Lounais-Häme

Luonnollisesti luonnossa: Forssan Lehti kysyi paikallisten luontosuhteesta

Suomalaisten suhde luontoon on selvitetty ensi kertaa. Luonto on suomalaisuuden ydintä yli 90 prosentille vastanneista. Kesäkuussa tehty kyselytutkimus kertoo, että kaikkein rakkain luonto löytyy omalta pihalta, viheralueilta ja lähiluonnosta.

Ulla Ojala, Venni Silmälä sekä Marja ja Tarmo Saario pysähtyivät hetkeksi pohtimaan omaa luontosuhdettaan.

Omaa lataustilaa

Ulla Ojala ottaa säännöllisesti kotoaan suunnan kohti Forssan Sortohaan pallokenttää ja Keskuspuistoa. Sen mäntyvaltainen puusto ja Loimijoen rannat ovat Ojalalle maisema, jossa hän lataa akkunsa.

-Luonto ja metsä ovat minulle tärkeitä. En osaisi kuvitella eläväni suurkaupungissa, jossa en tavoittaisi luontoa. Metsässä on minulle se rauha, jota tarvitsen. Jos oloni on levoton, lähden metsään rauhoittumaan, hän toteaa.

Metsän ei tarvitse olla hänelle kaukainen erämaa, vaan saareke kaupungissa riittää. Yli satavuotiaat puut Keskuspuistossa vaimentavat tarpeeksi kaupungin ääniä ja tuoksuvat raikkaalta. Linnutkin laulavat.

-Korvesta minulla on kokemusta, olen asunut lapsuuteni sellaisessa enkä sinne kaipaa. Jostain syystä juuri mäntymetsä on minulle tärkeä, lehtimetsässä en viihdy yhtä hyvin.

Ojala yhdistää luontokokemukseen liikunnan, sillä arjessa on aikaa rajallisesti. Pistäytyminen Keskuspuistossa on samalla myös rivakka sauvakävelylenkki. Kuntoilu ei vie kuitenkaan huomiota kokonaan.

-Kelaan polulla omia ajatuksiani, mutta seisahdun toisinaan seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu. Saatan tarkkailla vaikka oksilla vilahtelevaa oravaa.

Ojala pyrkii elämään elämäänsä luonto huomioiden. Hän ei roskaa ja hän kierrättää. Ilmastonmuutosta tai saastumista hän ei jää voivottelemaan.

-En ota kaikkea maailman taakkaa kannettavakseni. Teen sen minkä voin. Luonnonsuojelu kuuluu kaikille.

Luontaisesti luonnossa

Venni Silmälä on asunut aina luonnon keskellä. Luontoa ei ole tarvinnut erikseen ajatella, kun se on alkanut kodin rappusilta Tammelan Hykkilässä.

Saastuminen, roskaantuminen ja ilmastonmuutoskin tuntuvat nuoresta kaukaisilta asioilta.

-En osaa olla huolissani luonnosta Suomessa. Se on sitten eri asia, miten asiat on Kiinassa tai vaikka Yhdysvalloissa.

Silmälä miettii hetken, kun häneltä kysyy, viihtyisikö hän isossa kaupungissa.

-En tiedä. Väkeä taitaisi olla liikaa enkä tykkäisi siitä höösötyksestä.

Lapsuusvuosina kodin pihapiiri ja lähimetsät olivat leikkipaikka, nyt luonto liittyy nuoren miehen harrastuksiin kuin huomaamatta.

-Olen partiossa apuohjaajana pienemmille ja harrastan myös suunnistusta. Siinä lajissa mennään keväisin ja syksyisin metsissä.

Silmälä on aloittanut vielä yhden luontoon liittyvän harrastuksen eli metsästyksen. Myös kesätyö vie hänet ulos, kun hän nostaa Annabella-perunaa myyntiin läheisellä maatilalla.

-Töiden jälkeen suihkuun, sitten pelailen iltapäivän ja illalla lähden yleensä mopoilemaan. Vajaassa vuodessa on kertynyt kilometrejä melkein 8 000, hän laskee.

Ulos minkkihäkistä

Toukokuussa Marja ja Tarmo Saariolle aukesi paratiisiin portti, kun he saivat avaimet Forssan siirtolapuutarhasta ostamaansa mökkiin.

Keskustan kerrostaloasunnon seinät olivat alkaneet ahdistaa.

-Asuimme aiemmin omakotitalossa metsän reunassa, josta pääsi heti sieni- ja marjamaastoihin. Kerrostaloasunto alkoi tuntua minkkihäkiltä, luontoon oli päästävä. Etsimme kesämökkiä, mutta ostimmekin tämän, he kertovat.

Posti jaetaan edelleen minkkihäkkiin, mutta puuhakas pariskunta viettää kaiken aikansa mökillään. He laittavat pihaa ja hoitavat kasvimaita, rakentavat kesäkeittiötä ja välillä huilaavat. Tiiviiden pikkupuutarhojen tilkkutäkissä on luonto lähellä, ja sen seuraaminen rentouttaa.

-Saunan jälkeen katselen terassilla vaikkapa kattomme kolossa pesivän räystäspääskyn lentoa tai aidanviertä kulkevaa siiliä, Marja Saario kertoo.

-Siilit ovat muuten viime vuosikymmeninä vähentyneet. Jos näen tiellä yliajetun siilin, tekee ihan pahaa, Tarmo Saario lisää.

Yksi lähipäivien puuhista on laskea vesille vene, jonka kanssa pääsee Loimijokea pitkin Pyhäjärvelle.

-Vesille tekee mieli. Meillä oli pitkään vene merellä, mutta myimme sen. Meriluontoa on kyllä kova ikävä, Saariot toteavat.

Saariot ovat ulkoilmaihmisiä myös talvella. Hyvin usein heidät löytää pilkkijäiltä.

-Tarmo minut opetti pilkillä käymään ja toukkakin piti opetella koukkuun laittamaan. Saimme kerran hyvän saaliin isoja ahvenia Kuivajärvestä, mutta viime aikoina ahvenet ovat olleet vähissä, Marja Saario kertoo. FL

 

Vanhimmat ovat huolissaan

Yli 90 prosenttia suomalaisista kokee luonnon olevan osa kansallista identiteettiä ja uskoo sen lisäävän hyvinvointia ja terveyttä.

Luonnossa liikkuminen ja rauhoittuminen ovat mieluisimmat tavat nauttia luonnosta.

Mikä huolestuttaa?

Suurimmat uhkatekijät ovat vastaajien mukaan ilmastonmuutos ja roskaantuminen, sen sijaan lajien monimuotoisuuden köyhtyminen huolettaa harvempaa, vain 24:ää prosenttia vastaajista.

Noin puolet suomalaisista kokee olevansa huolissaan Suomen luonnon tilasta, mutta globaalin luonnon tilanteesta huolta kantaa jo yli kaksi kolmasosaa vastaajista.

Yli 65-vuotiaat ovat eniten huolissaan tulevasta.

Mitä kysyttiin?

Tutkimus on ensimmäinen luontosuhdetta ja monimuotoisuuden turvaamista mittaava kysely. Se uusitaan muutaman vuoden kuluttua.

Kyselyyn vastasi 1008 eri-ikäistä ihmistä kaikista Manner-Suomen maakunnista.

Kyselyn teetti ympäristöministeriö ja luonnon monimuotoisuuden parissa työskentelevä ryhmä.

Uusimmat

Fingerpori

comic