Lounais-Häme

Lukiolainen tuli ysiluokkalaisen tsemppariksi

– Tavoitteenani on päästä luokalta. Haen Saloon amikseen autoalalle. Se on vaan kiinnostavaa, Niko Klemelä sanoo.

Tässä tavoitteessa häntä on auttanut lukiolainen Venla Oksanen, jonka tulevaisuuden haaveissa siintää matkusteluun ja kansainvälisyyteen liittyvä työ.

Somerolla käynnistettiin valtakunnallisesti merkittävä uusi kokeilu yläkoululaisten koulunkäynnin ja kaveruuden tukemiseksi.

Tsemppari-toiminnan pohjana on Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin kehittämä kaveritoiminta. 20-tunnin ohjaajakoulutuksen saanut lukiolainen ja yläkoulun oppilas muodostavat työskentelyparin. Parit kokoontuvat noin kahdesti viikossa Nuorisotalo Jukolan tiloissa, tekevät läksyjä, juttelevat ja syövät välipalaa. Tapaamisissa mukana on ollut nuorisotyöntekijä Lea Ahonen.

Viime vuoden syyskuussa alkaneeseen koulutukseen osallistui 18 nuorta. Koulutuksen järjesti Varsinais-Suomen piirin MLL, Someron nuorisotoimi ja Somero-opisto. Tsemppari-toimintaa edistämässä ovat olleet niin paikalliset Rotaryt kuin K-kauppakin.

Idean äiti on koulukuraattori Sari Ojuva

– Huomasin, että joillakin nuorilla on motivaatiosta pulaa ja kotiläksyt kasaantuvat. Kotona ei aina ole aikaa auttaa tai ketään, joka voisi auttaa läksyissä. Tukiopetusta ei ole koulussa aina kiva saada. Mietin, keneltä olisi kiva saada apua – toisilta nuorilta lukiosta, Ojuva kertoo.

– Lähes 20 nuorta saatiin mukaan. Lukiolaisten tehtäväksi tuli auttaa, sillä he ovat kahlanneet samat kirjat läpi muutama vuosi sitten. Lukiolaiset auttoivat koulutehtävissä ja kokeisiin lukemisessa. Heidän kanssaan on voinut jutella muutakin ja saada vertaistukea arjenhaasteisiin, Oljuva jatkaa.

Nuorten koulutuksen järjesti Varsinais-Suomen piirin MLL.

– Kaveritukihenkilökoulutuksessa opitaan kohtaamaan nuoria. Tukihenkilöt ovat 6–16-vuotiaiden nuorten tukena. Nuoret, jotka ovat käyneet tukihenkilökurssin voivat 18 vuotta täytettyään toimia vapaa-ehtoisina tukihenkilöinä. Nuoret saavat koulutuksesta todistuksen ja lukiokurssin, Sirpa Stenström MLL:stä kertoo.

Kaveritukihenkilötoiminnan juuret ovat Salossa, josta malli on levinnyt valtakunnalliseksi. Viime vuonna Salon, Someron, Paimion, Paraisten ja Sauvon alueella toimi yhteensä 60 kaveritukihenkilöä.

– Tämä on valtakunnallisestikin uudenlainen kokeilu, joka pohjautuu kaveruuteen ja tukee oppimista. Yläkoululaisille on hyötyä siitä, että he näkevät erilaisia tapoja oppia, Sivistystoimen johtaja Minna Mäkelä-Rönnholm kuvailee.

Nuoret ovat selvästi innoissaan toiminnasta, mutta löysivät kehittämistäkin.

– Käytännön juttuja saisi koulutuksessa olla enemmänkin.

Tsemppari-parien yhteistyö sujui luontevasti.

Niko Klemelä ja Venla Oksanen ovat pääasiassa tehneet ruotsin ja englannin tehtäviä, ja jutelleet muustakin. Niko Klemelälle on selvä juttu, miksi Venlan opiskelu sujuu.

– Venla tekee aina läksyt. Minä harvemmin. Ei ole oikein aikaa, koska olen enemmän töissä, Niko Klemelä sanoo.

Yhteinen opiskelu on tuottanut tulosta.

– Nyt ruotsi sujuu paremmin, Niko Klemelä tiivistää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti