Lounais-Häme Forssan seutu

Lumeton ja leuto talvi haittaa metsästystä – Peurojen pyyntilupia voi jäädä käyttämättä

Tänä talvena eläimillä on ollut niin paljon ruokaa metsässä, että ne eivät lähde liikkeelle.
Jokioisten Metsästysseura Kontio ry:n puheenjohtaja Martti Toivonen odottaa passissa saaliin ilmestymistä näköpiiriin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jokioisten Metsästysseura Kontio ry:n puheenjohtaja Martti Toivonen odottaa passissa saaliin ilmestymistä näköpiiriin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lumeton ja leuto talvi on haitannut metsäkauriin ja valkohäntäpeuran metsästystä Forssan seudulla. Niiden metsästys ajavaa koiraa käyttäen päättyy 31.1., mutta ilman koiraa metsästystä saa jatkaa 15.2. asti. Metsästyksen kannalta huonon talven takia peurojen pyyntilupia uhkaa jäädä käyttämättä.

Forssan metsästysseura ry:n puheenjohtaja Tero Kosunen kertoo, että heidän metsästysseurallaan on jäljellä vielä noin kymmenen Suomen riistakeskuksen tälle metsästyskaudelle myöntämää valkohäntäpeuran pyyntilupaa. Kaikkiaan lupia on ollut 60.

– Meillä on kova yritys saada vielä käytettyä kaikki valkohäntäpeuran pyyntiluvat. Yleensä lupia ei ole jäänyt käyttämättä, mutta nyt talvi on vaikuttanut, Kosunen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jokioisten Metsästysseura Kontio ry:n puheenjohtaja Martti Toivonen tutkailee metsästysmaastoja Kiri-koiransa kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kosusen mukaan valkohäntäpeuroja kaadetaan pääasiassa vahtimalla ruokintapaikoilta. Tänä talvena eläimillä on ollut niin paljon ruokaa metsässä, että ne eivät lähde liikkeelle.

– Kun metsässä on ruokaa, eläimet tulevat ruokinnalle keskellä yötä tai hyvin epäsäännöllisesti, Kosunen sanoo.

Metsästykseen on vaikuttanut myös se, ettei maassa ole lunta, jossa näkyisi eläinten jälkiä.

Metsäkauriita kaadettu tavanomainen määrä

Kosusen mukaan kaadetuissa valkohäntäpeuroissa on sekaisin sekä uroksia, naaraita että vasoja, jotta kannan taso saadaan pysymään hyvänä.

Metsäkauriita Forssan metsästysseuran metsästäjät ovat kaataneet tällä kaudella tähän mennessä kymmenkunta.

– Kaadettujen metsäkauriiden määrä on tavanomainen, koska metsäkauriiden kanta ei ole Forssan seudulla kovin suuri.


”Yleensä lupia ei ole jäänyt käyttämättä, mutta nyt talvi on vaikuttanut.”


Metsäkauriin metsästykseen ei tarvita riistakeskuksen myöntämää pyyntilupaa, ja Kosusen mukaan Forssan metsästysseura on antanut jokaiselle jäsenelleen luvan yhden kauriin kaatamiseen. Seuraan kuuluu parisataa jäsentä, ja läheskään kaikki eivät käytä kaurislupaansa.

Kontiolla hyvä kaatoprosentti

Jokioisten Metsästysseura Kontio ry on saanut käytettyä jo noin 90 prosenttia sadasta valkohäntäpeuran pyyntiluvastaan. Vaikka leuto talvi on haitannut metsästäjiä myös Jokioisilla, kaatoprosentti on hyvä. Seuran metsästäjien kauriskiintiö oli 20 kaurista, ja se saatiin täyteen jo noin viikko sitten.

– Valkohäntäpeuran kaatoprosenttimme on Jokiläänin riistanhoitoyhdistyksen alueen korkeimpia, ja tavoitteena on vielä saada kaikki sata lupaa käytettyä, Jokioisten Metsästysseura Kontion puheenjohtaja Martti Toivonen sanoo.

Metsästysseurassa on pyritty noudattamaan riistakeskuksen ja riistanhoitoyhdistyksen antamia ohjeita, missä vasatavoite on 58 prosenttia lupamäärästä. Aikuisten osuudesta enintään 50 prosenttia tulisi olla uroksia, kuitenkin niin, että metsästys painottuu ensisijaisesti naaraisiin. Painotuksella pyritään pienentämään valkohäntäpeurojen kantaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jokioisten Metsästysseura Kontio ry:n puheenjohtaja Martti Toivonen on käynyt tänä talvena metsästämässä Kiri-koiransa kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Toivosen mukaan osa metsästäjistä käyttää apunaan ajavaa koiraa. Monien metsästystapa on vahtimisjahti, jossa metsästäjä odottaa jahtikopissa ruokintapaikalle tai pellolle tulevaa eläintä.

– Koska maassa ei ole ollut lunta, on ollut niin pimeää, että se on haitannut vahtimismetsästystä. Vuodenvaihteessa oli kuitenkin hyvä kuutamokausi, jolloin jahtikopista oli hyvät näkymät läpi yön ja saalista tulikin hyvin. FL

Lue myös: Valkohäntiä kaatunut ennätysmäärä: Metsästäjät ottivat kannan kasvun vakavasti

Luitko tämän? Miksi 200 000 suomalaista häipyy syksyisin metsiin pyssy olallaan? ”Lajityypillistä käytöstä”, sanoo psykologi –Vetävätkö metsälle vanhat luolamiesten vietit?

Oikaisu 9.2. 2020 klo 18:30: Jutusta muutettu valkohäntäpeurojen verotussuhdetta.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic