Lounais-Häme

Luomumunien kasvava suosio on mysteeri alan ammattilaisillekin – markkinaosuus moninkertainen verrattuna muihin luomutuotteisiin

Luomukananmunien tuotanto on ollut vakaassa kasvussa jo pitkään. Viime vuonna luomumunia munittiin Suomessa yhteensä 3,88 miljoonaa kiloa, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Tammi-syyskuussa luomumunien tuotanto on lisääntynyt Suomessa 15 prosentilla, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuotantoseuranta. Luomun osuus kaikista munituista munista on noussut noin seitsemään prosenttiin

Luomumunia tuottaa Suomessa noin 50 kanalaa.

Kaupan kaikista elintarvikkeista luomun markkinaosuus on vain 2,3 prosenttia, mutta kananmunista luomua on peräti 15–17 prosenttia. Ilmiö ei rajoitu Suomeen, sillä munat ovat keskimääräistä suositumpi luomutuote monissa muissakin maissa.

– Luomun osuus munien tuotantovolyymistä ja varsinkin vähittäismyynnin arvosta on huomattavasti korkeampi kuin luomulla useimmissa muissa tuoteryhmissä, Suomen suurimman munapakkaamon DAVA Foods Finlandin toimitusjohtaja Miska Kuusela kertoo.

Luomumunien kasvava suosio on pieni mysteeri jopa alan ammattilaisille. Kuusela pohtii, että luomun erittäin korkea markkinaosuus on erikoista yhdistettynä melko suureen hintaeroon verrattuna halvimpaan vaihtoehtoon.

Luomumunien tuotanto on tuottajalle huomattavasti häkkimunien tuotantoa kalliimpaa. Luomukanalassa linnuilla on runsaasti tilaa ja vapaus liikkua, kun taas virikehäkissä kanaa kohti tilaa on vain A4-arkin verran. Lisäksi luomukanoilla on mahdollisuus ulkoilla kesäkuukausina, ja ulkonakin tilaa on oltava enemmän kuin ns. free range -kanoilla. Eroa on luonnollisesti myös rehussa.

– Yleensä luomun korkeampi hinta leikkaa menekkiä nopeasti. Ilmeisesti kananmunissa luomun lisäarvo on erityisen merkityksellistä myös kuluttajille, Kuusela analysoi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat