Lounais-Häme Jokioinen

Lukukasseista lukemisen riemua Jokioisten perhepäivähoitoon – Lapset vievät kotiin iloisia lukuterveisiä

Tavoitteena on innostaa perhepäivähoitajia, lapsia ja perheitä monipuolisen lukemisen äärelle.
Perhepäivähoitajat Mari Tuura ja Marjo Jaakkola ottivat lukukassin innolla vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Perhepäivähoitajat Mari Tuura ja Marjo Jaakkola ottivat lukukassin innolla vastaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jokioisten perhepäivähoidossa nautitaan lukemisen ilosta. Kunnan perhepäivähoitopaikat ovat mukana Jokioisten kirjaston lukukassikokeilussa toimintakaudella 2020–2021. Lukukassit lähtivät kiertoon ja tuottamaan lukemisen riemua perhepäivähoidon ja kirjaston yhteisessä tilaisuudessa 9. syyskuuta.

– Tavoitteena on innostaa perhepäivähoitajia, lapsia ja perheitä monipuolisen lukemisen äärelle. Lukeminen on osa arjen rutiineja, minkä lisäksi lukemisesta ja lukukokemuksista puhutaan tärkeänä ja tavoiteltavana toimintana, Jokioisten kunnankirjaston kirjastonhoitaja Pauliina Hartikainen kertoo.

Mukana ovat Jokioisten noin 20 perhepäivähoitajaa, noin sata perhepäivähoitolasta ja noin 70 perhettä. Perhepäivähoitajille lähti kiertoon 12 lukukassia, joista jokaisessa on 13 lastenkirjaa ja peli tai lelu. Jokaisessa kassissa on eri kirjat, ja kassit kiertävät perhepäivähoitajalta toiselle. Kirjojen aiheet vaihtelevat esimerkiksi laulu- ja leikkikirjoista eläintarinoihin, autokirjoihin ja Peppi Pitkätossuun. Mukana on sekä uudempia lastenkirjoja että klassisia satukirjoja alkaen Uppo-Nallesta ja Topeliuksen tarinoista.

Lukemisen tärkeys näkyväksi

Perhepäivähoitajat lukevat kirjoja lapsille, ja jokainen lapsi saa kirjalistan, johon merkitään mitä on luettu, millaisia kokemuksia ja ideoita kirjasta on saatu ja mitä lapset ovat sanoneet. Lapset voivat myös piirtää kirjalistaan mitä ajatuksia kirja on herättänyt. Kirjan lukeminen voi myös innostaa askartelemaan, sadutukseen tai tarinankerrontaan.

– Lapset vievät kirjalistan kotiin niin, että perheet saavat iloisia lukuterveisiä siitä mitä Jokioisten perhepäivähoidossa on luettu, tutkittu, tehty ja oivallettu. Tarkoituksena on tehdä lukemisen tärkeyttä näkyväksi niin, että siitä puhutaan lasten kanssa perhepäivähoidossa ja myös vanhempien ja perheiden kanssa kodeissa. Tavoitteena on jakaa myös kirjavinkkejä, Hartikainen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jokaisessa lukukassissa on 13 kirjaa ja peli tai lelu. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ensimmäiset kirjakassit ovat kirjastosta lainassa joulukuun puolivälin paikkeille, ja kokeilua on tarkoitus jatkaa myös sen jälkeen.

”Luemme perhepäivähoidossa paljon”

Perhepäivähoitajat Mari Tuura ja Marjo Jaakkola saivat mukaansa lukukassit, ja he totesivat pitävänsä lukemista todella tärkeänä.

– Luemme perhepäivähoidossa paljon, ja lapset selailevat myös kuvakirjoja ahkerasti. Lähdemme mielellämme mukaan lukukassikokeiluun, Tuura ja Jaakkola sanoivat.

Lukukassitoiminnan kokeilu on osa Lahden AKE-alueen hallinnoimaa Aluehallintoviraston kehittämishanketta vuosille 2019–2020. Lahden AKE:lla tarkoitetaan alueellista kehittämistehtävää hoitavaa Lahden kaupunginkirjastoa, ja toimialueeseen kuuluu myös Kanta-Häme. Hankkeen tavoitteena on kehittää monilukutaitoa ja innostaa lukemaan mediakasvatuksen ja sanataiteen menetelmin.

Lukukassien sisältö suunnitellaan ja kootaan Monilukutaitoa sanataiteella -hankkeen rahoittamana. Kiertokasseihin tehdyt aineistohankinnat katetaan Jokioisten kirjaston määrärahoista. Niissä on otettu kunnan koulutuslautakunnan päätöksen mukaisesti huomioon lasten ja nuorten lukutaidon ylläpitäminen ja kehittäminen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun keskeisenä painopisteenä. Toiminta on samalla osa Jokioisten kunnan omaa Lukujuttu-toimintaa. Päivää ennen lukukassien jakoa vietettiin YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää ja Read Hour -tuntia, jonka suojelijana toimi toista kertaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. FL

Lue myös: Anna ja Emil kuuntelevat joka aamu isovanhempien lähettämän videosadun – Kysyimme, miksi lapsille kannattaa lukea etenkin poikkeusaikoina (FL 17.5.2020)

Luitko tämän? Sunnuntai kirjojen parissa: Lukurauhan päivänä rajana on vain oma mielikuvitus (FL 8.2.2020)

Kymmenen faktaa lukemisesta

1. 60 prosenttia suomalaisista kokee lukevansa liian vähän.

2. Tieto varhaislukemisen hyödyistä vaikuttaa perheiden lukutottumuksiin.

3. Lapselle lukeminen voi antaa lähes vuoden etumatkan koulupolulle.

4. Lukutaito eriytyy, sosioekonomisen taustan vaikutus osaamiseen kasvaa.

5. Kouluilla on vaihtelevat mahdollisuudet tasa-arvoiseen lukutaitotyöhön.

6. Nuoret saa lukemaan yksilöllisillä toimilla.

7. Yhteiskunnan on tunnistettava kaikenikäiset heikosti lukevat.

8. Monikielisyyden tukeminen edistää kaikkea oppimista.

9. Yhteiskunta vaatii meiltä yhä monimuotoisempaa lukutaitoa.

10. Joka neljäs suomalainen luki poikkeusaikana enemmän.

Lähde: Lukukeskus

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic