassa miettiä mitä tehdä.

 

Forssalainen Johannes Keskinen kirjoitti komeasti kuusi laudaturia ja yhden eximian. Laudaturit hän saa pitkästä matematiikasta, kemiasta, biologiasta, ruotsista, saksasta ja äidinkielestä. E:n hän saa fysiikasta.

-Olen totta kai tyytyväinen. Meni osittain yli odotustenkin.

Johannes Keskinen haki lukemaan vain lääketiedettä ja kävi jo pääsykokeissa. Tulokset tulevat kesäkuun lopulla. Heti heinäkuussa hän alkaa suorittaa asevelvollisuuttaan.

-Voi olla, jos en pääse tai vaikka pääsisinkin, että haen ensi kerralla johonkin muualle. Monet asiat ja aineet kiinnostavat. On monta, mitä voisi lukea. On vähän vaikea päättää.

-Viihdyin lukiossa. Forssan lukio on mukava paikka.

Yksi mahdollisuus hänelle olisi suorittaa tutkinto vaikka saksalaisessa yliopistossa.

 

Forssan yhteislyseosta pääsee keväällä ylioppilaaksi 158 lukiolaista ja 11 kaksois- ja kolmoistutkintolaista. Muutama abiturientti jäi harmittavan lähelle läpimenoa, ja eräät tekevätkin maksullisia tarkastusarvostelupyyntöjä ylioppilastutkintolautakunnalle.

Rehtori Simo Veistola on kohtuullisen tyytyväinen kevään kirjoitusten tuloksiin.

Lyseon opiskelijat kirjoittavat entistä vähemmän aineita. Tämä näkyy mm. siinä että lähes kaikkia reaaliaineita, matematiikkaa ja ruotsia kirjoitetaan vähemmän kuin valtakunnassa keskimäärin. Vähäinen ainemäärä heijastuu valtakunnan puoltoäänivertailussa negatiivisesti.

-Onko kirjoitettavien aineiden vähentäminen ollut järkevää, nähdään vasta muutaman vuoden päästä, kun saadaan tiedot jatko-opintoihin sijoittumisesta, Veistola toteaa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic