Lounais-Häme

Luomukaritsalla ja -kananmunilla kova kysyntä pääsiäispöytään

Poikkeustilanne lisää kysyntää entisestään, kun pääsiäinen vietetään kotona ja ruoanlaittoon halutaan panostaa.
Pääsiäinen kasvattaa kananmunien kysyntää. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA
Pääsiäinen kasvattaa kananmunien kysyntää. Kuvituskuva. Kuva: Terho Aalto = TA

Pääsiäinen on luomukaritsan ja luomukananmunien sesonkia. Poikkeustilanne lisää kysyntää entisestään, kun pääsiäinen vietetään kotona ja ruoanlaittoon halutaan panostaa.

Lihatukku Harri Tamminen oy:n toimitusjohtaja Pasi Tamminen kertoo, että luomukaritsan myynnissä on jo alkuvuonna ollut selvää kasvua, ja lisäksi pääsiäinen on karitsan pääsesonki.

– Yleensä jätämme jonkin verran varastoa, mutta nyt menee ihan kaikki, Tamminen kertoo.

Luomumunien volyymi on noussut alkuvuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

– Nyt koronatilanteen aikana luomumunien kysyntä on vielä kasvanut merkittävästi, sanoo Kultamuna-brändistä tunnetun Dava Foods Finland oy:n myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen.

Poikkeuksellinen pääsiäinen päivittäistavarakaupalle

Pääsiäinen tulee olemaan poikkeuksellinen päivittäistavarakaupalle, kun kuluttajat viettävät sitä kotona. Sesongin suosikkien luomukaritsan ja luomukananmunien myynti on kasvanut jo alkuvuonna ja pääsiäiselle povataan lisääntyvää kysyntää.

SOK:n ryhmäpäällikön Sari Miettusen mukaan kotimaisen luomukaritsan myynti on S-ryhmällä alkuvuonna noussut pakasteissa noin 15 prosenttia ja jauhelihatuotteissa liki 40 prosenttia.

– Osaltaan myynnin kasvua selittää, että olemme tuoneet luomukaritsan jauhelihan aikaisempaa useampiin myymälöihin tarjolle. Se on myös monipuolinen tuote, joka taipuu niin murekkeeksi kuin vaikka grillivartaaksi. Perinteisemmän pääsiäispöydän kunkuksi sopii luomukaritsan putkiluupaisti, Miettunen kertoo.

Miettusen mukaan luomukananmunien myynti oli viime vuonna pääsiäisviikolla noin 15 prosenttia korkeampi kuin tavallisella viikolla. Viime viikkoina kananmunien myynti on kuitenkin ollut noin 20 prosenttia suurempaa kuin yleensä, eli kananmunien kuluttajakysyntä kokonaisuudessaan on kasvanut vallitsevan poikkeustilanteen myötä.

Kananmunien menekki suurta

Myös Keskolla luomukananmunien ja luomukaritsan myynti on kasvanut alkuvuonna, samoin muun luomulihan.

– Luomutuoteryhmistä kovimmat kasvut ovat kananmunissa, jauhoissa ja hiutaleissa sekä maitovalmisteissa. Yksittäisistä tuotteista esimerkiksi luomuvoissa on kova kehitys, Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Kananmunien menekki on koko kategoriassa suurta tällä hetkellä ja kaupat tilaavat niitä niin paljon kuin on saatavilla. Muutenkin pääsiäiseen varaudutaan Keskolla tilausmääriä lisäämällä.

– Myyntimäärissä tulee varmasti vaihtelua normaaliin pääsiäiseen, kun Uusimaa on eristyksissä ja ravintolat kiinni, Vuorinen sanoo.

Lue myös: Koti koristellaan pääsiäisenä kotimaisilla kukilla – Tulppaaneja viljellään pääsiäiseksi 4–5 miljoonaa (FL 9.4.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

28.5.2020

Fingerpori

comic