Lounais-Häme

Luonnon ihmeissä riittää tutkittavaa

Ruostejärven rannassa puhaltaa tuuli ja aurinko paistaa poutapilvitaivaalta. Niemenkärki on täynnä lapsia planktonhaavit käsissä. He siivilöivät rantavettä pieniin pulloihin, hihkuvat innosta, ihmettelevät pulloissa uiskentelevia matoja, kalanpoikasia ja päivänkorennon toukkia.

Kolmasluokkalainen Ada Pitkänen kokeilee vettä kädellään ja huudahtaa:

-Haluaisin uimaan!

Ada ja luokkatoveri Erika Ojanen tutkailevat yhdessä kerättyjä vesinäytepulloja. Adan pullossa on ainakin päivänkorennon toukka, ja myös Erikan vesinäytteessä on vaikka minkälaista vipeltäjää. Seuraavaksi niitä tutkitaankin laboratoriossa.

Humppilan Kirkonkulman koulun kolmas- ja neljäsluokkalaiset pääsivät tiistaina tutustumaan vesiluontoon Vanajavesikeskuksen, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen järjestämässä retkipäivässä Hämeen luontokeskuksessa. Lapset tutustuivat luontokeskuksen Minna Malisen mukana suoluontoa esittelevään näyttelyyn, ottivat rantavedestä näytteitä ja tutkivat niitä keskuksen mikroskoopeilla.

Kolmasluokkalaiset Aapo Virta ja Niki Aaltonen tutkivat mikroskoopissa näkyvää elämää ihmeissään. Pienessä näytteessä uiskentelee paljon planktonia, pikkuruinen mato ja edellisiin verrattuna iso, miltei läpinäkyvä kalanpoikanen, joka tosin ei vielä kovin paljon muistuta aikuista kalaa.

-Otettiin vettä tuolta kasvien läheltä, pojat perustelevat otusten runsautta.

Niki kertoo, että kotona isoveljelläkin on mikroskooppi, ja hän on katsonut sillä omaa vertaan. Veri tosin tuli kahinasta isoveljen kanssa. Yhtäkaikki, innostuneista kasvoista voi päätellä, että tämän päivän jälkeen mikroskoopille löytynee muutakin käyttöä, jos isoveli vain antaa sitä käyttää.

Lasten luokanopettaja Laura Kanerva kertoo, että koulusta retkeillään aika paljon luonnossa.

-Paljon on patikkaretkiä, talvella hiihtoa ja kesäisin pyöräretkiä, hän luettelee.

Koulussa oli myös juuri vapun jälkeen monialaisen viikon teemana elinympäristö, jolloin ympäristöasioita käsiteltiin opetuksessa enemmän.

Vanajavesikeskuksen projektipäällikkö Mika Soramäki kertoo, että tämä on ensimmäinen heidän järjestämänsä retkipäivä Hämeen luontokeskuksessa. Vanajavesikeskus järjestää Lounais-Hämeessä lapsille ja nuorille erilaisia luontotapahtumia säännöllisesti.

-Pidämme paljon ympäristökasvatusta. Yleensä järjestämme toimintaa alakoululaisille, mutta toisinaan myös yläkoululaisille. Silloin se on tietenkin hiukan erilaista, Soramäki toteaa.

Hän kertoo alakouluikäisille järjestettävän luontotoiminnan sisältävän tutkimisen lisäksi toisinaan myös monenlaisia elementtejä, esimerkiksi soittoa, laulua ja tanssia. Näin opetus on lapsille mielekkäämpää.

Vanajavesikeskuksen ympäristökoordinaattori Heidi Kontio kertoo, että heidän järjestämissään luontoretkissä mukana on yleensä vesinäytteiden tutkimista, koska vedessä on paljon kiinnostavaa. Hän tiivistää:

-Teemamme tässä onkin, että tipassakin on elämää. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic