Lounais-Häme

Luomuala vaatii lisärahoitusta luomukorvauksiin – kansallinen tavoite luomutuotannon tasosta jäämässä haaveeksi

Luomualan organisaatiot uskovat, että suomalaiselle luomukauralle ja kauratuotteille olisi viennissä huomattavasti enemmän kysyntää kuin mitä nykyisin on tarjolla. Kuva: Anniina Kivilahti/Pro Luomu

Luomualan organisaatiot vaativat, että luomutuotannon laajeneminen ensi ja sitä seuraavana vuonna turvataan noin 10–15 miljoonan euron lisärahoituksella.

Pro Luomun, Luomuliiton, Yhdistyneiden Luomutuottajien, Biodynaaminen yhdistys – Biodynamiska föreningen ry:n. sekä MTK:n luomuverkoston, SLC:n luomuvaliokunnnan ja ProAgrian allekirjoittaman vetoomuksen mukaan luomualan laajeneminen Suomessa uhkaa pysähtyä ensi keväänä luomutukien puutteeseen.

Yhdistykset pelkäävät, että luomukorvauksen piiriin ei voida ottaa uusia maatiloja vuosina 2019–2020, sillä luomutukiin eli luomukorvauksiin varatut rahat on jo sidottu vuoteen 2020 ulottuvalla ohjelmakaudella, eikä uusia luomusitoumuksia voida siksi tehdä.

Hallituksen hyväksymän kansallisen luomuohjelman tavoitteena on, että 20 prosenttia Suomen peltopinta-alasta olisi luomutuotannossa vuonna 2020. Tällä hetkellä luomun osuus on noin 13 prosenttia, eli tavoitteesta ollaan yhä varsin kaukana, yhdistykset muistuttavat.

– Vaikuttaa siltä, että maaseutuohjelmassa ei alun perinkään ole varattu riittävästi rahaa luomukorvauksiin, alan järjestöjen yhteisessä kannanotossa todetaan.

Luomualan toimijoiden laskelmien mukaan 10–15 miljoonan euron lisärahoitus riittäisi siihen, että Suomen luomuala laajenisi noin 45 000 hehtaaria ja luomun osuus nousisi noin 15 prosenttiin peltoalasta.

– On varmaa, että luomuohjelman tavoitetta ei saavuteta, jos luomusta kiinnostuneet tavanomaiset maatilat eivät saa luomukorvausta. Tukea tarvitaan erityisesti siirtymäkauden aikana, kun viljelijät vasta siirtävät peltoja luomuun ja sato myydään tavanomaisena, kannanotossa todetaan.

Luomutuotanto Suomessa on lisääntynyt tasaisesti viime vuosina. Maa- ja metsätalousministeriön teettämän selvityksen mukaan luomu kiinnostaa etenkin nuoria ja ammattitaitoisia tuottajia, jotka suhtautuvat tulevaisuuteen positiivisesti.

Luomuun siirtymisen tärkeimmät motiivit ovat tuotannon parempi kannattavuus ja ekologisuus. Suomessa on nyt 5 000 luomutilaa, joista noin tuhat on luomukotieläintiloja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti