Lounais-Häme

Luomusta Suomen vientihitti? – "Kysyntä kasvaa nyt Euroopan ja Amerikan lisäksi Aasiassa"

Luomun osuus Suomen elintarvikeviennistä kasvaa, mutta silti siivu kokonaisuudesta on vielä pieni.
Kuva: Pekka Rautiainen

Viime vuonna Suomesta vietiin luomuelintarvikkeita noin 25–30 miljoonan euron edestä, kertoo tuore kartoitus. Vuonna 2013 luomuviennin määrä arvioitiin olevan alle 10 miljoonaa euroa.

Pro Luomun teettämän selvityksen mukaan luomun osuus Suomen kaikesta elintarvikeviennistä on tällä hetkellä kahden prosentin luokkaa. Luomuviennin kasvunäkymät ovat silti hyvät, sillä yritykset lähes poikkeuksetta odottavat viennin lisääntyvän voimakkaasti.

Pro Luomun toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottilan mukaan luomu on kansainvälisesti tunnettu sertifikaatti, joka edesauttaa viennissä.

– Luomun kysyntä kasvaa nyt Euroopan ja Amerikan lisäksi vahvasti Aasiassa, Kottila toteaa.

Tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Ruotsi ja monet Keski-Euroopan maat. Luomutuotteita viedään myös Kiinaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan sekä jonkin verran Pohjois-Amerikkaan.

Eniten Suomesta viedään luomutuotteina viljapohjaisia tuotteita, maitovalmisteita sekä luonnontuotteita. Suomesta viedään myös muun muassa luomumakeisia sekä luomuperunajauhoja, -siemeniä ja -erikoiskahveja. Luomulihajalosteiden vienti on toistaiseksi vielä vähäistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic