Lounais-Häme

Luonnollisen kuvan äärellä

– Olen ihmettelijä, kuljen luonnossa niin paljon kuin mahdollista. Kuvat tulevat sivutuotteena, sanoo luontokuvaaja Marko Miettunen. 
Forssan Seudun Kamerat ry:n vuoden päänäyttely Hämeen luontokeskuksessa osoittaa, että harrastukseen täytyykin käyttää aikaa. Kurjen huuto -perusnäyttelyn oheen tiistai-iltana ripustetuissa, suomalaisia metsän eläimiä kuvaavissa otoksissa on väijytty oikeaa hetkeä.  
– Esimerkiksi tätä sutta odotin neljä vuorokautta samassa kopissa. Oikeanlaisen usvan ja joutsenen asennon kuvaamiseksi käytin viisi tai kuusi yötä, Miettunen esittelee mukaan valittuja teoksiaan.
Esillä on kesäkuun ajan viisitoista eläinkuvaa seitsemältä kameraseuran jäseneltä. Näyttely on seuran kolmas luontokeskuksen tiloissa. Voisipa melkein sanoa, että kyseessä on 40-vuotisjuhlanäyttely, sillä niin kauan yhdistyksen perustamisesta on tänä vuonna kulunut aikaa. 
– Kuvat näyttelyyn kerättiin niin, että osa kerhon jäsenistä valitsi kuvat tietystä aihepiiristä ja sitten katsottiin vielä, istuvatko kuvat yhteen toistensa kanssa, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Seppo Rokkanen.
Vaikka kuvat ovat eri vuosilta ja yhtä lailla Kuhmosta kuin Tammelasta, ne voisivat yhteneväisen tunnelman perusteella olla samasta metsästä. 
Forssan seudun kameroilla on parhaillaan noin 30 jäsentä. Digitaalisen kauden alettua jäsenmäärä putosi roimasti. Viimeisten viiden vuoden aikana kiinnostus yhdistyksen toimintaan on hieman kasvanut. 
– Nelisen vuotta sitten aloimme järjestää tiistaisia teemailtoja (Tammelan nuorisotila) Manttaalilla, jossa olemme opetelleet niin kuvien tulostusta kuin jälkikäsittelyä, kertoo Rokkanen.
Yhdistystoimintaan kuuluu myös leikkimielinen kuukausikisa, jossa arvostellaan yhdessä jäsenten vapaa-aiheisia otoksia edelliseltä kuulta. 
– Siinä oppii sekä arvioimaan muiden kuvia että ottamaan vastaan kritiikkiä pahastumatta, sanoo Rokkanen.
Tulevana sunnuntaina yhdistyksen ulkopuolisillakin on mahdollisuus päästä kehittämään kamerataitojaan. Luontokeskuksen auditoriossa ja lähimaastossa opetellaan tuolloin luontokuvauskurssilla erityisesti makrokuvausta, eli pienen kohteen vangitsemista läheltä. 
– Toivon, että kurssin jälkeen mahdollisimman moni olisi löytänyt oman tai uuden tavan ottaa luontokuvia, sanoo kurssin vetäjänä toimiva Miettunen.
Kurssille voi hyvin osallistua pokkarillakin, mutta toivottavaa on, että kuvauksen perusteet olisivat osallistujilla hallussa. Kurssilla tutustutaan myös kuvien jälkikäsittelyyn, eli hienovaraiseen värisävyjen tai valon muokkaukseen. Kuvien luonnollisuus ja aitous kuitenkin pyritään säilyttämään.
– Kuviin ei lisätä mitään eikä niistä poisteta mitään, tähdentää Miettunen.
Forssan Seudun Kamerat ry:n vuosittainen päänäyttely teemalla Suomalaisia metsän eläimiä on esillä Hämeen luontokeskuksessa Tammelassa 1.6.–29.6. keskuksen aukioloaikoina. Sunnuntain 5. kesäkuuta luontokuvauskurssille voi osallistua ilmoittautumalla Forssan Seudun Kamerat ry:n verkkosivuilla olevalla lomakkeella. Kurssi on maksullinen. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti