Lounais-Häme Forssa

Lukion oppikirjasta on iso ilo matkailijalle – Jykevä opas antiikin Roomaan

Forssan yhteislyseon lehtori Heikki Jokinen kokosi työryhmän kanssa oppikirjan. Se on myös tiedonhaluisen matkaopas joko paikan päälle otettavaksi tai nojatuolissa tutkittavaksi.
Opas antiikin Roomaan palvelee lukio-opiskelijoita, mutta toimii myös historian ystävän matkaoppaana. Antiikin historian kurssit ovat lehtori Heikki Jokisen mukaan suosittuja Forssan yhteislyseossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Opas antiikin Roomaan palvelee lukio-opiskelijoita, mutta toimii myös historian ystävän matkaoppaana. Antiikin historian kurssit ovat lehtori Heikki Jokisen mukaan suosittuja Forssan yhteislyseossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos suositulle lukiokurssille ei ole oppimateriaalia, se pitää tehdä.

Näin ajatteli Forssan yhteislyseon historian ja yhteiskuntaopin lehtori Heikki Jokinen. Yhteislyseossa on pitkä, vuonna 1979 alkanut perinne antiikin Kreikan ja Rooman historian kursseista, joihin liittyy myös opintomatka kohteeseen. Oppikirjaa niille ei ole ollut, vaan opettajien on pitänyt koota materiaali itse. Vastaavia kursseja järjestetään myös muissa lukioissa.

Jokinen on ohjannut kursseja vuodesta 2010 lähtien. Hän on haudutellut ajatusta oppimateriaalista jo jonkin aikaa, kunnes etsi lopulta sopivat Roomaa tuntevat opettajakollegat työryhmän jäseniksi. Yksin työ olisi ollut liian laaja.

Kirja näppärämpi katuja kulkiessa

Jokinen ja kollegat Ossi Kokkonen, Ilkka Kuivalainen, Suvi Randén ja Timo Tikkala työstivät materiaalia vuosina 2012–14.

– Ensin siitä syntyi sähköinen oppikirja eOpille vuonna 2014. Ajatus paperikirjasta jäi itämään, koska kirja kädessä on näppärämpi Rooman katuja kulkiessa. Nettiyhteyttä ei välttämättä aina siellä ole, Jokinen kertoo.

Kustantaja Atrain & Nord Kustannusliike löytyi lopulta Kemistä Timo Tikkalan yhteyksin. Yli 300-sivuinen teos ilmestyi tänä keväänä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Työryhmä eli Ilkka Kuivalainen (vas.), Timo Tikkala, Suvi Randén ja Ossi Kokkonen kokoontui kesällä 2013 Calcatassa Rooman lähistöllä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Työryhmä eli Ilkka Kuivalainen (vas.), Timo Tikkala, Suvi Randén ja Ossi Kokkonen kokoontui kesällä 2013 Calcatassa Rooman lähistöllä. Kuva: Heikki Jokinen

Kolme eri osaa

Opaskirja johdattaa ikuisen kaupungin, Rooman keskeisiin antiikin ajan paikkoihin, mutta myös valtakunnan historiaan sekä kulttuuriin.

Se on jaoteltu kolmeen eri osaan. Ensimmäisessä pääsee yhdeksälle eri kaupunkikierrokselle Roomassa. Toisessa osassa kerrotaan Rooman vaiheet aina kaupungin perustamisesta Länsi-Rooman tuhoon ja kolmannessa taas syvennytään Rooman historian ja kulttuurin.

Opas on sisällöltään jykevä, ja kokonaisuus on lukijaystävällinen ja looginen. Teksti keskittyy tietoon ja historiaan, vaikutelmat voi lukija maalailla itse joko mielikuvissaan tai kokea Roomassa matkaillessaan.

– Mukana on karttoja, kuvia ja tietolaatikoita. Kuvia materiaalissa oli todella runsaasti. Niitä jouduimme karsimaan painettavasta versiosta paljon.

Arkkitehtuurin, kuva- ja veistostaiteen ystävälle kirja tarjoaa rautaisannoksen antiikin Rooman estetiikkaa.

Pompeiji säilöi

Bonuksena kirjassa on myös katsaus Pompeijiin. Miksi?

Siksi, että Vesuviuksen purkauksen alle hautautuneet alueet pysäyttivät ajan ensimmäiselle vuosisadalle. Monet antiikin Rooman kulttuurin käytännöt tunnetaan Pompeijissa tehtyjen kaivausten perusteella.

– Roomasta pystyy tekemään päiväretken Pompeijiin, Jokinen muistuttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Forssan yhteislyseon historian ja yhteiskuntaopin lehtori Heikki Jokinen on Rooman viemä. Hän yhdisti tietonsa ja intohimonsa ja kirjoitti kollegoidensa kanssa oppikirjan antiikin Roomasta.

”Puolen vuoden jälkeen tulin järkiini”

Historia ja etenkin antiikin Rooma on ollut Jokiselle tärkeää jo omista lukiovuosista asti.

– Kirjoitin ylioppilasaineenikin Rooman valtakunnasta. Ylioppilaaksi tulon jälkeen lähdin kuitenkin opiskelemaan kemiaa, mutta tulin puolen vuoden jälkeen järkiini. Historia ja sen kanssa kasvatustieteet sopivat minulle paremmin.

Myös antiikin Kreikkaa käsittelevältä kurssilta puuttuu opetusmateriaali. Kiinnostaisiko sen työstäminen Jokista?

– Eihän sitä tiedä… tämä Rooma on ollut työläs mutta antoisa projekti. FL

Kirjoittajien tärppejä Rooman-matkalle

”Forum Romanumille avautuu iltavalaistuksessa huikaiseva näkymä Capitoliumin museoiden takaa.”

”Kävely Borghesen puistossa rauhoittaa suurkaupungin hälinän jälkeen. Siellä voi palata ajassa 1600-luvun paavien ja kardinaalien maailmaan.”

”Piazza Mattei on omaleimaisen Getton kaupunginosan helmi. Pieni on kaunista.”

”Verrattuna suosituimpien museoiden tungokseen Palazzo Altemps ja Centrale Montemartini ovat rauhallisia, mutta erittäin tasokkaita. Veistoskokoelman lisäksi kummassakin itse museorakennus on näkemisen arvoinen.”

”Villa Giuliassa muinaiset etruskit heräävät eloon renessanssipalatsin kätköissä.”

”Palatiumilla sijaitsevat tasavallan ajan lopun ja Augustuksen ajan talot tuovat esiin roomalaisia seinämaalauksia parhaimmillaan. Ne ovat hyvä esimerkki Rooman arkeologisesta kerroksellisuudesta.”

”Stadio Olimpicon jalkapallo-ottelussa voi aistia millainen tunnelma vallitsi Circus Maximuksen kilpa-ajoissa. Joukkueiden kiihkeään kannattamiseen liittyvät ilmiöt olivat tuttuja asioita myös antiikin roomalaisille.”

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic