Lounais-Häme

Lukion Suomi 100 -bändi: melkein kuin oikea kuoro ja pieni sinfoniaorkesteri

Kun Forssan yhteislyseon bändi alkaa soittaa Lauri Tähkän Minun Suomeni -kappaletta, kylmänväreet kulkevat selässä. Viulujen ja kanteleiden yhteinen saundi on hämmentävän harmoninen ja intro menee nappiin.

Kuulijalle on selvää, että tässä bändissä on taitoa ja innostusta.

Lukiolaisten yhtye koottiin kasaan yhdellä keskusradion kuulutuksella.

Kuulutuksessa pyydettiin kaikkia halukkaita ilmoittautumaan mukaan Suomi 100 -bändiin, joka esiintyy itsenäisyyspäivää edeltävänä tiistaina Urheilutalo Feeniksissä. 31 lukiolaista ilmoittautui. Osa ilmoittautuneista on jo pitkään harrastanut musiikkia. Jotkut ottavat vasta ensimmäisiä askeliaan musiikin parissa.

-Olen aika kova jännittäjä ja päätin haastaa itseni lähtemällä mukaan, kertoo kuoroon kuuluva Pauliina Brusin.

Hän on aiemmin osallistunut yläkoulun esityksiin, muttei ole koskaan esiintynyt täydelle katsomolle Feeniksissä.

-Esiintymisen harjoittelu on tärkeää. Työelämässä on helpompaa, kun uskaltaa esiintyä suurelle yleisölle. Rohkeudella pärjää myös työhaastatteluissa, Brusin ja toinen kuoron jäsen Fanny Suominen kertovat.

Suominen esiintyy itsenäisyyspäivän juhlassa ensimmäistä kertaa elämässään.

Lyseon bändiin kuuluu 11-henkisen moniäänisen kuoron lisäksi 10 eri soitinta. Viulujen, alttoviulun, kanteleiden, klarinettien, kosketinsoitinten, rumpujen ja saksofonin yhdistelmä on kuin sinfoniaorkesteri pienoiskoossa. Lisäksi bändiin kuuluu basso sekä akustisia ja sähkökitaroita.

Lukiolaiset ovat harjoitelleet juhlaa varten suomalaisia iskelmiä eri vuosikymmeniltä. Ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi Hopeinen kuu ja Kalliolle kukkulalle. Oman twistinsä musiikkiin tuo se, että iskelmäkappaleet on sovitettu myös viuluille ja puhaltimille.

Konsertin miksaaja Jari Säteri istuu bändin edessä ja kuuntelee harjoituksia. Säterin tehtävänä on saada yhtyeen musiikki kuulumaan urheilutalossa, jossa ei oikein tahdo kuulua mikään.

-Soittavatpa hyvin. Odotin paljon pahempaa, Säteri kommentoi.

Myös musiikinopettaja Tuomo Sorri iloitsee bändin tasosta. Hän ei odottanut, että lukio saisi kokoon näin suuren bändin, joka olisi kaiken lisäksi näin innostunut.

Säterin mukaan myös yhtyeen hyvä henki on aistittavissa.

-Joskus koululaiset soittavat selkä kyyryssä ja haluavat vain äkkiä pois lavalta. Näissä opiskelijoissa riittää selvästi innostusta.

Jokainen soittaja on innoissaan bändin esiintymisestä eri syistä. Esimerkiksi yhdeksän vuotta kanteleen soittoa harrastanut Silja Jaukkari halusi tulla bändiin kokeilemaan, miten kantele sopii suureen kokoonpanoon.

Monessa kohdin herkkä kantele jää vahvojen soitinten alle, mutta Minun Suomeni -kappaleessa se pääsee oikeuksiinsa.

Kun Lauri Tähkän rakkauslaulu Suomelle päättyy, musiikinopettaja antaa isot aplodit.

-Olette päässeet todella paljon eteenpäin viime kerrasta. Hienoa työtä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti