Lounais-Häme Forssa

Lunta on satanut talvella jo 76 senttiä, ongelmaksi asti – Forssan lumenkaatopaikalla penkan pehmeys harmina

Forssan seudulla on satanut tänä talvena lunta jo noin 76 senttiä.
Forssan lumenkaatopaikan lumipenkka tahtoo painua autojen alla. Kuva: Tapio Tuomela

Talven lumisateet ovat täyttäneet kovaa tahtia Forssan kaupungin lumenkaatopaikkaa Parkkiarossa Tampereentien varressa.

Pulmaa on tuottanut se, että höytälunta on ajettu lumenkaatopaikalle niin kiivaasti, ettei se ole ehtinyt kunnolla kovettua kestäväksi penkaksi.

– Pitäisi ehtiä ajamaan lumenkaatopaikalle myös vettä ja sitä mukaa jäädyttää, mutta lunta on tullut niin paljon, ettei se ole ehtinyt jäätyä, sanoo kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu.

Tekninen toimi on saanut tilannetta korjattua niin, ettei akuuttia hätää ole.

Viikonvaihteen lämpimien säiden myötä lumenkaatopaikalla voi silti ilmetä pohjan pehmenemistä. Tilanne vaihtelee päivittäin kelien mukaan.

– Jos lämpöinen jakso kestää kauan, siitä tulee taas ongelma, kun alueelle ei saa lunta vietyä, Tiensuu toteaa.

– Voi olla, että se on tosi huono maanantaina, mutta lämpimällä lumen ajokin onneksi pienenee.

Kiinteistöillä aletaan jo hiljalleen odottaa, että kevätaurinko alkaa purra ja sulattaa lumikasoja paikoilleen.

Lumenkaatopaikalla on maasta tehty muutaman metrin korkea penkka, josta kuorma-autot kippaavat lumikuormansa. Talven edetessä autot ajavat vain pidemmälle jäädytetyn lumipenkan päälle tyhjentämään lastinsa. Niinpä penkan täytyy kantaa.

Forssan lumenkaatopaikalla ei ole kuuteen viime vuoteen ollut tällaista pehmeyspulmaa.

Tiensuu arvioi, että lumenkaatopaikalle voi sopia 150 000 kuutiota lunta. Määrä ei ole vielä tullut täyteen, mutta lähestyy.

Jos lumenkaatopaikan reunat tulevat vastaan, penkkaa voi Tiensuun mukaan kasvattaa jonkun verran ylöspäin.

– Sitä ongelmaa ei vielä ole tullut, mutta hyvin täynnä se on ollut muutamana vuonna, vuosien 2010–2012 talvina.

Lämmennyt sää on lisäksi liukastuttanut kadut ja kävelytiet. Väylille on ajettu hiekkaa ja sepeliä. Kevyen liikenteen väylien jäistä pintaa on viime päivinä myös jyrsitty traktorin raspilla.

Lokakuun alusta on Jokioisissa satanut observatorion mittausten mukaan lunta vedeksi muutettuna 76,3 millimetriä, kun summaan luetaan ne päivät, jolloin vuorokautinen keskilämpötila on ollut enintään 0,5 astetta plussalla. Nollakelissä ja pakkasellahan sade tulee lumihiutaleina eikä pisaroina. Observatorio tilastoi sateiden määrän vain vesimillimetreinä.

Yksi senttimetri pakkaslunta vastaa suunnilleen yhtä millimetriä vettä. Forssan seudulla on siis kuluvan talven aikana satanut lunta osapuilleen 76 senttiä. Ja nekin valtaosin tänä vuonna.

Lumensyvyys oli Jokioisten observatoriolla perjantaina 37 senttimetriä, kun parhaimmillaan 7. helmikuuta lumipeitettä oli 52 senttiä. Pitkän ajan keskiarvon mukaan Jokioisilla tapaa helmikuussa olla lunta 24 senttiä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic